0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Ria Novosti/Ritzau Scanpix
Foto: Ria Novosti/Ritzau Scanpix

Da Sauli Niinistö i 2012 var ny, finsk præsident foreslog den russiske kollega, Vladimir Putin, at de to statsoverhoveder forsøgte sig med deres fælles passion for ishockey. Dysten foregik i den russiske by Igora midt om sommeren.

Finlands præsident er ekspert i Putin: Når han bruger humor, skal man for alvor være vågen

Finlands præsident, Sauli Niinistö, kender Vladimir Putin som ingen anden leder i den vestlige verden. Her fortæller han om en russisk præsident med en diabolsk humor og et skelsættende år, hvor den russiske invasion af Ukraine fik Finland og Sverige til at bryde med årtiers alliancefrihed. Hvis ellers Tyrkiets præsident Erdogan vil acceptere de to nordiske demokratier.

FOR ABONNENTER

Tænk, at det skulle komme så vidt her på tærsklen mellem 2022 og 2023. Men den er god nok. 2022 var så sikkerhedspolitisk skelsættende, at man i fuld alvor kan sidde i officiel residens hos republikken Finlands præsident og stille spørgsmål om, hvorvidt gode gamle alliancefrie Finland kan tænkes at lægge territorium til atomvåben. Som følge af et kommende medlemskab af forsvarsalliancen Nato.

Men det er, hvor Europa og det fredelige Norden er havnet. Med alt, hvad der følger af potentiel afskrækkelse, gengældelse, og hvad vi ellers troede, vi var kommet fri af i forrige århundrede.

Få flere sider for kun 1 kr.

Hos Politiken giver vi plads til flere perspektiver, så du kan blive klogere på, hvad andre mener.

Prøv 30 dage for 1 kr.

Annonce