0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Hvad er dette?

»Det er her du får de bedste pizzaer i hele hovedstaden, uden tvivl«

17. maj 2021

Amerikanske Matt Orlando, Amass’ ejer og Nomas tidligere chefkok, er ved at dø af længsel efter hiphop-koncerter på Loppen, byens bedste pizza, et semi-hemmeligt smørrebrødssted, og så at kunne sætte sit køkken i sving igen efter et langt og hårdt corona-år.

Vi har prøvet at holde os beskæftiget på restauranten, siden vi blev tvunget til at lukke. Mine kokke har været desperate og de nåede derud, hvor de spurgte: »Chef, kan vi ikke bare få lov at komme ud og bare grave noget jord op eller noget. Et eller andet«. Folk er ved at blive sindssyge. Vi har gjort haven klar til sommeren og forsøgt at gøre, hvad vi kunne, for at være klar til den dag, hvor vi rent faktisk kan åbne igen. Det har været hårdt at hengive sig til noget fuldt ud, når vi ikke har vidst, hvornår vi måtte åbne igen, og hvilke restriktioner, der ville komme. Vi har ikke haft nogen som helst anelse i lang tid, og det har været meget frustrerende.

Men København som by har været ret cool at opleve under lockdown. De seneste fem år er byen blevet den vildeste turistdestination, og fra maj til oktober er København et turistkaos. Der er folk på løbehjul, turister på cykler med øjnene rettet mod himlen i stedet for cykelstien, det er meget hektisk. Jeg klager ikke, for turister var også 80 procent af vores klientel, men det gav et nyt syn på byen, da alle turisterne ikke var her i løbet af sommeren. Du kunne gå til Nyhavn uden at blive oversvømmet af turister. Du kunne endda tage derhen en fredag eftermiddag klokken 16, og der ville ikke være særligt mange mennesker. Det har jeg aldrig før oplevet i de mange år, jeg har boet i København.

Jeg har boet her on-off i tolv år, og jeg finder stadig steder i København, jeg aldrig har været, små lommer her og der. Jeg tror københavnerne glemmer at gå ned ad veje, de aldrig har været på før. Det er sådan jeg har fundet nogle virkelig cool steder i byen, som jeg ikke havde regnet med at finde; hvis jeg tilfældigvis er kommet forbi en gade, jeg ikke har været på før, har jeg tænkt: Hvis jeg ikke kører ned ad den vej nu, så kommer jeg formentlig aldrig til at gøre det, så nu tager jeg en lille omvej. På den måde får du muligheden for at finde huse, en lille krog eller en park, du aldrig har set før.

Refshaleøen er et perfekt eksempel på det. Fordi Amass ligger derude er jeg der mere end de fleste, og jeg har udforsket alle afkroge af øen. Men engang imellem ser jeg stadig en åben dør ind til en stor lagerbygning, hvor man kan møde noget, der ikke har ændret sig spor siden B&W-skibsværftet lukkede, og du kan gå ind og føle, du er en del af historien. Den første lejlighed, jeg boede i her i København, var ældre end USA. Da jeg fortalte til mine venner, at min lejlighed var 350 år gammel, reagerede de med et: What! Der er så meget mere historie her, som går så langt tilbage i tiden. Det er meget anderledes end i USA og i Californien, hvor jeg selv voksede op. Jeg oplever stadig, at jeg står på en bro et eller andet sted, mens solen går ned, hvor jeg bliver nødt til at stoppe op og sige: Wow, jeg bor her, det her er et fantastisk sted. Det tager jeg aldrig for givet. Den følelse er kun blevet større det seneste års tid.

Når det er sagt, så længes jeg virkelig efter bare at kunne sidde på en restaurant, nyde atmosfæren – og andre mennesker. For nogle uger siden skulle jeg mødes med en ven, men han var sent på den, og jeg var tæt på Strøget og så en butik, der var åben.Jeg tænkte holy shit, tog mit mundbind på og gik ind i butikken bare for at kunne være i en butik igen. Det havde jeg ikke været i seks måneder. Folk, mig selv inklusive, er så desperate for at være sociale med andre mennesker. Det er fænomenet med at stå i kø for hvad som helst, eksempelvis fastelavnsbollerne, et eksempel på. Nu er folk ligeglade med, om de skal stå i kø i to timer, de vil bare gerne stå i kø sammen med andre mennesker, fordi det er en social aktivitet. Tidligere var køer ellers altid noget, folk i Danmark brokkede sig over, selv hvis der kun var tre andre i køen. Men nu står vi gladelig i kø i to timer og har det fedt med det.

Et af mine yndlingssteder, hvor jeg elsker at sidde ude foran på gaden, er Selma på Rømersgade. Jeg elsker, at du sidder på fortovet på en lille sidegade, og så er maden… virkelig god. Jeg elsker smørrebrød, og med Selma har kokken Magnus virkelig opnået noget, mange har prøvet på at gøre, nemlig at modernisere smørrebrødet. Han gør det helt ubesværet. Jeg har spist der mindst 20 gange, og jeg har aldrig fået en ret, hvor jeg tænkte: Okay, det her er ikke specielt godt. Hver eneste ret har været god hver eneste gang jeg har været der. Og jeg overdriver ikke, fordi han er en af mine gode venner. Det er virkelig et af mine foretrukne steder at spise frokost i København.

Jeg kan næsten heller ikke holde ud at vente længere på at få en pizza fra Bæst. Jeg elsker Bæst, især om sommeren, hvor jeg kan sidde udenfor med min hustru og datter. Det er så nemt og et perfekt sted at tage hen med familien. Når eftermiddagssolen lige rammer på den lille gade, er det virkelig genialt. Og så får du ikke mindst nogle af de bedste pizzaer i hele hovedstaden, uden tvivl. Jeg er ret militant, når det kommer til, hvad min familie spiser, og især hvor det kommer fra. Når du spiser på Bæst, ved du, at der er en tanke bag alle produkter: Hvor de kommer fra, hvordan de er blevet dyrket, at der ikke er brugt nogen form for pesticider. Når jeg går ud og spiser og får en kylling kan jeg godt tage mig selv i at tænke: Gad vide, hvor den her kylling kommer fra? På Bæst er det en no-brainer, for alt er gjort forsvarligt.

En anden ting, jeg ser frem til med stor iver, er koncerter. Jeg er stor fan af musik og jeg elsker at gå til fester og høre dj’s. Nogle af de andre fra mit køkken, som også går op i musik, og jeg har løbende sendt billeder fra store festivaler, vi har været til før i tiden. Det bliver så fedt at kunne gå til den første festival igen, eller den første koncert et eller andet sted, hvor du kan høre livemusik og være sammen med en masse mennesker klemt inde på det samme sted. Det er noget, jeg har savnet virkelig meget. Loppen på Christiania er et af mine yndlings-spillesteder,  jeg har været der til virkelig mange gode hiphop-koncerter. Det er et lille sted, og jeg savner virkelig at være der med en gruppe venner. Hvis jeg skulle tage til koncert lige nu, skulle det helt sikkert være på Loppen. Det er nummer et på min to do-liste, når alt åbner.

Læs også

»Især glæder jeg mig til at komme på Statens Museum for Kunst«

Se Frederiks anbefalinger her

»Det er bare fucking god mad og det bedste personale, jeg har oplevet i København«

Se hvad Veronika glæder sig til

»De har kun to sale, og du kommer ikke, fordi der er Dolby Digital-lyd«

Læs hvor Emma skal i biografen

»Tiden efter corona bliver legendarisk. Sommeren i år kan blive magisk«

Det skal Simon, når byen åbner

»Copenhagen Contemporary var det første sted, jeg tog hen, på genåbningsdagen«

Se hvor Maja skal hen

Sammen gør vi byen levende igen

Det er for længst klart for os alle, hvor meget vi har savnet de oplevelser, som byen giver os. Samtidig er der ingen tvivl om, hvor meget restauranterne, butikkerne og kulturinstitutionerne har savnet OS. Se genåbningen som en mulighed for at udforske byens kvarterer på ny med VisitCopenhagens guide, hvor vi har samlet vores anbefalinger til shopping- og madoplevelser.

Find tips til oplevelser her
Artiklen er låst – Sådan kommer du videre:
Du er her
Vil du have adgang?
NEJ
JA
Vil du tillade dataindsamling?
NEJ
JA
Køb abonnement

Som abonnent kan du tilpasse hvilken data, der indsamles.

Du kan altid trække dit samtykke tilbage.