Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Viden
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Boblende nyt: En champagne bryder lydmuren som et jagerfly

Et hold franske forskere – ja hvem ellers – har fundet ud af, at CO2-gassen, der får proppen til at springe og knalde på en champagneflaske, bryder lydmuren på samme måde som et projektil fra en riffel eller et jagerfly. Det kan man så tænke lidt over, når man fejrer næste milepæl.

Viden
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det var noget af en bedrift, da det i 1947 lykkedes den legendariske pilot Chuck Yeager som den første i verden at flyve med overlydshastighed og bryde lydmuren med et ordentlig knald.

Nyheden gik verden rundt, for på det tidspunkt var man ikke sikker på, om en flyvemaskine ville kunne klare den øgede luftmodstand, turbulensen og ikke mindst mødet med lydmuren.

Der er en god grund til at dvæle ved den historie i dag, for et fransk forskerhold har afsløret, at man også bryder lydmuren, når man popper en flaske champagne med et ordentligt knald, og at det til forveksling ligner den måde, som en jagerfly bryder lydmuren på.

Forskerholdet, som selvfølgelig kommer fra Université de Reims Champagne-Ardenne, er kommet frem til resultaterne ved at filme en flaske champagne, mens den popper, med et højhastighedskamera, som tog 12.000 billeder i sekundet.

Det vil nok få de fleste mænd til at føle, at det nu er ekstra potent at skyde en champagneprop op i luften ved festlige eller romantiske lejligheder

På den måde har de kunnet analysere, hvad der sker i det øjeblik, hvor den indesluttede gas i flaskehalsen, som består af CO2 og en lille smule vanddamp, får champagneproppen til at poppe, og gassen blæser ud af flasken med en hastighed på 2.400 kilometer i timen, der er næsten to gange lydens hastighed, og som presser den flyvende korkprop op på en tophastighed på mellem 60 og 70 kilometer i timen.