Krisesituationer rammer ofte uden forvarsel og er rystende oplevelser, som vi kun langsomt forstår konsekvenserne af. Men samtidig er kriser skelsættende. De markerer et brud med den eksisterende orden, de kræver hurtige beslutninger, og de trækker lange spor ind i fremtiden. Det gjaldt for terrorangrebene i USA 11. september 2001, for mange af de problemer, vi har på techområdet, kan føres tilbage til reaktionerne i tiden efter. Det gælder også for coronaudbruddet, og vores reaktioner er med til at forme den digitale fremtid.
I starten af kriser vil fokus altid være på de tydeligste symboler såsom pulveriserede tvillingetårne, overfyldte hospitaler og myndighedernes udmeldinger. Men hvis vi løfter blikket og kigger ud i horisonten, så kan kriser som 11. september og corona hjælpe os med forstå den fremtid, vores reaktioner skaber. En af de skjulte kræfter, der bliver sat fri, når frygten og usikkerheden overvælder os, er teknologiske løsninger, der skal hjælpe os med at installere en ny samfundsorden. Og nu hvor teknologi er rygraden i vores samfund, er de beslutninger mere afgørende end nogensinde før.
Vi kan hverken forstå krigen mod terror efter 11. september eller vores nuværende situation uden et blik for det kompleks af konkrete, teknologiske løsninger og de politiske, kommercielle kræfter, som kriser frigiver.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Bliv en del af fællesskabet på Politiken
Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Prøv nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her