0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Skal vi op på 60 pct. smittede? Det er endnu uvist om flokimmunitet kan redde os, siger eksperter

Det er stadig uvist, om en raskmeldt coronapatient er helt, delvist eller slet ikke immun for at blive smittet igen. Så det er for tidligt at sige, hvor stor en rolle flokimmunitet vil spille i kampen mod den smitsomme og potentielt dødelige virus. ​

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Viden

For blot et par uger siden var der ikke mange danskere, der kunne finde på at bruge ordet ’flokimmunitet’ i en samtale over spisebordet eller i den hullede kø foran kasseapparatet i supermarkedet. Men det bliver nu brugt mere og mere flittigt af eksperter, embedsmænd og politikere i forbindelse med coronapandemien. ​​​

Den seneste gang, hvor begrebet flokimmunitet fik stor opmærksomhed, var, da den øverste rådgiver for Sundhedsstyrelsen og regeringen, Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut, i denne avis gav udtryk for, at han var uenig med WHO, og kaldte det for »totalt passé« at inddæmme smitten ved at finde og isolere alle de syge.

Han argumenterede derimod for, at en stor del af befolkningen, i takt med at vi lige så stille åbner for samfundet igen, skal smittes med covid-19 under den første bølge af epidemien for at undgå, at næste bølge slår for hårdt. Så vi på sigt kan opbygge en flokimmunitet, så »virus ikke kommer tilbage«, som Kåre Mølbak udtrykte det.

Begrebet flokimmunitet er oprindelig født i forbindelse med vaccinationsprogrammer. Flokimmunitet er et tal for, hvor stor en del af befolkningen, der skal vaccineres, for at en virus ikke kan starte en epidemi og dermed meget hurtigt vil gå i sig selv.

Et klassisk eksempel er den meget smitsomme virussygdom mæslinger, hvor en smittet i gennemsnit kan smitte cirka 12 mennesker, som man med et fint ord også kalder for ’reproduktionsraten’. Med så høj en reproduktionsrate har man regnet ud, at man skal vaccinere mindst 95 procent af befolkningen for at undgå, at de sidste 5 procent af befolkningen, som er modtagelige for smitte, bliver smittet.

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

Læs mere