0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Hvad er dette?

Psst ... her får du de lokale aarhusianeres guide til byens gemte guld

2. november 2021

I Aarhus har den kulturelle og kulinariske scene taget kvantespring de seneste år. Den hjemlige fornemmelse, der gemmer sig bag døren til hver en butik, bistro eller bar, gør den perfekt til årets juleshopping. Oplev 48 timer i smilets by med de personligheder, der giver byen glimmer.

11:00 MORGENMAD

und Butter

Fra hjertet af Aarhus til byens smørhul. Start dagen med surdejsboller, kaffe og friskpresset æblemost hos und Butter på Frederiksbjerg. Det tyskklingende navn er en hyldest til ejernes kærlighed til smør. Og hos und Butter får du den hjemmesyrnet og -kværnet.

Alle de ingredienser, de bruger, er som smørret forankret i lokalområdet. Og de simple, rustikke boller er ærligt lavet af »vand, mel, salt og lidt magi«, som Torben Kiel Hviid fortæller, mens han smører fennikelsirup udover kanelsnurrerne.

Torben Kiel Hviid og Jan-Ole Herfurth er på fornavn med deres stamgæster og ved, hvornår børnebørnene er på besøg. Og man får følelsen af at stå i ejernes private køkken.»Frederiksbjerg er en lille landsby. Man låner af hinanden, hvis man står og mangler noget«, siger Jan-Ole Herfurth.

und Butter
Odensegade 35
Instagram

12:00 SHOPPING

Shoe Chapter

Høj på smør kan du stikke dit hoved forbi Shoe Chapter, der det seneste årti er blevet bybørnenes sneaker-mekka. Her står Mark Sommerlund, der med en passion for sneakers, en drøm og et kælderlokale grundlagde butikken for 10 år siden. 

I dag ligger butikken prominent placeret på Store Torv, hvor sollyset strømmer ind på sko fra Reebok, Vans, New Balance og mange flere.

»Jakob, der står bag disken, brugte 17 klik på et par sko den anden dag«, griner Mark Sommerlund. »Der kan jeg slet ikke følge med. Jeg har kun omkring 40, 50 par«, siger han og fortæller, at jubilæet bliver fejret i samarbejde med hummel, hvor drengene i butikken har sat deres eget præg på en af skoproducentens modeller. Samarbejdet udkommer inden jul, hvis du vil imponere hjemmets sko-aficionado.

Shoe Chapter
Store Torv 6
Instagram

13:00 SHOPPING

Formuleret

Hvis Danmark skulle have en hovedstad for keramik, ville Aarhus være med i opløbet om titlen. Og kunsthåndværkeren Ninna Gøtzsche ville være en potentiel borgmester. Formuleret er hendes butik og laboratorium. Og fra gaden kan du kan kigge direkte ind i værkstedet, hvor hun drejer ler med inspiration fra blandt andet Limfjorden. Hun har haft adresse i Jægergårdsgade de sidste 10 år.

»Gaden er en institution. Det er fantastisk at stå her og se, hvordan livet skifter i løbet af dagen. Fra morgenens forhastede folk, der skynder sig på arbejde, til børnefamilier, de udsatte med en guldbajer og til sidste venner, veninder og kærester, der skal have vin og fin mad«, siger Ninna Gøtzsche.

I slutningen af november og frem mod juleaften plejer de lokale erhvervsdrivende i gaden at skrue op for julehyggen og -pynten, og hvis du er heldig, finder ud også et godt glas gløgg.

Formuleret
Jægergårdsgade 78
Instagram

14:00 SOUVENIRS

Bülow Duus

For mere end tre årtier siden blev Mette Bülow Duus dybt forelsket i glas. Hun finder materialet forførende skrøbeligt. Og i hendes butikværksted i Studsgade kan du ikke blot købe hendes produkter, men se hende puste glas.

»Glas er enormt varmt, og man skal have respekt for det. Det er blødt og lækkert i sekunder, før det bliver hårdt som sten. Udfordringen med at udfolde sig på den korte tid er enormt fascinerende«.

Glaspusteriet Bülow Duus
Studsgade 12
Instagram

MØD GLASPUSTER METTE BÜLOW DUUS 

Mette Bülow Duus blev forelsket i glas, da hun pustede sin første boble på Bornholm. I de sidste 25 år har hun drevet et glaspusteri i det legendariske Latinerkvarter, hvor udviklingen har udskiftet sexarbejdere med skæve eksistenser og skøre butikker. Skal du på tur med hende, står den på gløgg, æbleskiver og live musik.

»Glas er forførende. Det er enormt varmt, og man skal have respekt for det. Det er blødt og lækkert i 10 til 15 sekunder, og så bliver det hårdt som sten. Udfordringen med at udfolde sig på den korte tid er enormt fascinerende. Det er utroligt følsomt, og materialet tilgiver ingenting. Når det er blødt, glemmer det intet af det, man har gjort. Når det er færdigt, går det nemt i stykker. Og så er det et smukt materiale. Der er ikke andre materialer, man kan kigge igennem, som man kan med glas. Jeg er måske lidt forelsket i materialet og glaspusteri som håndværk.

Jeg er glad, når jeg laver glas. Man er bundet til at være koncentreret omkring det, se på materialet og følge det hele tiden. Det giver en rolig fornemmelse i kroppen. Det er meditativt. Det hele kører i en fast, rolig rutine. Jeg tænker også, at lyset fra ovnen er supergodt. Jeg behøver ikke lysterapi, fordi jeg kigger ind i en ovn flere gange om dagen, og når jeg åbner den, er det som at mærke solen.

Jeg blev glaspuster ved en tilfældighed, mens jeg havde et sommerjob som bartender på Bornholm. Det blev kedeligt om efteråret, når turisterne var smuttet og så stod min søster i et glaspusteri og manglede en til at hjælpe sig. Jeg tog chancen, og det var simpelthen det sjoveste i mit liv. Det gik op for mig, at jeg aldrig ville finde noget, jeg var lige så glad for.

Nu har jeg lavet det i 34 år, og jeg skal stadig koncentrere mig. Jeg kan ikke bare tage hånden på ryggen og lave det uden at tænke mig om. Det er en grounded følelse. Når det fungerer, er det som at være i zen, når det ikke gør, kan jeg blive meget frustreret. Det kan være, når glasset driller. Hvis man laver den mindste dumhed, følger det dig resten af processen. Nogle kører træt i at lave glas i så mange år, men det gør jeg ikke. Jeg er mere forelsket end første gang, for nu har jeg også styr på det.

Min inspiration finder jeg i naturen, der næsten altid er perfekt. Det kan være det brusende vand, der slår mod træbåden, når det sejler, eller når jeg ser sandbunden i det kolde vand, når jeg vinterbader. Det er i mine omgivelser, jeg finder inspiration. Og jeg har blandt andet lavet en vase, der er et aftryk af en lille træstub.

Jeg har altid ønsket, at mit værksted skulle ligge i Latinerkvarteret. For mig er det den bedste del af byen, så jeg måtte knibe mig i armen, da jeg fandt det her sted. Da jeg åbnede i 1996, var det stadig et luderkvarter. I dag er der mange specielle butikker, der er en rar og festlig stemning, og så er det hele ikke så strømlinet. Der er sjæl hernede. Til jul er der en helt særlig stemning, hvor vi i fællesskab sætter juletræer op, mens der bliver serveret pebernødder, gløgg og portvin.

I år kan Bülow Duus fejre 25 års jubilæum. Når jeg kigger tilbage, så er et af de største øjeblikke, da vi tog ruden ud af butikken for at få ovnen. Og den 9. november da jeg lavede den første boble og pustede det første glas fra mit eget værksted.

Jeg glædes stadig meget over Aarhus. Der er en nærhed mellem folk, der er anderledes end København. Folk kigger hinanden i øjnene, når de mødes på Strøget. Der er også rigtig mange nye tiltag. Det er blevet fedt på havnen, og der åbner mange nye steder i graven. Alle skal komme til Aarhus på et tidspunkt, fordi det er en by med sjæl og nerve«.

3 ANBEFALINGER: Bæredygtige klæder, æbleskiver og intimkoncerter

I Latinerkvarteret vil jeg anbefale folk at tage til tøjbutikken Searching for Lines. Den er ejet af min søn og sælger lækkert og anderledes tøj med fokus på klatretøj. Man får en oplevelse, der er altid en god historie, og så går de op i bæredygtighed.

Ellers sender jeg også mine kunder hen til Landcafé. Det er et mega hyggeligt sted, flot indrettet, alt er økologisk, og så er der rigtig mange genbrugsting i indretningen. Det er et super lækkert morgenmadssted, hvor du også kan få æbleskiver og gløgg om eftermiddagen. Æbleskiverne bliver lavet helt fra bunden på en gammeldags, traditionel opskrift, og så er det den bedste gløgg ever.

Mit sidste tip er Fairbar. Det er et lækkert spillested, hvor man kan få kaffe og øl og høre upcoming bands. Det er et lille sted, hvor man sidder tæt på musikerne. Sidste gang jeg var der, hørte jeg et band, der blandede dansk og kurdisk musik.

15:00 FROKOST

Gaijin Ramen

Der er verdener til forskel på den simple ramenbutik, barndomsvennerne Emil Fisker og Benjamin Veje driver, og de fine dining-restauranter, de tidligere har været køkkenchefer på rundt omkring i verden. Når du går ind i den lavloftede restaurant, er det som at træde ind i køkkenet hos dine nære venner. Du kan spise i bardisken med direkte udsigt til køkkenet, og når Emil Fisker og Benjamin Veje ikke er fordybet i at lave deres fordanskning af den klassiske japanske spise, trisser de selv rundt og rydder op og seater folk. Og så joker ejerne lige så meget med hinanden, som de gør med gæsterne.

»Vi har ramt noget, der passer til vores personligheder. Det er dejligt at skabe en stemning og atmosfære rundt om maden og ikke bare lave mad for at lave mad i jagten på at blive den bedste«, siger Emil Fisker, inden han træder tilbage i køkkenet for at ryste vandet af nudlerne.

Gaijin Ramen
Nørregade 16
Instagram

16:00 KULTUR

Den Gamle By

Efter du har fået varmen på en stor skål ramen, kan du tage på dansk tidsrejse, når du dykker ned i vores kulturhistorie i Den Gamle By. Det levende museum er inddelt i 1970’erne, 1920’erne og før 1900. Fra april og resten af året, kan du møde mennesker, der er klædt, arbejder og gebærder sig som i gamle dage.

Om vinteren er fokusset på 400 års julehistorie, der giver indblik i, hvordan helt almindelige mennesker har fejret jul, pyntet og spist i tidligere tider. 

»Det giver en helt særlig stemning og en fantastisk måde at se og mærke sin egen historie på. Særligt når det kommer til maden, hvor Den Gamle By er elsket for sine vaniljekranse, vildsvinepølser, og ikke mindst rigtige æbleskiver, der er et stykke æble lagt ind i en dej, som steges i svinefedt«, siger Lars Vesterlykkegaard fra Den Gamle By.

Den Gamle By
Viborgvej 2
Instagram

17:00 KAFFEPAUSE

Street Coffee, Bassin 7

Træd ud af tidsmaskinen og ind i fremtiden. Bydelen Aarhus Ø er under ombygning, og under lockdown blev det aarhusianernes åndehul og mødested. Langs promenaden, Bassin 7, er gamle mandskabsvogne omdannet til madboder, kaffebar og wakeboard-udlejning. Et helt perfekt sted til en kop kaffe.

I den arkitekttegnede baggrund arbejder kranerne på højtryk med at færdiggøre den nye bydel. Og på en solrig decemberdag kan man stadig få en snert ferie-vibe, når strandstolene foran kaffebaren Street Coffee bliver fundet frem. Modsat 1920’erne serverer de en flat white.

Street Coffee
Irma Pedersensgade 2D, Bassin 7
Instagram

18:00 SIGHTSEEING

Eske Touborg

Træk vejret et øjeblik og se mod himlen. På gavle rundt omkring i Aarhus har den autodidakte kunstner Eske Touborg givet væggene undervands liv. Hammerhajer, djævlerokker og hvidhajer svømmer farverigt rundt.

Gå på opdagelse i byen og find hvidhajen i Vestergade, djævlerokken i Søndergade (Strøget)  og hammerhajen i Skt. Anna Gade.

Eske Touborg
Instagram

19:00 AFTENSMAD

Yi East

Yi East serverer ikke hammerhaj, men du kan spise dig mæt i autentisk, traditionel kinesisk mad og få et stærkt udvalg af cocktails til. I køkkenet er duften intens i næsen og øjnene, når chilien bliver svitset af, og shakeren kører på livet løs i baren. Det er eftersigende en skjult perle for byens bedste kokke, der efter endt arbejdsdag får deres fix her.

Deres dim sum er fantastisk, og det møre kød falder fra hinanden, når man stikker gaflen i.

Yi East
Frederiks Plads 6
Instagram

20:00 OPVARMNING

Force Majeure

Hvis du har mod på mere efter det kinesiske køkken, er Force Majeure det oplagte sted at starte de sene nattetimer. Mads Schack gjorde noget så gakket som at åbne en bar og spiritusforretning midt under corona, da han blev for rastløs af sidde derhjemme. Sæt dig ind i baren, der er bygget af hans far, og nyd en clear colada – en elegant udgave af den søde 80’er drink.

»For mig betyder Force Majeure forvent det uforventelige. Og sådan skulle det gerne være, når du kommer herind«, siger Mads Schack, mens han finder nogle figenblade til en cocktail frem.

Force Majeure
Borggade 5
Instagram

MØD MADS SCHACK FRA FORCE MAJEURE

Mads Schack åbnede sin kombinerede spiritusforretning og bar midt under pandemien. Det trak tænder ud, men tankerne og hænderne blev rastløse af at sidde derhjemme på kompensation. Hans udgave af Aarhus byder på østeuropæisk bistro og en hemmelig cocktailbar.

»Force Majeure er fransk for større kræfter. Det er en juridisk term, der dækker over de overnaturlige uheld, man ikke selv er herre over. For mig betyder det at forvente det uforventelige. Da jeg stod som bartender under pandemien og var sendt hjem på kompensation, så jeg ikke anden udvej end at kalde en force majeure på det og starte min egen hybrid af en spiritusforretning og bar.

Set i bakspejlet var det måske ikke det smarteste, at starte under en pandemi. Det var hardcore. Men jeg følte virkelig, at jeg havde ryggen mod muren. Efter ti år som først afrydder og til sidst restaurant- og barchef, var min tid bag disken færdig. Jeg havde brug for et break. Samtidig blev jeg rastløs af at sidde derhjemme med for meget krudt i røven. Mine hænder og tanker havde brug for noget at lave. Tanken om at starte mit eget sted, havde stået på et par år, og i sidste ende ville jeg ikke lade dårlig timing stoppe mig fra at gøre noget nyt.

Jeg har valgt at fokusere på spiritus, fordi der manglede et sted, der satte den i første række og ikke andenprioritet, som den er hos en vinhandel. Jeg har også meget erfaring med at lave cocktails og drinks.

Min karriere startede i Gothersgade i København, hvor jeg var afrydder, og vagterne startede midnat og sluttede klokken 11 om formiddagen. Siden blev jeg skibums i Østrig, for så at komme hjem og arbejde på en Bib Gourmand-restaurant i Kødbyen. Som 20-årig blev jeg barchef på Kødbyens Fiskebar, hvor jeg blev en smule cocky. Vesterbro kan gøre én kæphøj engang imellem. Jeg byggede ovenpå det autodidakte med en sommelier-uddannelse med ønsket om også at blive en god tjener. Og der oplevede jeg, at jo mere jeg lærte, jo mere usikker blev jeg faktisk på min viden, fordi man opdager alle de lag, der ligger under.

Jeg er drevet af min passion. Ganske enkelt. Det betyder alt, at gæsterne i butikken går herfra med mere viden i baglommen, eller hjælp til teknikken, hvis de ikke kan få nok skum på deres whiskey sour. Eller hvis de har haft en skidt dag, og jeg kan gøre deres dag lidt bedre med en snak over baren. Jeg vil drive noget i Aarhus, der beriger byen.

Jeg fik hurtigt et tilhørsforhold til byen. Den har en perfekt størrelse, og der er en anden ro, som passer mine kreative evner godt. Jeg kan arbejde mere med naturen – hente ramsløg i Risskov og skovmærker i Marselisborg. Og i øjeblikket bruger vi nogle figenblade i drinksene, som en kundes mor er kommet med. Aarhus er tættere på naturen, og det spirer min kreativitet.

Jeg flyttede hertil som 23-årig, da jeg blev tilbudt en stilling som barchef på Gedulgt. De tilbød både en lederstilling, en enorm udfordring og muligheden for at starte noget nyt, og så skulle geografien ikke stå i vejen.

Dengang kendte jeg intet til byen, men jeg blev hurtigt forelsket. Jeg kvittede livet i København, det sikre job, hvor jeg stod til at stige i graderne, og min lejlighed på Frederiksberg for at flytte til Jylland. De første fire måneder sov jeg på en luftmadras og pendlede frem og tilbage til København. Weekenderne på Gedulgt, ugedagene i Kødbyen. Kombardo-jinglen var ved at gøre mig sindssyg til sidst.

Men det var fedt at være med til at starte noget nyt. Gedulgt ville virkelig noget andet. Det har kostet en del at få stedet op at køre, og der vil altid være en kærlighed til det. Til sidst nåede det bare et punkt, hvor det ikke havde brug for mig længere. Og min skabertrang blev rastløs. Nu kan jeg selv bidrage med noget på barscenen i Aarhus og give folk noget spændende på hylderne. Men jeg tør ikke tænke på, hvad der sker, når Force Majeure går hen og bliver en succes«.

ANBEFALINGER Naturvin, hård sprut og skjulte cocktails

Mit første tip er min genbo Reduktivt, der ligger lidt længere oppe ad gaden. De specialiserer sig i naturvin, og jeg sender alle, der har hang til naturlig vin, derhen. Reduktivt var her før mig, men vi har givet et jydsk håndslag på, at jeg holder mig til spiritus, og de holder sig til naturvin.

Hvis jeg skal på restaurant, vil jeg tage forbi Bardok. Det er stiftet af ejerne Mads og Martin, der har en brændende passion for baltisk og georgisk kultur. Jeg har lige været en tur i Serbien med dem for at smage slivovitz (jugoslavisk brandy, red). På Bardok er der altid højt humør, god stemning, gode suppe-dumplings med klar, hård sprut ved siden af.

Og så vil jeg tage på min forhenværende arbejdsplads Gedulgt. Det er en lille, skjult perle ved den gamle rutebilstation, hvor der ikke er nogle vinduer udover et lille firkantet, og der er ikke noget skilt, så man skal lede lidt efter den grønne dør. Men når man kommer ind, bliver man glædeligt overrasket og får cocktails på et rigtig højt niveau.

21:00 DRINKS

St. Pauls Apothek

St. Pauls Apothek har siden 1899 været apotek, og nu huser palæet den sjette generation af apotekere, der, som de selv siger, lindrer og kurerer selv de mest sejlivede sygdomme.

Særligt er de kendt for deres cocktails, og der er kontiki-glas og limeskal med ild i, når apoteket slår dørene op for en fuldendt aften. I luften hænger fine parfumer, og der er masser af øjenkontakt og dybe samtaler ved de intime borde. Bagerst dominerer tunge, brune lædermøbler de små indhak.

Husk at bestille bord, da der nærmest altid er proppet. Og gør dig selv den tjeneste at tage en tur ud på toilettet, hvor en af Danmarks mest kendte stemmer læser op. Det vil være for let at give en ledetråd.

St. Pauls Apothek
Jærgergårdsgade 76
Instagram

10:00 HOTEL

Guldsmeden

Vågn op i hjertet af Aarhus. Hotel Guldsmeden er intimt og hjemligt, og her er de blot 26 værelser indrettet i fransk kolonistil. Med en kop økologisk kaffe og morgenbuffet kan du i den grønne gårdhave stille og roligt åbne øjnene til endnu en dag i smilets by. Hotellet er beliggende i Latinerkvarteret. 

Hotel Guldsmeden
Guldsmedegade 40
Instagram

11:00 MORGENMAD

Nabo Kiosk

Start dagen hos de fire barndomskammerater fra Nabo Kiosk. Deres mission er at skrue tiden tilbage til dengang, hvor tyggegummi kostede 50 øre, og naboer hjalp hinanden. Villavejens dyder skal bringes ind til midtbyen. De serverer luftigt surdejsbrød og dampende kaffe, som du kan nyde inde i kiosken, hvor drengenes barndomsminder dominerer hylderne, eller under de grøn- og hvidstribet markiser.

»En god nabo er for mig super venlig. Åben. Det har vi taget med hen i kiosken, hvor vi altid har tid til at snakke med gæsterne. Vi tager os tid til at lære folk at kende«, lyder det.

Nabo Kiosk
Ingerslev Plads 1A
Instagram

MØD SØREN BISBO FRA NABO KIOSK

I den sydlige del af Aarhus C sker der ting og sager. Bydelen Frederiksbjerg er ved at gå fra en usleben diamant til det nye, hippe nabolag. Tag med Søren Bisbo og hans barndomskammerater fra Nabo Kiosk på rundtur i kioskejernes ungdomsgader.

»Vi er fire kammerater, der har startet Nabo Kiosk på Frederiksbjerg. Konceptet bygger på minderne fra vores barndomsvej, vores gamle naboer og det tætte sammenhold, der eksisterede, hvor der var vejfester, og man kunne banke på døren og låne en kop sukker, hvis man stod og manglede. Efter vi flyttede ind til byen, oplevede vi, hvordan naboskabet smuldrede. Man kan bo i en opgang i flere år uden egentlig at kende den person, der bor over eller under en. Vi ville bringe det gode naboskab fra villavejen og ind til midtbyen, det var grundtanken. Vi har skabt et uformelt mødested. Særligt for dem der bor på Frederiksbjerg. Der har manglet et sted som det her.

Varesortimentet bygger også på vores egen barndom. Dengang man besøgte en kiosk og kunne få et stykke tyggegummi til ingen penge. Varerne bringer gode minder frem hos folk og stortset hver dag, har vi nogen, der kan huske noget, de købte, da de var 10 år. Eller en bedsteforældre, der stolt viser et stykke slik fra sin barndom frem til sit barnebarn.

Men det er ikke kun barndomsminder, vi sætter på hylderne. Vi arbejder med lokale aktører, der er dygtige til at lave kombucha, øl og vin. Og så har vi noget fantastisk surdejsbrød fra David Breadhead. Nogle kommer forbi bare for at hente morgenbrødet, mens andre får deres surdejsbolle og kaffe her.

Jeg kan sagtens mærke min egen barndom her. Jeg mærker det, når jeg fylder hylderne op og holder et Jenka-tyggegummi i hånden, en Space Bar fra folkeskolen eller en Urge-sodavand, man med glæde kørte ned, da man var 10 år. Der mærker jeg en tanke, der fører mig tilbage til, da jeg selv var barn.

Min egen favorit er nok en mælkesnitte, som jeg særligt husker fra filmen Anja & Viktor.

Når jeg står her med mine kammerater, glemmer jeg, at det er mit arbejde. Selvom der er gulv, der skal vaskes og ølkasser, der skal løftes op fra kælderen, så gør jeg det med et smil. Når vi har venskabelige samtaler, kan grine og snakke med folk, så tænker jeg tilbage på de stunder, vi har haft sammen som venner. Det er så langt fra arbejdslivets frikadellebuffet og hæve-sænkeborde, som det kan være. Vi er vidt forskellige og har vores diskussioner. Ikke alt går gnidningsfrit, men vi spiller hinanden gode og finder altid ud af det sammen.

En god nabo er for mig super venlig. Åben. Og altid klar på at snakke. Det har vi taget med hen i kiosken, hvor vi altid har tid til at snakke med gæsterne. Vi tager os tid til at lære folk at kende, så det ikke bare bliver en transaktion.

Man kan også komme og låne ting. Eksempelvis har vi værktøj på vores væg, som man gratis kan låne. Det er en banal ting, men der er mange i midtbyen, der ikke har værktøj. Vi har ugentligt folk, der kommer og låner en sav eller en hammer. Det er en lille ting, men den er venlig. Det har folk købt big time ind på. Det har været overvældende. Vi har aldrig drevet en kiosk eller café, og der er ingen vision eller strategi bag Nabo Kiosk. Vi vidste bare, at det her område kunne noget. Det udvikler sig løbende, og vi bliver klogere på, hvordan vi bliver den bedste nabo for dem i området.

Frederiksbjerg er en usleben diamant. Der bor mange mennesker her, men der er aldrig sket meget, og der har været få aktører. Det er opblomstrende og hele området er under udvikling. Det tror jeg, at vi har været med til at starte. Jeg har selv boet her, siden jeg var 17. Nu er jeg flyttet ud af byen, fordi vi har fået to drenge. Men der er et særligt sammenhold på Frederiksbjerg, en særlig kærlighed til området. Frederiksbjerg er noget andet og specielt«.

ANBEFALINGER Bymarked, bagerbrød og natur

»Jeg vil klart anbefale, at man tager til Frederiksberg og oplever Ingerslev Boulevard, hvor aarhusianerne to gange om ugen sætter et bagagerumsmarked op med grøntsager, ost og kød. Op til jul er der en helt særlig stemning.

Og så skal man besøge bageren und Butter på Odensegade, der viser, hvordan godt brød skal smage. Der er kommet mange gode på byens brødscene, og det er værd at opleve, hvordan børn af byen bager.

Aarhus er for mig skov, by og vand i en lille terning. Fra kiosken er der 100 meter til vandet, 200 til skoven og 50 meter til byen. Er man i Aarhus, skal man gå en tur og opleve, hvordan vandet, skoven og byen bare smelter sammen i ét. Det er helt unikt, og noget jeg ikke tror, man får mange steder i verden«.

12:00 SHOPPING

Balsalen

Hos Balsalen er dronningen af butikken, hunden Carla, næsten et større trækplaster end varerne, og Carla er ifølge ejer Trine Nørgaard en kendis på Instagram.

Balsalen ligger i baggården til én af Aarhus’ ældste bindingsværksbygninger, og oasen er indrammet af skæve huse. Indendørs byder interiør- og livsstilsbutikken på ting, du ikke finder andre steder, som mundblæste glas og vintage silkevest. Det hele emmer af personlighed og nærvær.

Og så planlægger de at sælge bæredygtige juletræer fra baggården i juletiden.

Balsalen
Frederiksgade 12
Instagram

13:00 SHOPPING

Butik Højkant

Fandt du ikke, hvad du skulle bruge i Balsalen, kan du hoppe over i verdens mindste storcenter, som indehaver Line Dyrholm i sjov kalder den kombinerede butik og syværksted Højkant.

Det er ikke overraskende, at det føles som at træde ind i hendes private hjem, for i 13 år har den gamle herskabslejlighed ved siden af Sct. Pauls Kirke dannet ramme for Line Dyrholms strikkede fortællinger. For det meste syr hun i baglokalet, men hvis du er heldig, kan du fange hende i at kreere midt i butikken, mens du shopper.

»Folk vil til kilden, og synes det er fedt, at det sys i baglokalet. Det gør også, at jeg kan sætte personligt præg på det, hvis kunden har nogle ønsker«, siger hun, mens solen skinner gennem gyldenbrune blade udenfor.

I juletiden lugter der af pebernødder i butikken, og åbningstiderne er forlænget.

Butik Højkant
Sankt Pauls Kirkeplads 11
Instagram

14:00 SOUVENIRS

Puk Ewdokia

Hvis Jægergårdsgade er en institution, er Trøjborg sin egen adskilte landsby i Aarhus. Her kan du træde ind i Puk Ewdokias finurlige univers i hendes farverige art shop, hvor hun sælger egen og andres kunst. Selv er hun kendt for sin naivistiske og detaljerede streg, når hun fortolker byers vartegn (med en forkærlighed for Aarhus) og hverdagssituationer med akvarel og tusch.

I baglokalerne har hun selv tegnestue og arrangerer også events som tegnefestival og workshop for bogbinding. Puk Ewdokia beskriver området som en by i byen.

»Der er byliv, men tempoet er skruet helt ned og folk chiller«, forklarer hun, mens hun fagter ud mod gaden.

Butikken er det perfekte sted at få dit minde fra turen til Aarhus. Kommer du i julemånederne, kan du desuden fange Puk og hendes tegninger til Godsbanens julemarked den 1. og 2. december.

