0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Mads Nissen
Foto: Mads Nissen

Sebastian Birkedal står ved sit svampebatteri, som han og hans kolleger håber kan skaleres op til en skibscontainer-størrelse, som i fremtiden kan lagre energi fra solcelle- og vindmølleparker på en bæredygtig og miljøvenlig måde. Opfindelsen udløste i år Nordjysk Universitetsfonds Innovationspris til den unge forsker.

Normalt kan man blive syg af skimmelsvamp – nu vil danske forskere lave et grønt batteri af den

Sebastian Birkedal og fem forskerkolleger fra Esbjerg har fundet et alternativ til miljøbelastende batterier. Et batteri, der kører på svampestoffer. Drømmen er at lave et svampebatteri på størrelse med en skibscontainer, som skal lagre overskudsenergi fra vindmøller og solceller og gøre den grønne omstilling endnu grønnere.

FOR ABONNENTER

»Velkommen til Esbjerg, hvor det for en gangs skyld ikke blæser«, siger Sebastian Birkedal, da han byder os velkommen til Aalborg Universitet Esbjerg på en skyfri sommerdag, hvor der ganske rigtig ikke rører sig en vind.

Anledningen for besøget er, at den 30-årige ph.d.-studerende og hans kolleger som de første i verden har opfundet et svampebatteri, som de på sigt håber kan blive en naturlig del af verdens solcelle- og vindmølleparker, hvor det kan lagre den energi, som er tilovers i forbindelse med energiproduktionen, hvis det har blæst meget, eller hvis solen har skinnet tre uger i træk.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts