0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Marie Hammer fotograferet i anledning af sin 50-års fødselsdag. Det var i samme periode, hvor hun rejste til Panama, Ecuador, Peru, Chile og Argentina for at indsamle jordprøver.

Hun fik hård besked, da hun ville skrive om overset pioner: »Det kan ikke lade sig gøre. Du kan jo ikke engang stave«

En uafhængig forsker forfulgte sin livslange passion og bekræftede med sine fund, at Jordens kontinenter har været ét. Og så gik hun i glemmebogen. Nu trækker Eva Tind naturvidenskabskvinden Marie Hammer frem i lyset med romanen ’Kvinden der samlede verden’.

FOR ABONNENTER

Næste gang du er i bøgeskoven, så bøj dig ned, og saml en håndfuld jord op. Hvis du kigger godt efter, kan du se spindelvævstynde hvide tråde i den mørke muld. Det er svampehyfer, føde for en vrimmel af mider, der er så små, at de ikke kan ses med det blotte øje. De gør det, mider har gjort i millioner af år: lever uset og græsser svampehyfer. De gør det, de har gjort, siden verdens kontinenter var samlet i ét.

Det ved vi, fordi den danske pioner og forsker Marie Hammer drog verden rundt for at indsamle mider selv de mest uvejsomme steder og via sine fund påviste, at jo: Alle verdens kontinenter har engang været en samlet landmasse, vi har alle været forbundet. En enorm bedrift, der er gået i glemmebogen, men som en ny roman nu kaster lys over.

Prøv 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til vores digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu