Et hold af studerende og robotingeniører deltog til en stor robotkonkurrence i Abu Dhabi. Her tester de på DTU deres rullende robot og den flyvende drone i form af en hexakopter.
Foto: Martin Lehmann (arkiv)

Et hold af studerende og robotingeniører deltog til en stor robotkonkurrence i Abu Dhabi. Her tester de på DTU deres rullende robot og den flyvende drone i form af en hexakopter.

Viden og tech

Danskere vinder sølv til robotkonkurrence hos kronprinsen i Abu Dhabi

Et hold fra DTU har stillet op med flere robotter til en international konkurrence. Præmiesummen var 14 millioner kroner.

Viden og tech

For robotforsker Ole Ravn er en weekend fuld af spænding og nervøsitet netop overstået.

I Abu Dhabi deltog han sammen med fire øvrige ingeniører og otte studerende fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) i en international robotkonkurrence. Her skulle verdens førende universiteter inden for robotteknologi kæmpe om en præmiesum på cirka 13,8 millioner kroner.

Nogle uger før var der sket et uheld med en af holdets seks medbragte robotter. Robotten, der er selvkørende, skal finde en ventil, måle dens størrelse, og bagefter hente en fastnøgle, der passer til ventilen. Derefter skal robotten med dens hånd dreje ventilen en omgang, hvilket svarer til at lukke for en gashane eller en olieledning, hvis der opstår brand.

Problemet var, at et forkert computerprogram blev tændt. I stedet for at robotten foretog et stille venstresving, drejede den til højre med stor hastighed og bragede ind i en stolpe. Robottens ene hånd tog skade, for et led blev slået skævt, og hånden mistede et par ledninger.

Alligevel var det lagt bag sig i en af i alt fire udfordringer i Abu Dhabi, hvor holdet vandt sølv - netop med den tidligere skadesplagede robot.

»Dommerne var meget imponerede. Det er en stor forløsning, at vi vandt sølv med den selvkørende robot, for det viser jo, at halvanden års arbejde bærer frugt«, siger lektor Ole Ravn på en telefonforbindelse fra Abu Dhabi.

PR-foto:: Ole Ravn

Deltog i finalen

Ud over at deltage med den selvkørende robot medbragte DTU-holdet fem droner. De skulle blandt andet forsøge at få de flyvende robotter til at lande på en lastbil, der kørte i ottetaller, og her kom de på en 9. plads.

En anden udfordring var på en bane, hvor tre droner på samme tid skulle finde forskellige ting, samle dem op og smide tingene i en papirkurv. Med andre ord skulle dronerne samarbejde og ikke støde sammen, og det udløste en 12. plads til danskerne.

Den vigtigste udfordring var finalen. Her skulle holdet udføre alle tre ovennævnte udfordringer på samme bane på samme tid. Det gik godt, for her kom danskerne på en 4. plads.

Gav 4. pladsen jer lidt af præmiesummen?

»Desværre ikke, for 14 millioner kroner er ellers rigtig mange penge. Vi har vundet æren, og det er jeg meget stolt af«, siger Ole Ravn.

Vi mødte ministeren for sport. Han lignede en oliesheik, så det er en stor oplevelse

Ville vise dannebrog

Robotkonkurrencen er opkaldt efter den stenrige oliesheik og kronprins i Abu Dhabi, Mohammed bin Zayed. Konkurrencen fandt sted på en formel 1-bane i forlængelse af den internationale lufthavn. Da robotterne ikke skulle kunne påvirke flytrafikken, var formel 1-banen pakket ind et kæmpestort net, så droner på afveje kunne blive fanget.

Abu Dhabi er et emirat i De Forenede Arabiske Emirater, der er et af de ti største olieproducerende lande i verden. Selve Abu Dhabi står for op mod 85 procent af olieproduktionen, og gør de cirka 921.000 indbyggere styrtende rige.

Inden danskerne fra DTU drog af sted, sagde Ole Ravn, at han ville medbringe et flag med dannedrog. Gjorde han så det? I hvert fald var der en selvkørende robot, der havde et dannebrogsflag på, efter at et hold kom på 4. pladsen i finalen.

Du har også håbet på at møde kronprinsen i Abu Dhabi. Lykkes det?

»Nej, desværre ikke«, siger Ole Ravn og griner. »Men vi mødte ministeren for sport. Han lignede også en oliesheik, så det er en stor oplevelse«.

Efter finalen blev der »vistnok drukket en eller to øl«, men forskerne var udmattede. Siden de ankom til Abu Dhabi forrige søndag, har de arbejdet i døgndrift, og i morgen er det deres sidste dag. Der siger de farvel til 35 grader - goddag til 5 grader.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce