0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Hvad er dette?

»Højskolen giver mig stor tryghed i mit liv«

28. november 2019
Højskolen Revisited

Værten på TV 2 News og Højlunds Forsamlingshus er vokset op på, har været elev og underviser på den samme højskole. I den nye podcast ’Højskolen Revisited’ fortæller hun om sit højskoleliv i tre epoker, og hvordan en særlig sten på højskolen giver hende ro.

Højskolen Revisited

Gertrud Højlund: »Jeg mister mit rodfæste, når jeg er længe væk fra højskolen«
Gertrud Højlund: »Jeg mister mit rodfæste, når jeg er længe væk fra højskolen«

Henter…

Op til Folketingsvalget i år blev tv-debatprogrammet Højlunds Forsamlingshus genoplivet, og Gertrud Højlund ’arvede’ programmet fra sin far, den tidligere højskoleforstander og tv-vært, Niels Højlund.

Gertrud Højlund voksede op på Ry Højskole, og det var først da Niels Højlund i 1988 fik job på TV 2, at familien flyttede derfra. Nu 38-årige Gertrud Højlund har dog sidenhen udbygget sin tilknytning til højskolen, først som elev og senere som underviser i journalistik.

I dag hvor Gertrud Højlund bor i København og ikke har sin daglige gang på højskolen, kommer hun tilbage flere gange om året for at ’nulstille’ sig selv.

»Jeg siger, at jeg skal ’hjem’, når jeg skal til Ry Højskole«, fortæller hun i podcasten ’Højskolen Revisited’, hvor hun netop tager tilbage og genbesøger højskolen, der ligger idyllisk i Midtjylland ved bredden af Møllesøen, en afløber af Gudenåen.

»Der bliver ved med at være en dør åben og en anledning til at komme her. Og hver gang jeg kommer her, så falder jeg ind i alle mulige samtaler med folk, som minder mig om, hvor jeg kommer fra, og stedets værdier. Og det giver mig en stor tryghed i mit liv«, fortæller Gertrud Højlund.

Et særligt bånd til en særlig sten

Hver gang Gertrud Højlund kommer til Ry Højskole, om det er i forbindelse med gammel elevdage eller i andet øjemed, så har hun en fast tradition.

»Jeg tager mig god tid til at indtage stedet, snuse rundt på højskolens matrikel og hilse på folk«.

Derudover har Gertrud Højlund dog også en fast rute, som indebærer, at hun stempler ind de steder, der betyder mest for hende på højskolens område.

Der er også én bestemt genstand på højskolen, der har en helt særlig værdi for Gertrud Højlund. Det er en ’stor, tung sten’, der står i bunden af scenen i den amfiteater-gård, som hendes far fik bygget dengang, han var forstander.

På stenen er indgraveret et citat af initiativtageren til folkehøjskolen, N. F. S. Grundtvig, som har stor betydning for Gertrud Højlund, fortæller hun.

»Jeg synes, citatet siger noget om, hvad mennesket er for en størrelse«.

Gertrud Højlund afslører i podcasten, at hun føler et helt særlig bånd til netop denne sten med Grundtvig-citatet. Den har en særlig effekt på hende, og hun føler, at hun mister sit rodfæste, hvis hun er for længe adskilt fra både den - og højskolen som helhed.

»Der er mange påvirkninger, der skubber en i forskellige retninger. Både i det indre liv og i det ydre liv. Og når jeg kommer hertil, så knytter jeg mig til mit væsens rod, til min kerne - til noget, som jeg ved også har betydning for mig i morgen«.

Lyt til podcasten ’Højskolen Revisited’ og hør hele det N. F. S. Grundtvig-citat som Gertrud Højlund har kært, hvordan et højskoleliv i tre epoker har påvirket hendes virke som journalist, og hvorfor hun mener, at det er vigtigt, at man bliver ved med at lære nye ting - også som voksen.

Lyt på iTunes

Lyt på Spotify

Lyt i Politikens Podcast App