Man smiler ikke op til begge ører, når man har læst den rapport, som en ekspertgruppe under Statens Serum Institut har udarbejdet, og som regeringen med opbakning fra støttepartierne nu har baseret en langsom og forsigtig åbning af landet på.
Men der er et stort lyspunkt midt i mørket. For der er en faktor, som eksperterne ikke har taget med i deres beregninger endnu. For ligesom vi ved med influenzavirus, så udviser coronavirus en stærk sæsonvariation, hvor den smitter mest og bedst om vinteren og nærmest går i dvale om sommeren for så at gøre comeback til efteråret. Den sæsonvariation er ikke taget med i eksperternes beregninger endnu.
For lige at genopfriske hukommelsen kan vi blot spole tiden tilbage til 11. marts sidste år, hvor Danmark blev lukket ned, og epidemien toppede med et kontakttal på over 2 17. marts. Nedlukningen gjorde, at smittetallet faldt hurtigt, og i midten af april gik epidemien i sig selv. Hen over sommeren holdt kontakttallet sig omkring 1 hjulpet på vej af ganske få restriktioner, og det holdt et godt stykke ind i efteråret.
Lektor Viggo Andreasen fra Roskilde Universitet, som tidligere har været en del af ekspertgruppen, ved godt, hvorfor man ikke har taget sæsonvariationen ind i beregningerne endnu.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.
Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.
Prøv Politiken nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her