For et år siden blev Australien hærget af historisk store brande. Problemet var en langvarig tørke, der igen kan føres tilbage til en ubalance i havet: Et strøm- og vejrsystem, der kaldes Indian Ocean Dipole.
Omtrent hvert sjette år er vandet i Det Indiske Ocean enten i øst (ved Australien) eller i vest (ved Afrika) varmere end i den anden ende, og det sætter gang i havstrømme, der igen påvirker vejret. Men de seneste mange år har det næsten kun været koldt i øst, og så går strømmen mod vest og trækker skyerne væk fra Australien. Den ekstreme adfærd skyldes klimaforandringer, siger et stort flertal af forskere.
De seneste årtier er afsmeltningen fra gletsjere i blandt andet Grønland øget kraftigt på grund af klimaforandringer. Og det betyder noget, når hundredvis af millioner liter ferskvand strømmer ud i de arktiske have.
Ferskvand er lettere end saltvand, så det lægger sig som et koldt overfladelag og forstyrrer den normale udveksling af varme i havet fra toppen. Og det betyder igen, at klimaet i Nordamerika og Europa kan blive påvirket. Sammenhængen er stadig et helt nyt forskningsfelt, men der er tegn på, at det blandt andet kan lede til uforudsigelige isvintre – selv om opvarmningen af kloden set under ét fortsætter.
De seneste 60 år har en af verdens vigtigste havstrømme, Golfstrømmen i Atlanterhavet, sænket hastigheden 10-30 procent. Årsagen er uklar, men mistanken retter sig mod klimaforandringer, for eksempel fordi is smelter på Antarktis. Det er dog omstridt, og forskere prøver at blive klogere på sammenhængen, blandt andet med et stort netværk af ca. 4.000 elektroniske bøjer.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Deltag i debatten nu
Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her