Ewdokia Shop
Tordenskjoldsgade 64
Instagram

15:00 FROKOST

Tokyo Kitchen

Når du er ved at være lidt ør af at ose rundt i butikker, kan du svinge forbi Tokyo Kitchen til en sen frokost. Her har seks japanske kvinder, der alle kom til Aarhus for kærligheden, fundet et fællesskab i at servere hverdagsretter for danskerne. Og det er virkelig et besøg værd.

»Vi har i lang tid lavet japansk mad til vores familier, og nu vil vi dele vores kærlighed til ægte japansk mad og vise, at det japanske køkken er mere end bare sushi og ramen«, siger Azusa Tsujiuchi fra Tokyo Kitchen. 

Tokyo Kitchen
Skovgaardsgade 5C
Instagram

MØD AZUSA TSUJIUCHI FRA TOKYO KITCHEN

Azusa Tsujiuchi flyttede fra Japan til Danmark for tre år siden og fandt et fællesskab i et interimistisk køkken begravet i Godsbanens containerby. Herfra serverer kokkene i Tokyo Kitchen traditionel husmodermad fra deres hjemland. Azusa Tsujiuchi elsker byens tæthed til skoven og havet.

»Vi startede Tokyo Kitchen for to år siden, fordi vi ville introducere danskerne til de mange forskellige japanske retter, der findes. Særligt de japanske hverdagsretter. I Aarhus er der mange sushi-restauranter, men japansk mad er mere end sushi og ramen. Det japanske køkken byder på meget mere, og her tilbyder vi endda også japanske desserter, øl og sodavand.

Min yndlingsret er karaage don, friturestegt kylling marineret i japansk sauce. Det er meget crunchy og juicy på samme tid og den mest populære ret i Tokyo Kitchen.

Jeg er fra Osaka i Japan og flyttede til Danmark, fordi jeg blev gift med en dansk mand. Alle os der arbejder i Tokyo Kitchen flyttede til Aarhus på grund af kærligheden. Den største forskel mellem de to byer er antallet af mennesker. Der bor langt flere i Osaka, og når man træder ud på gaden, er der mennesker overalt. Aarhus er mindre, og du har let adgang til bylivet og naturen.

Jeg mødte Aika Takahashi, som jeg startede Tokyo Kitchen med, fordi vi begge underviste på søndagsskole for børn af japanske forældre. Det er svært at finde arbejde i Danmark, når man ikke kan snakke sproget, men i køkkenet handler det om vores evner, ikke talegaver.

Det er første gang nogensinde, at jeg arbejder som kok, men jeg kan godt lide det, fordi det er udfordrende. Specielt fordi det er svært at få japanske ingredienser i Danmark. Vi får importeret mange ingredienser fra Tyskland, så maden kommer til at smage nøjagtigt som i Japan. Det skal føles som om, at du står der. Og så er det bare dejligt at se mennesker være glade, når de har spist vores mad«.

ANBEFALINGER Containerby, friske frugter og promenade

»Hvis mine venner kom fra Japan, ville jeg vise dem Institut for (X), der er en platform for kultur, forretning og undervisning. Der er mange forskellige mennesker, der har deres egne containere, hvor de driver virksomhed, laver workshops, holder events eller laver mad, som vi gør. Hernede hjælper vi hinanden og arbejder nogle gange sammen. Det er hygge.

Og så ville jeg vise dem markedet på Ingerslev Boulevard. Det finder sted hver onsdag og lørdag. Du kan købe masser af friske grøntsager, frugt, honning, fisk og oste. Du føler dig som en lokal, når du går rundt.

Min sidste anbefaling er Bassin 7. Det ligger på Aarhus Ø. På promenaden kan du tilfredsstille din sult og tørst. Og hvis du tør, kan du prøve at wakeboard eller bare slappe af og nyde vandet i midten af byen«.

16:00 KULTUR

Kunsthal Aarhus

Foran Kunsthal Aarhus bliver du mødt af to store Arnold Schwarzenegger actionfigurer i blid omfavnelse. De byder indenfor til totaludstillingen GO EXTREME, der undersøger forholdet mellem ekstremsport og kunst.

Her finder du blandt andet en legemliggørelse af Dust2 fra computerspillet Counter Strike, et underjordisk fitnesscenter, hvortil duoen Den Sorte Skole har lavet lydsiden, og en væg, hvor du kan skrabe nanoindlejrede lugte og aktivere forskellige menneskers sveddufte.

Kunsthal Aarhus
J.M. Mørks Gade 13
Instagram

17:00 SOUVENIRS

Reduktivt

Hos Reduktivt er deres viden om naturvin og tossede vinbønder dybere end reolerne med flasker. Reduktivt sælger udelukkende naturvin, og under corona har det udviklet sig til en kamp om at finde de nyeste naturvinsbønder, der sælger eksklusivt til én butik i landet. En kamp, der udspiller sig på Instagram, hvor der bliver scrollet uendeligt meget, fortæller ekspedienten Mikkel Hoffmann, der selv har arbejdet på en vingård i Frankrig og set sin del til flippede og vanvittige bønder.

