Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Lær din baby tegnesprog.
Foto: MIE BRINKMANN

Lær din baby tegnesprog.

Tjek zone
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund: Lær din baby tegnsprog

Forældre kan tidligt lære baby at udtrykke tanker og behov med simple tegn.

Tjek zone
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Min glæde ville ingen ende tage den dag, da sundhedsplejersken konstaterede, at min tre måneder gamle søn havde en meget varieret pludren.

»En meget varieret pludren«, gentog jeg for familie, venner og naboer. Det er en generation siden. I dag fortæller jeg med samme stolthed, at de små i vores familie har et meget varieret babytegnsprog. Som så mange andre familier er mine børn nemlig også hoppet på den nye babytegntrend. Det er dybt fascinerende, når et lille menneske, der endnu ikke har fejret sin første fødselsdag, kommunikerer med en række håndbevægelser. Og det er herligt at se, når de lidt større børn interagerer med den lille ved en kombination af babytegn og tale.

LÆS OGSÅ I de familier, hvor man har introduceret babytegn, kan forældrene fortælle, at babytegn betyder, at det lille barn føler sig forstået og dermed forebygger mange frustrationer i de små hjem. Når baby græder og ikke er til at trøste, kan det være svært at afkode, om den lille er sulten, tørstig, skal skiftes eller bare er træt. Men febrilske gættelege kan undgås, hvis forældrene tidligt lærer baby at lave simple tegn, så baby kan udtrykke sine tanker. På den måde kan pludren oversættes til kommunikation. Jeg har selv erfaret, at man også kan lave sjov med babytegn, og at den lille kan demonstrere humor. Intentionen bag

Ideen med babytegn bygger på, at motorikken og hånd-øje-koordineringen udvikles tidligere end de talesproglige færdigheder. Min intuition sagde mig tidligt, at babytegn formentlig ville fremme børnenes sproglige og kommunikative evner, men skeptikere mente, at det modsatte ville være tilfældet.

LÆS OGSÅ Der er ikke forsket meget i babytegn, men der findes dog en god amerikansk undersøgelse. I projektet deltog 103 spædbørn opdelt i tre grupper: en gruppe, hvor forældrene kombinerede babytegn og talesprog til at kommunikere med børnene. En gruppe, hvor forældrene hverken fokuserede på at bruge babytegn eller talesprog. En gruppe, hvor forældrene fokuserede på at bruge talesprog. Resultatet viste, at børnene gik hurtigere frem sprogligt, hvis deres forældre brugte en kombination af tale og gestus, fra børnene var 11 måneder, sammenlignet med de børn, hvis forældre ikke var blevet instrueret i at bruge tegn eller gestus. De børn, hvis forældre var blevet instrueret i at fokusere på tale, gik heller ikke frem i samme omfang som dem, hvis forældre var instruerede i at bruge ord og gestus sammen. Undersøgelsen fulgte børnene i tre år.

På baggrund af studiet kan man konkludere, at der ikke er mistanke om, at babytegn hæmmer børnenes senere udvikling. Snarere tværtimod! Babytegn synes i hvert fald i starten at fremme børnenes talesprog. Men man kan ikke sige noget om effekten på sigt.

Babytegn kan introduceres, når barnet er 8-10 måneder. Det består af en række simple håndbevægelser, der f.eks. betyder giraf, sut, mælk, vand, mad. Min svigersøn siger, at jeg skal huske at skrive, at det er vigtigt, at børn tidligt lærer tegnet for ’færdig’, så man ikke fortsætter med at proppe mad i en unge, der faktisk ikke er sulten.


Kilder: www.dkapps.dk/Babytegn

www.videnskab.dk

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden