0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Guide: Sådan skal du vaske hænder

God håndhygiejne tager et helt minut og er det vigtigste led i forebyggelsen mod influenza- og coronavirus. Hygiejnesygeplejerske på Rigshospitalet Lisbeth Kyndi guider til korrekt håndvask.

19. februar 2020
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Trin 1: Tænd for vandet, og lad hænderne blive våde

Trin 2: Fordel sæben mellem håndfladerne, og sørg for, at det skummer godt

Trin 3: Gnid grundigt sæben ind på håndryggene.

Trin 4: Flet fingre og skrub rummene mellem fingrene

Trin 5: Næste skridt er tommelfingrene. Sørg for, at de bliver skummet godt ind

Trin 6: Vask fingerspidserne på begge hænder ved at gnide dem imod dine håndflader

Trin 7: Husk, at håndleddene også skal vaskes

Trin 8: Skyl omhyggeligt dine hænder for sæberester

Svar og spørgsmål

Det er ikke så banalt, som man tror. Hver femte af os bruger ikke engang sæbe, når vi vasker hænder. Og mange os gør det i alt for kort tid. Men det bør vi gøre især af hensyn til ældre, gravide og folk med kroniske sygdomme. Håndvasken er nemlig en helt central del af forebyggelsen mod virus, ikke mindst på arbejdspladsen. For det er netop her, at 20 procent sløser med sæben, viser en undersøgelse foretaget af Yougov for firmaet Berendsen.

Hygiejnesygeplejerske Lisbeth Kyndi fra Infektionshygiejnisk Enhed på Rigshospitalet giver også svar på relaterede spørgsmål:

Fast eller flydende sæbe?

»Fast sæbe er lige så god som flydende sæbe. Den skal dog op at hænge eller ligge på en måde, så den tørrer, når den ikke er i brug«.

Hvad med neglelak?

»Bakterier og virusser sætter sig i ridserne i neglelakken, og kan derfor være en smittebærer«.

Er ringe uhygiejniske?

»Det er en god idé at tage ringen af før håndvask, da man bedre kan vaske huden under ringen«.

Skal vandet være varmt?

»Det har ingen betydning i forhold til bakterier, om vandet er koldt, lunkent eller varmt. Det er derimod bedst for huden, at du finder en behagelig temperatur«.

Hvad med håndtøring?

»I professionelle miljøer bruger man papirhåndklædet til at lukke for vandet. I husholdningen er det derimod ikke nødvendigt. Man skal dog huske, at udskifte håndklædet et par gange om ugen«.

Håndsprit eller håndvask?

»Den desinficerende håndsprit blev indført til det professionelle miljø, og er ikke nødvendigt i en almindelig husholdning. Det er dog en god ide, at have den med på tur. Men det duer kun, hvis du gnider det ind i huden indtil det er helt tørt«.

Læs mere:

  Alt om Corona­virus

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden