0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Der lød skud.

Pludselig blev der mørkt.

For altid.

Og inde i hans krop og hoved sad der 90 metalstykker.

For altid.

I det uroprægede Kashmir har børn og voksne mistet synet efter at være blevet ramt i øjnene af hagl fra haglgeværer, som politiet trods voldsomme internationale protester bliver ved med at bruge mod befolkningen. En prisbelønnet fotoserie viser ofrene – udenpå og helt ind i deres gennemhullede indre.

Vi kan se manden. Men han kan ikke se sig selv. Og han kommer aldrig mere til det.

For det er ikke bare fotografiet af 24-årige Danish Rajab Jhat, der er omgivet af et massivt mørke. Det fylder hele hans liv.

Et røntgenbillede af ham afslører hvorfor: I hovedet og kroppen på den unge mand fra Kashmir sidder 90 hagl fra et haglgevær. Affyret af indisk politi i byen Srinagar under nogle voldsomme demonstrationer for fire år siden. Lægerne opgav at redde hans venstre øje, som nu er af glas. Og hans højre øje blev så beskadiget, at han kun kan se svage skygger.

Han er en af mange mænd, kvinder og børn, der er blevet helt eller delvist blinde på grund af de haglgeværer, som menneskerettighedsorganisationer i stærke vendinger har kritiseret de indiske styrker for at bruge over for demonstranter i Kashmir.

Amnesty International anslår, at siden 2016 er mindst 6.000 mennesker blevet skadet af de kaskader af bly, som sendes afsted, når våbnene affyres. 14 er døde.


De overlevende heler på overfladen. Sårene efterlader kun små, runde ar – om nogen overhovedet.

Men under huden lyser haglene op på røntgenfotografier som stjernebilleder på en dyster himmel.

Det er i øvrigt ikke det eneste smertefulde, der lagrer sig dybt i menneskene fra Kashmir-provinsen, hvor krig, konflikt og terror har hærget siden 1947. Ifølge Læger uden Grænser viser 4 ud af 10 alvorlige symptomer på depression.

Det er den italienske fotograf Camillo Pasquarelli, der står bag fotoprojektet med portrætter og røntgenbilleder af skudofrene. Han tog billederne i 2017, men siger: »Man kunne tage de samme fotografier af de samme mennesker i dag. Det er jo dét, der er så tragisk. Haglene sidder stadig i dem. Øjenoperationer er for risikable. De får ikke synet igen. Deres liv er ændret for altid«.

Asif Ahmad Sheikh, 10 år, mistede synet på sit højre øje, efter at det blev ramt af et enkelt hagl: »Jeg var inde i en butik i en lille gyde tæt på mit hus. På hovedgaden kørte en politibil forbi, og nogle drenge begyndte at kaste sten efter den. Politiet skød tilbage mod dem, og jeg blev ramt af 15 hagl. Jeg har problemer i skolen, men mine venner besøger mig hver dag derhjemme for at hjælpe mig«.Aquib Zahoor Pampore, 16 år. »Jeg var på vej hen til moskeen. Bønnen var ikke gået i gang endnu, og da jeg gik ind, åbnede politiet ild. Der var ingen demonstrationer i nærheden«. Aquib blev ramt af en haglkugle, der gennemborede nethinden, og han mistede synet på venstre øje. »På grund det var jeg nødt til at forlade skolen. Nu tilbyder regeringen mig et arbejde. De giver os penge, og så tager de vores øjne«.Mohammad Asif Dar, 23 år, har efter otte operationer ti procent af sit syn tilbage på højre øje. »Det var i august 2016. Jeg spillede cricket med nogle venner. Der lød nogle svage brag i nærheden. Betjente dukkede op og skød efter os. Jeg blev ramt i brystkassen, skulderen og hovedet. Jeg kan ikke beskrive den smerte, der ramte mig. Jeg havde lyst til at løbe væk, men jeg kunne ikke se noget, og jeg var lige ved at styrte ned i en flod, men så kom der nogle folk og hjalp mig og bragte mig på hospitalet«.


Stridighederne i Kashmir er langvarige og blusser vedvarende op igen. Dele af befolkningen ønsker uafhængighed, mens atommagterne Indien og Pakistan også indbyrdes kæmper om kontrollen over området. Det fik i 2000 USA’s daværende præsident, Bill Clinton, til at kalde provinsen det farligste sted i verden.

De indiske politistyrker i Kashmir har brugt haglgeværer som et såkaldt ’ikke dødbringende våben’ over for menneskemængder siden 2010.

Skaderne på de portrætterede i Camillo Pasquarellis fotografier skete for størstedelens vedkommende i forbindelse med de demonstrationer, der opstod efter at indiske sikkerhedsstyrker i 2016 dræbte en ung oprørsleder, Burhan Wani, i en skudduel.

Men så sent som i begyndelsen af september 2020 indløb der rapporter om, at nu var 40 personer, herunder flere mindreårige, blevet såret af haglgeværer i byen Srinagar – angiveligt efter at politiet forsøgte at opløse en forsamling, der ikke overholdt gældende coronarestriktioner.

Menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch har stærkt kritiseret dette og – endnu en gang – opfordret de indiske myndigheder til at stoppe deres brug af våbnet øjeblikkeligt.

Faiz Firdouz, 18 år: »Der var sammenstød uden for moskeen i mit kvarter. Da jeg rundede et hjørne, blev jeg omringet af politi fra Kashmir, der skød mig med det samme. Hvorfor? Hvad havde jeg gjort? Hvorfor ødelagde de min karriere, min fremtid? Lægebehandlingen er meget dyr, og min familie må tigge om penge. Ingen hjælper os«.Danish Rajab Jhat, 24 år. »Det var aften, og politiet jagtede en, der havde kastet med sten i mit kvarter. Jeg sad i vejkanten, og så skød de mig. Jeg kan ikke huske noget fra det øjeblik. Jeg vågnede senere på hospitalet. Mit venstre øje var fuldkommen ødelagt, så lægerne var nødt til at erstatte det med et kunstigt øje«. En kugle ramte venstre øje, mens haglene fordelte sig i hele hovedet – også ind i højre øje. Danish har stadig 90 hagl siddende i kroppen, og på højre øje kan han knap se skygger.Amir Kabir Beigh, 26 år. »Det var ved aftenstide. Jeg havde været ude for at købe medicin til min mor, da en gruppe sikkerhedsstyrker skød efter mig tæt på broen i den gamle by. Der havde været sammenstød i løbet af dagen, men på det tidspunkt var der stille. Jeg var alene på gaden, så efter nogle minutters tid var der en, der fandt mig og bragte mig på hospitalet. Jeg har været igennem mange operationer overalt i Indien, men jeg er stadig helt blind«. Amir har flere hundrede hagl siddende i hoved og krop.Habid Hussain Kasab, 26 år, blev ramt af to hagl i højre øje, hvilket har reduceret hans syn på det øje til én procent. »Jeg var på vej til værkstedet på cykel med en ven. Vi stoppede, da vi så, at en gruppe drenge var i færd med at angribe et politikøretøj. En af betjentene steg ud og skød i tilfældige retninger. I det øjeblik, jeg blev ramt, lagde jeg hænderne på mit øje, og jeg kunne mærke blodet strømme ud. Jeg besvimede og vågnede op dagen efter på hospitalet«.Shabkal Nazir Waseem, 25 år. »Det skete under eid, slutningen på ramadanmåneden. Jeg stod og så på nogle sammenstød, der fandt sted på en landevej. Politibetjentene så, at jeg var der, og skød efter mig. Sikkerhedsstyrkerne stoppede alle køretøjer, også dem med sårede. De bragte mig på hospitalet i en trillebør af træ. Den dag mistede fire personer i Kashmir deres syn«. Nazir blev ramt af 100 hagl i overkroppen og ansigtet. To sidder i højre øje, og to sidder i venstre øje. I dag har han ikke mere end ti procent af synet tilbage.Shakeela Begum, 35 år. »En nat hørte vi larm uden for vores hus. 20 mænd fra sikkerhedsstyrkerne kom med to drenge, der var bundet. Det lignede et iscenesat opgør, hvor soldater dræber nogen for så at hævde, at ofret døde i en ildkamp. Jeg gik ud og begyndte at råbe ad politiet. En betjent slog mig med en stav, så jeg stak ham en lussing og sagde, at han burde skamme sig. Efter en uge, hvor der havde været kampe i gaden, åbnede jeg porten til mit hus. Og dér var den samme betjent. Han fik øje på mig og åbnede ild. Og jeg besvimede«. Shakeela blev ramt af hagl i brystet, et i venstre øje og to i højre. I dag har hun ti procent af synet tilbage.

Alle fotos: Camillo Pasquarelli


Hvis du vil vide
mere om fotografen

Fotografen Camillo Paquarelli er født i 1988 i Rom og har også en uddannelse i statskundskab og antropologi bag sig. Han har fotograferet i Kashmir-provisen gennem de seneste fem år. I 2018 vandt han den internationale fotoblog LensCultures Black & White Photography Awards. Og i år er han en ud af de 20, som det anerkendte fotomuseum FOAM i Amsterdam har udråbt til et særligt talent.

Instagram: @CamilloPasquarelli

Website: www.camillopasquarelli.com

Redaktion

Tekst: Henriette Lind

Art director: Sandra Bertelsen

Oversættelse: Christoffer Østergaard

Annonce