»Nogle har gravet deres vintønder ned i jorden blandt druerne, andre spiller musik for deres fade. Vi har en petnat (en vin med naturlige bobler, red.), der har lyttet til klassisk musik i seks år«, siger han.

Reduktivt
Borggade 16
Instagram

18:00 KAFFEPAUSE

La Cabra, Graven

Køen er tit lang hos La Cabras kaffenørder i Graven, og når du får belønningen, er du ikke et sekund i tvivl om hvorfor. Niveauet er tårnhøjt. Kaffeeventyret startede her, men det har efterhånden spredt sig over store dele af Danmark, og fornylig satte La Cabra endda en international prik på verdenskortet, da de åbnede en kaffebar i New York. 

La Cabra byder på kaffe fra eget risteri og brød fra eget bageri. Alt sammen kan nydes på den bilfri gade, hvor bænkene langs butikken byder på sol store dele af døgnet.

La Cabra
Graven 20
Instagram

19:00 FORLYSTELSE

Tivoli Friheden

Er du ikke blevet frisk af La Cabras kaffe, kan en tur i tivoli måske gøre det for dig. Tivoli Friheden byder på magiske øjeblikke for store og små. Om julen bliver hele parken forvandlet til et eventyrligt juleland med glitrende julelys og -kugler overalt.

Den 65 meter høje forlystelse Sky Tower bliver forvandlet til et gigantiske juletræ, og nedenunder er der opsat skøjtebane. 

Tivoli Friheden
Skovbrynet 5
Instagram

20:00 AFTENSMAD

Restaurant Bardok

Når det er tid til aftensmad, kan det godt betale sig at vade ned til åen, hvor ejerne af Bardok har fundet en niche, der giver udsolgte borde. Bardok er en tætpakket bistro ved åen i Aarhus, hvor et par anarkistiske kokke serverer mad, der spænder fra det italienske til det georgiske køkken og alt derimellem, mens der tordner tyrkisk rock ud af højtalerne.

Det er med deres egne ord en slags »neo osmannisk bistro«. Aner du heller ikke, hvad det betyder? Så skylder du dig selv at finde ud af det. Hurtigst muligt.

Bardok
Åboulevarden 51
Instagram

21:00 OPVARMNING

Løve’s Bog- & Vincafé

Kenny Jess Brandt slog dørene op til Løve’s Bog- & Vincafé i 2010, dagen efter sin 30 års fødselsdag. Siden har han tilføjet et forlag, antikvariat og for en kort overgang også et hotel til sin portefølje. Bog- & Vincafeen blev skabt for at give rum til, at bog-elskere kunne fordybe sig i litteraturen, særligt siderne med store armbevægelser og følelser.

Den mission eksisterer stadig, men nu byder de også indenfor til blandt andet poesiaftener, hvor der er levende lys i tomme vinflasker, bøger på væggene og poeter på scenen. 

»Jeg elsker at se, hvilken retning Aarhus bevæger sig i. Byen har fået sit eget liv, sin egen identitet. Det er blevet en bevidst by med egen retning og ikke bare Københavns lillebror«, siger Kenny Jess Brandt, mens han tager en pause fra at betjene kaffemaskinen.

Løve’s Bog- & Vincafé
Nørregade 32
Instagram

22:00 DRINKS

Super

Afslut dit Aarhus-eventyr med et besøg på Super, en kombineret bar, spillested og vinylshop. Men frem for alt et alternativ til det gængse natteliv. På Super skal der være plads og tages hensyn til grænser og forskellige energier.

»Vi vil gerne tiltrække nysgerrige folk uden en forudtagethed. Og samtidig invitere til en genovervejelse af, hvordan nattelivet skal være. Grundlæggende vil vi skabe et rum i udvikling, hvor folk er åbne og kan prøve nogle nye ting af«, siger Natal Zaks, mens han sætter en plade på. Han er en af de otte, der startede Super.

Hybriden ligger nærmest hemmeligt og skjult allerbagerst i en gård. Indenfor er meget af interiøret bygget i krydsfiner af grundlæggerne. Oftest bliver der spillet elektronisk musik,  selv har Natal Zaks en forkærlighed for genren 90’er house.

SUPER
Mejlgade 53
Instagram

Din bedste guide er lokal

Der er ingen, der kender Aarhus, som de lokale, der bor her. De ved, hvad du skal pakke, hvor du skal gå hen – og hvad du skal huske at kigge efter, når du ankommer. Derfor er det dem, der guider dig til de bedste oplevelser i Aarhus og omegn på dinlokaleguide.dk. Også når du kommer på visit i juletiden.

Vil du f.eks. rundt på byens bedste julemarkeder sammen med Marie-Louise og Anne-Cathrine? Eller på jagt efter byens bedste julebag med Jon Edlund? Eller hvad med en historisk vandring rundt i de helt særlige aarhusianske juletraditioner med Benno Blæsild? Få deres guides og meget mere inspiration til din juletur til Aarhus.

Læs mere her