Hunde og katte reagerer vidt forskelligt på deres mennesker, indikerer BBC-forsøg.
Foto: Dettlaff Norm/AP

Hunde og katte reagerer vidt forskelligt på deres mennesker, indikerer BBC-forsøg.

Viden og tech

Din hund elsker dig. Det gør din kat også - lidt, måske

Målinger af 'glædeshormoner' afslører en afgørende forskel i hundes og kattes syn på deres mennesker.

Viden og tech

Prøver af savl har afsløret, hvad mange måske ville vente: At hunde er helt vilde med deres herrer. Og at katte kun har en begrænset begejstring for ejerne.

BBC har som led i en tv-udsendelse om de to ikke altid forligelige kæledyrsarter fået en forsker til at analysere hundes og kattes oxytocin-niveauer.

Oxytocin er også kendt som et kærlighedshormon. Det bader hjernen i varme følelser og er blandt andet medvirkende til, at mennesker knytter sig tæt til hinanden.

Dermed kan det være en indikator for forbindelserne mellem individer såsom en hund eller en kat og ejeren.

Derfor tog professor Paul Zak prøver af savl fra 10 hunde og 10 katte, før og efter at de havde leget sammen med deres mennesker.

Kølige katte og hengivne hunde

Han undersøgte oxytocin-niveauet og kunne fastslå, at hundenes 'glædeshormoner' steg med 57,2 procent. Hos de katte, der kerede sig om ejeren, steg det med blot 12 procent. Men faktisk steg det slet ikke hos halvdelen af kattene.

Zak ser den betydelige stigning i oxytocinen hos hundene som en påfaldende kraftig glædesreaktion over legen med ejeren.

»Men det var også en fin overraskelse, at kattene producerede det overhovedet. I det mindste ser de ud til at knytte sig til ejeren i noget af tiden«, siger han til avisen The Telegraph.

Mini-eksperimentet kan have generet kattene

Han tager dog forbehold for resultatet: Forsøget blev gennemført i hans eget laboratorium. Det kan have forstyrret kattene, der er stærkt bundne til deres territorier og derfor var negativt påvirkede af de uvante omgivelser.

I øvrigt har tidligere undersøgelser, offentliggjort i tidsskriftet Science, påvist, at mennesker får et boost af glædeshormonerne, blot ved at se deres hund ind i øjnene.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce