0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Maleri af datidigt maskebal. Trykkefriheden gav anledning til en ny form for maskerade: den anonyme smædeskriver.

6 hjerter til fornemt bogværk: ’Grov konfækt’ er manna – nej, slik – for sjælen

Tobindsværket ’Grov Konfækt’ belyser på enestående vis, hvordan Trykkefriheden, som blev indført i 1770 og varede til 1773, pludselig gjorde det muligt for høj og lav at ytre sig frit. Med Struensee som idemand havde kongen afskaffet censuren, og det benyttede en lang række kritiske og fantasifulde skribenter, der først nu træder frem fra glemslen, sig af.

FOR ABONNENTER

Festen varede fra 14. september 1770 til 5. maj 1773, hvor myndighederne rullede de nye friheder tilbage. Da var manden, som havde ført kongens hånd, Struensee, for længst halshugget, men ånden var ude af flasken. Folket havde fået smag for fri diskussion og de knap tre vilde år, hvor folk boltrede sig i pjecer og pamfletter med samme iver, som det sker på nutidens sociale medier, fik en positiv langtidseffekt.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Annonce

Podcasts