0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Stort gennembrud: Et gammelt konserveringsmiddel til brød kan revolutionere behandlingen af sklerose

Et internationalt forskerhold med dansk deltagelse har i et opsigtsvækkende patientforsøg opdaget, at et dagligt kosttilskud med en særlig fedtsyre, som vores tarmbakterier producerer, og som tidligere blev brugt som konserveringsmiddel i brød, muligvis kan bremse udviklingen af sklerose. Danske eksperter er begejstrede.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Viden
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Viden
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Sklerose, som rammer stadigt flere danskere og især yngre kvinder, er en slem kronisk sygdom, hvor patienternes immunforsvar stille og roligt nedbryder centralnervesystemet, og som i værste fald kan blive stærkt invaliderende.

I dag forsøger man at forsinke sygdommens udvikling ved at tilbyde patienterne immundæmpende medicin i håb om at kunne forsinke nedbrydningen af de hvide fedtskeder i form af myelin, der beskytter hjernens og rygmarvens nerver. Nedbrydningen af fedtskederne, som kan sammenlignes med det isolationsmateriale, som ligger rundt om elektriske ledninger, er sygdommens onde rod.

Selv om behandlingen af sklerose bliver bedre og bedre, så sukker man stadig efter det helt store gennembrud, der kan løfte behandlingen op på et højere niveau, som potentielt vil kunne kurere patienten eller i det mindste bremse sygdomsudviklingen væsentligt. Det gennembrud er måske kommet nu, og det kommer fra en ganske uventet kant, nemlig fra vores tarme.

Det vækker håb om, at vi måske har fundet en ny effektiv behandling mod sklerose fra en helt ny vinkel

For et internationalt forskerhold med dansk deltagelse har fundet ud af, at den særlige fedtsyre, propionsyre, som vores tarmbakterier producerer, når de nedbryder kostfibre fra frugt, grønt og fuldkorn, kan aktivere en særlig del af vores immunforsvar, de såkaldte regulatoriske T-celler, som har ansvaret for at lægge en dæmper på kroppens indre, opskruede forsvar, når en bakterie, en virus eller en parasit er bekæmpet. Så immunforsvaret ikke gør skade på egen krop, som man ser det i forbindelse med autoimmune sygdomme som for eksempel sklerose.

Det interessante i den forbindelse er, at forskerne nu har opdaget, at der hos mange sklerosepatienter er en ubalance i de bakteriesamfund, som findes i patienternes tarme, så de har et underskud af de bakterier, der som det naturligste i verden kan producere propionsyre. Konsekvensen er, at sklerosepatienterne sammenlignet med raske personer vil være i underskud for propionsyre, hvilket det aktuelle studie har kunnet afsløre fra blod- og afføringsprøver.

Propionsyre tegner lovende

Den erkendelse motiverede forskerne til at teste, om et dagligt kosttilskud på et gram propionsyre i op til et år hos 91 patienter kunne gøre en forskel, samtidig med at de modtog den traditionelle behandling med immundæmpende medicin. Resultatet af forsøgsbehandlingen var mildest talt opsigtsvækkende.

41 pct. af forsøgsdeltagerne oplevede en lavere årlig tilbagefaldsfrekvens af sygdommen i form af attakker, og sygdommens progression var stoppet hos yderligere 47 pct.

Efter halvandet års indtag af kosttilskuddet blev 22 sklerosepatienter hjerneskannet. Skanningerne antydede, at kosttilskuddet også havde en positiv virkning på en region i hjernen, der er kendt for at skrumpe, når man har sklerose. Den særlige region i hjernen, som kaldes striatum, så ud til at være vokset i volumen sammenlignet med de hjerneskanninger, der var taget, inden behandlingen med kosttilskuddet gik i gang.

»Vi har opdaget, at en ubalance i bakteriesamfundet i sklerosepatienternes tarme går ud over produktionen af propionsyre, som skubber patienternes immunforsvar i en uheldig retning, hvor de regulatoriske T-celler, som forsøger at dæmpe det selvskadende immunforsvar, taber kampen. Vores foreløbige patientforsøg tyder på, at propionsyre som et dagligt kosttilskud kan få de regulatoriske T-celler tilbage i kampen og bremse sygdomsudviklingen. Det vækker håb om, at vi måske har fundet en ny effektiv behandling mod sklerose fra en helt ny vinkel«, siger forskningsleder Henrik Bjørn Nielsen fra kontraktforskningsvirksomheden Clinical Microbiomics i København, som har deltaget i det aktuelle studie, som er blevet offentliggjort i et af verdens førende tidsskrifter, Cell.

Den danske virksomheds andel i forskningsarbejdet har været afsløringen af, at mange sklerosepatienter har et underskud af propionsyre-producerende tarmbakterier.