0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Hvad er dette?

»Det er som om, at man er blevet for nervøs for at blande musik og politik sammen«11. november 2019
Lydspor

Christina Krzyrosiak Hansen er Danmarks yngste borgmester nogensinde, vil nødigt kaldes en ‘politisk superstjerne’ og fortæller i podcasten Lydspor, at hun synes musik er bedst, når den tør tage et standpunkt.
Lydspor

Christina Krzyrosiak Hansen: »Jeg hører aldrig musik, hvor teksterne ikke betyder noget«
Christina Krzyrosiak Hansen: »Jeg hører aldrig musik, hvor teksterne ikke betyder noget«

Henter…

Selvom instrumental elektronisk musik, ifølge Christina Krzyrosiak Hansen, er det bedste at lave excelark over kommunal økonomi til, foretrækker hun musik med sangtekster. Det er dog vigtigt, at teksterne tør tage et standpunkt.

»For mig at se har musikere, fordi de har den platform, som de har, en pligt til at fortælle, hvad de mener«.

Som eksempel fremhæver Christina Krzyrosiak Hansen det danske band, Folkeklubben, ikke mindst deres nummer ‘Sort tulipan’, som hun er svært begejstret over budskabet i.

»De synger jo ret tydeligt, at hvis man ikke husker at leve det liv, man vil, så tager man faktisk livet af sig selv. Det nummer var lidt af et wake-up call for mig«.

Holdninger skiller vandene

Christina Krzyrosiak Hansen, der blev socialdemokratisk borgmester i Holbæk i 2017, som blot 25-årig, afslører dog i podcasten Lydspor, at musik med meninger er noget, der skiller vandene i hendes vennegruppe.

»Mine venner er er dybt uenige med mig, og mener ikke at musik og politik skal blandes sammen. Men for mig handler musik om holdninger. Jeg hører aldrig musik, hvor teksterne ikke betyder noget«, siger hun og tilføjer:

»Hvis jeg skulle sidde og lytte på en musiker, der ikke mente noget, ville det ikke give mening for mig. Det ville være absurd«.

Next stop: Byrådsmøde

I podcasten udvælger Christina Krzyrosiak Hansen flere numre af danske kunstnere, der tør tage et standpunkt. Også politisk. Et nummer der har været definerende for hendes liv er Moonjam og Søs Fengers ‘Ticket to peace’. Nummeret var en hymne, der i slutfirserne blev skabt som hyldest til Next Stop-bevægelsen, hvor tusindvis af unge skandinaver rejste til Nevada i USA for at demonstrere mod atombombeprøvesprængninger.

»Det der ligger bag den sang, er unge mennesker, der starter en bevægelse, fordi de gerne vil forandre noget. Hele den ånd der er i den sang, den kan jeg bare rigtig godt se mig selv i«.

Christina Krzyrosiak Hansens far var selv aktiv i bevægelsen, og den dag i dag bruger hans datter nummeret, når hun føler, at hun selv skal ud og gøre en forskel.

»Når jeg skal til byrådsmøde og virkelig føler, at nu skal vi altså op i gear og have forandret Holbæk kommune, så sætter jeg altid det nummer på - og så marcherer jeg så ellers bare afsted«.

Musik må gerne rime på politik

Hvor musik med meninger er godt, må musik også meget gerne være decideret politisk, siger Christina Krzyrosiak Hansen.

»Jeg synes, at musik skal være politisk, hvis kunstnerne bagved mener noget politisk. Med ‘Ticket to peace’ gik man ind og lavede et stykke musik, der var bundet direkte op på en politisk sag - noget man kæmpede for«.

Den slags holdningsbårne musik mener hun, man ser langt sjældnere i dag, end man gjorde tilbage i 80’erne.

»Det er som om, at man er blevet for nervøs for at blande musik og politik sammen«, siger Christina Krzyrosiak Hansen og fortsætter:

»Jeg synes, det er ærgerligt. For det som vi politikere kan have svært ved, det er jo det at få sat gang i en folkestemning. Vi (politikere, red.) kan sige ting som folk kan nikke til og anerkende, men at bevæge folk som musik kan - det er svært med politik«.

Lyt til Lydspor og hør hvilken ‘hemmelig’ dansk rapper, proppet med politiske holdninger, som Christina Krzyrosiak Hansen mener er en af kongerigets bedste, og hvorfor Christiansborg og storpolitik ikke trækker Holbæk-borgmesterkæden af hende lige foreløbigt.

Koda


Pris på musikken

Koda er musikskabernes rettighedsorganisation. Vi bygger bro mellem dem, der bruger musikken og dem, der skaber den. Vi sætter pris på musikken – også i kroner og øre. Fordi musikken har værdi og skaber værdi. Og fordi det er vigtigt at værne om musikkens rettigheder, hvis vi vil have en Carl Nielsen og en Kim Larsen – også om 100 år.

Læs mere om Koda og Lydspor her