0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Dansk virusekspert: Efter at have været vores værste fjende er B117 blevet en vigtig allieret

Det er den britiske variant B117, der har fået os til at ryste i bukserne og udsat genåbningen af vores land, men paradoksalt nok kan den også blive vores frelser. For den har med sin voldsomme smitsomhed udkonkurreret de andre varianter – også den sydafrikanske og den brasilianske – og samtidig er den sårbar over for vaccinerne. Så pandemien i Danmark kan meget vel være et overstået kapitel til sommer, spår dansk professor.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Viden

Det var et stort øjeblik i sidste uge, da det lykkedes danske forskere fra Aalborg Universitet og Statens Serum Institut at kortlægge coronavirus nr. 100.000 ned til mindste molekylære detalje. Den store bedrift og milepæl blev fejret med to lagkager fra Føtex på Seruminstituttet i København.

Den relativt beskedne fejring var helt på sin plads. For kortlægningen af den genetiske kode af virus, som stammede fra 100.000 coronapositive halsskrab, har spillet en uundværlig rolle i det danske coronaberedskab. For det har været muligt at holde et vågent øje med, om nye coronavarianter er blevet introduceret i vores land, og hvordan de udvikler sig, når de først har fået foden indenfor.

Som for eksempel den britiske variant, som blev konstateret første gang i starten af december, og som på trods af skrappe restriktioner stille og roligt har bidt sig fast og nu er den altdominerende variant, så 9 ud af 10 smittede danskere p.t. er smittet med den britiske variant.

»Den britiske variant har med sin ekstreme smitsomhed udkonkurreret alle de varianter, som bekymrede os, før B117 kom på banen. Så den spanske og den rumænske variant er stærkt på retur, og minkvarianterne fra Nordjylland er fuldstændig forsvundet. Selv de smitsomme flugtvarianter fra Sydafrika og Brasilien, som har smittet på livet løs i deres respektive lande, er pænt blevet parkeret på sidelinjen og har endnu ikke fået rigtig fat i Danmark og får det måske aldrig«, siger virolog og professor Anders Fomsgaard fra Statens Serum Institut og fortsætter:

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

Læs mere