»Endelig kan jeg betale mine forældres tiltro tilbage«
Lydspor
I podcasten Lydspor fortæller skuespiller Roland Møller, at han i mange år skammede sig over ikke at kunne leve op til den opbakning og tillid, som hans forældre viste ham.
Den dag i dag står han på rollelisten i Hollywood film, men som ung var skuespiller Roland Møller en outsider. Bl.a. fordi at han var den eneste af de unge i Næsby på Fyn, hvor han voksede op i et boligkompleks, der var nede med amerikansk rap og hiphop. Af samme grund gik han altid med cap, og han blev nedladende kaldt for »Roland rap«.
Roland Møller begyndte selv at lave musik, da han var 12 år gammel og i Lydspor kategorien »Den første«, har han valgt nummeret »The Message« med rap-pionererne Grandmaster Flash and The Furious Five. Netop dét nummer udgjorde nemlig en stor del af soundtracket til hans ungdomsliv. Og det var også med »The Message« som backdrop, at Roland Møller blev Fynsk mester i electric boogie. Men på trods af raptalent og danse-succes, blev Roland Møller fortsat mobbet og havde generelt »en hård tid«, fortæller han i Lydspor.
Lyt her:
Lydspor
»Endelig kan jeg betale mine forældres tiltro tilbage«
»Endelig kan jeg betale mine forældres tiltro tilbage«
Lod næverne tale
En dag fik den unge Roland Møller nok af al mobberiet, og han droppede at lade rimene tale og tog i stedet et fysisk opgør med skolen største bølle.
»Jeg fik ham ned med nakken. Og bagefter var jeg ham, som man kom til og spurgte om hjælp, hvis man havde problemer«, husker han.
Slagsmåls-sejren blev dog starten på en uheldig udvikling for Roland Møller, der i årene efter fandt sig selv i dårligere og dårligere selskab. Det faktum vidner en straffeattest på 10 voldsdomme og 4,5 år i fængsel om.
»Det tog mig mange år at finde ud af, at den respekt man selv tager ikke holder nær så godt, som den respekt, man gør sig fortjent til«, fortæller han.
Ved siden af sit kriminelle liv var Roland Møller dog stadig kreativ, hvilket nok blev hans redning, og det der fik ham ud af den nedadgående spiral.
»Selvom jeg var en bandit og godt kunne lide at komme op at slås, så var jeg også kreativ. Så jeg levede lidt to liv. Og det var den kreative side, der gjorde, at jeg kunne tage skridtet ud af den kriminelle verden«.
Ked af forældres skam
Roland Møller fortæller i Lydspor, at der især var en ting ved hans voldelige adfærd og klippekort til spjældet, der påvirkede hans følelsesliv:
»Det værste for mig var den skam, som mine forældre skulle gå igennem. Deres naboer ville kigge på dem som om, at de ikke kunne finde ud af at opdrage deres barn ordentligt«.
Lydspor er en ny musikpodcast, produceret i samarbejde med musikkens rettighedsorganisation, Koda. Gennem fem musikalske nedslag, får værten Thomas Stokholm sin gæst til at fortælle historier fra sit liv.
Koda er sponsor på Lydspor fordi det sætter fokus på musikkens værdi. Lydspor er personlige portrætter fremkaldt via musik, der minder om den enorme betydning musikken har for de fleste mennesker. Bag hver podcast ligger en stor tak til dem, der hver dag knokler for at skrive og synge og spille sig ind i vores liv.
Klik her, og læs mere om Koda og Lydspor.
Det nagede Roland Møller, at han end ikke overfor sig selv kunne retfærdiggøre, hvorfor at han, på trods af en god og stabil opvækst, var endt som kriminel. Han fortæller:
»Nogle gange så ønskede jeg, at jeg ikke havde nogen forældre. For så kunne jeg ligesom have en grund til at være, som jeg var. Have en undskyldning for at fucke up og kunne sige: »Jeg har haft en dårlig barndom, jeg har haft dårlige forældre«. Men det kan jeg ikke, for mine forældre har altid været der for mig og supportet mig i alt. Også når jeg røg i fængsel«.
I dag er Roland Møller og hans forældre tættere end nogensinde før, og han får en klump i halsen, da han fortæller om dem i Lydspor.
»De er den største årsag til, at jeg kunne bryde med det gamle miljø og komme videre. Hele familien har altid set den gode dreng i mig, givet mig kærlighed og puttet ind i mit hoved, at jeg kunne mere, end det jeg lavede«.
Den positive forside
Roland Møller fortæller, at han dengang han var kriminel har ryddet forsiden en gang eller to. Men i dag hvor han har haft store kritikerroste roller i film som Under Sandet, R og i den kommende film Valhalla, er det noget ganske andet end vold, som bringer ham i spotlyset.
»At få en Bodil og være i avisen for noget positivt var en følelse, der er meget svær at beskrive. Jeg gik fra at være skamfuld til pludselig at have pavestolte forældre, som jeg fik bevist havde ret i deres tiltro til mig. Det var bedre end den største hyre, jeg har fået for nogen af mine filmroller«, fortæller Roland Møller.
I slutningen af Lydspor spørger værten, Thomas Stokholm, om der er et nummer, som Roland Møller gerne vil dedikere til sine forældre. Hvilket nummer han vælger, må du lytte til podcasten for at finde ud af.
Lyt her:
Lydspor
»Endelig kan jeg betale mine forældres tiltro tilbage«
»Endelig kan jeg betale mine forældres tiltro tilbage«
Klik her for at lytte på iTunes
Koda
Pris på musikken
Koda er musikskabernes rettighedsorganisation. Vi bygger bro mellem dem, der bruger musikken og dem, der skaber den. Vi sætter pris på musikken – også i kroner og øre. Fordi musikken har værdi og skaber værdi. Og fordi det er vigtigt at værne om musikkens rettigheder, hvis vi vil have en Carl Nielsen og en Kim Larsen – også om 100 år.
Læs mere om Koda og Lydspor her