0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Corona

Midt i den nye virkelighed

Inde i butikken render en gruppe unge knægte rundt – med top på kurvene.

»Fyld dem med tørvarer«, lød beskeden fra deres forældre.


På en bar smører ejeren både sine kunders ganer og hænder med sprit. Så længe det varer.


Og i en stue sidder familien samlet for at overvære endnu et pressemøde, der ændrer hverdagen for os alle.


Danmark er gået i stå. For øjnene af os alle sammen.

Vi samler indtryk fra et land i krisetilstand – dokumenteret af vores fotografer.

16. april

Næ. Fødselaren var der ikke.

Men Olaf på 5 år og mormor var alligevel lige nede for at se, om der var styr på det.

15. april

Daginstitutionerne åbner så småt igen. Men ikke uden forbehold.

For der skal frisk luft og sæbe til.

Som her på institutionen Maglehøj i Frederikssund, hvor de havde holdt lukket i en måned.

14. april

Klar - parat - skolestart.

Mette Frederiksens (S) udmelding om genåbning af skolernes mindste klasser har givet nok at lave landet over. Her er ansatte ved Søndre Skole i Køge i fuld gang med at indrette skolekøkkenet til klasselokale, så eleverne ikke sidder for tæt.

9. april

»Jeg er meget afslappet omkring at være alene. Det har jeg altid været. Men jeg tør ikke gå i bad alene. Jeg er bange for at falde«.

Dyveke Meier er 91 år gammel, og som mange andre ældre er hun særligt udsat for coronavirus.

På grund af smittefare har kommunen skåret i hjemmeplejen. Og det gør hende bekymret. For hvem ved, hvor længe det varer.

Du kan læse mere her.

12. april

Kors, kaffe – og en lille skarp.⁠⠀⁠⠀


De danske kirker holdt lukket i påsken. Det er første gang.⁠⠀

Men påskedag klokken 6 stod biskop Peter Fischer-Møller klar ved Stevns Klint – med morgenkaffe og en lille skarp.⁠⠀

Biskoppen var taget på roadtrip I Roskilde Stift – og mens solen stod op, gjorde han klar til at optage den første af syv refleksionsvideoer, som han kalder det.⁠⠀


Du kan læse mere her.

8. april

Hvis der er ét sted, hvorfra Danmark styrer sin coronaindsats, så ser du på det her. Lokalet tilhører NOST – den Nationale Operative Stab – og det ligger i Glostrup. På fotografiet her ses Svend Larsen, der til daglig er politidirektør i Midt- og Vestsjællands politi. Han har midlertidig fået ny titel som overordnet leder for NOST

Første opgave, NOST blev stillet over for, var at skabe tydelig kommunikation om coronavirus. På et kontor i Sundhedsstyrelsen sad ganske få medarbejdere og tog imod opkald fra bekymrede borgere. Hotlinen blev hurtigt rødglødende, og derfor tog NOST over.

Siden har NOST beskæftiget sig med den akutte mangel på værnemidler.


Du kan læse mere fra vores besøg her.

8. april

En international dille, der giver børn og forældre noget at lave under coronakrisen, er kommet til Danmark. Den kaldes for bamsejagt og giver ungerne noget at gå på opdagelse efter i de kedelige coronatider.

6. april

Normalt render folk med hendes hoved.

Men her under coronakrisen har nogen i stedet forbarmet sig. En maske skal hun da ha’. Mindre kan ikke gøre det.

4. april

Hvordan fejrer man fødselsdag uden at mødes indenfor?

Her er et bud fra Espergærde strand, hvor Malene Petersen (stående) bliver fejret. Hun tager hul på sit 35. år.

4. april

Hvis samfundssind er det danske ord, der indrammer coronakrisen bedst, så er begrebet ‘social distancing’ et af de bedste på engelsk. Det er nærmest blevet en verdensomspændende folkesport at holde afstand. Her foregår det med høj præcision. Midt i København. Ude foran slager Larsen på Holmbladsgade.

3. april

Hun ammer med mundbind. Og kysser kun sin lille, nyfødte datter i nakken. For Lykke blev testet positiv for coronavirus, dagen før hun skulle føde ved kejsersnit.⁠

⁠⁠

»Jeg kan ikke bare tage hende op, jeg skal passe på. Hele tiden er der frygten for, at jeg kan smitte hende. Sæt hun blev alvorlig syg. Indimellem glemmer jeg at holde afstand, for et spædbarn har brug for nærhed, og hun skal vide, at jeg elsker hende«.⁠


Hvis du vil læse mere om Lykke og hendes datter, kan du gøre det her.

2. april

Kirsten holder godt fast i Jørgen. Ægteparret går tæt sammen. Taler lavt. De er ude at købe ind.⁠⠀

Vi fulgte med, da Kirsten Salmony på 72 år og Jørgen Blok på 82 år, senest var på deres ugentlige tur ud i virkeligheden: Hen til Netto og tilbage. Siden Danmark lukkede ned har ægteparret på Frederiksberg ikke haft nogen på besøg, og de tager heller ikke ud og besøger andre. Deres datter og barnebarn har de hilst på og vinket til ud gennem et vindue.⁠⠀

I butikken følges indkøbssedlen punktligt. De ved, hvor de skal finde deres varer og går ingen omveje. Ægteparret er særligt udsatte på grund af deres alder. De er klar over det. Og det er ubehageligt. Ansigtsmaskerne og deres briller har bestemt gjort dem tryggere. Alligevel findes nervøsiteten. De siger det selv. Og man kan også se det i deres blikke.

2. april

Test, test, test. Det er det, alle taler om.


Denne onsdag formiddag har Rigshospitalet opstillet et telt til podning af borgere. Det skal være med til at udvide kapaciteten på hospitalet.


Hvordan en podning foregår får pressen også at se – demonstreret af to ansatte.

1. april

Tomt. Alle vegne. På museer, i biografer og som her på Nørrebro Teater. Sidste forestilling var den 11. marts. Efter den var slut gik allehjem, og garderoberne står, som da skuespillerne forlod dem.

1. april

Benjamin Kyoo Dysager er dansker. Men han er adopteret fra Korea. Og til Politiken fortæller han om de konsekvenser, coronavirussen har haft for ham: Mødet med en stigende racisme.


»Nu, hvor alle er opmærksomme på risikoen for coronasmitte, er de pludselig også blevet opmærksomme på os med skæve øjne og ’gul’ hud. Jeg er ikke uvant med det, man dødirriterende kalder hverdagsracismen«.

»Racismen har imidlertid ikke været noget, jeg tidligere har oplevet i offentligheden. Aldrig. Men nu har jeg i løbet af små to uger talt i alt otte kommentarer, tilråb eller reaktioner – og det er bare dem, jeg har lagt mærke til«, siger han i et debatindlæg, som du kan finde her.

30. marts

Andreas Merrald er fotograf på Politiken. Da han blev nødsaget til at gå i hjemmekarantæne troede vi – og nok også han – at det blev småt med fotografiet. Men i stedet anskaffede han sig en telelinse, og så gik han ellers i gang med at dokumentere livet blev hans naboer.


Med deres accept, naturligvis.


Du kan læse mere her.

30. marts

Byggemarkeder landet over holder åbent, og Harald Nyborg i Helsingør er ingen undtagelse. Hver halve time går butiksbestyreren Andreas en runde med sprit, engangshandsker og chokolade til medarbejderne. Lena Svensson – hende bag plastikken – har arbejdet i butikken i 7 år. Hun tager situationen i strakt arm. Selvom det godt kan blive lidt varmt inde bag plastikforhænget.

27. marts

Mennesketomt er der også i Zoologisk Have i København.⁠Eller ... ikke helt, for dyrene skal jo passes. Mens isbjørnene er låst inde, benytter en dykker stilheden til at rense tunellen i deres bassin.⁠ Indtil dyr og mennesker kan se hinanden igen, skal en hjælpepakke på 48 millioner til landets zoologiske haver og akvarier sikre, at der stadig er isbjørne at kigge på i tiden efter corona-krisen.

23. marts

På en normal forårsdag i København, og især hvis solen skinner, kan du være sikker på, at netop denne allé er overrendt med mennesker. Det er nemlig kirsebæralléen på Bispebjerg Kirkegård, langt over 100.000 kigger normalt forbi, når træerne springer ud.


Men ikke i år. Det er nemlig forbudt. Vi skulle jo nødig stå for tæt, når vi tager sakura-selfies.

Lukket land

Når selv IKEA er lukket, ved man, at samfundet er forandret.

Internetvarer kan dog afhentes.

God plads

Det er eftermiddag på Køge Nord station.

Togene kører stadig. Til de få, der trods alt skal med.

Her er én passager. Midt på perronen. Midt i krisen.

Akrobatik

Mange bække små.

Måske er det tanken bag de betænksomme, nye klistermærker på hovedstadens s-toge.

Skod

»Det er på Fællesmødet blevet besluttet at lukke Christiania for alle aktiviteter. Dette gælder også for forretninger med rekreative og medicinske formål«.

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Christiania til resten af samfundet. Et stort rykind af særligt unge, der pludselig havde tid på hænderne, var i forvejen et problem, man talte højt om fra fristaden. Men lørdag den 21. marts kl. 12:00 er det slut. I al fald for nu. Og sådan her ser det ud.

I fraværet af Pusherstreet er cannabis-sælgere begyndt at stå foran Christiania.

Nogle bærer masker – ej at forveksle med mundbind.

Ensretning

Hvad gør man, når solen skinner? Går en tur, selvfølgelig. Eller løber, hvis man er mere til det.

Men coronatid er også forbudstid, for færdes vi for tæt, så kan vi smitte hinanden. I København har kommunen taget et nyt værktøj i brug: Crowd control.

Ved søerne midt i byen betyder det skiltning med pile – en angivelse af, hvilken retning, man må gå, så de spadsere- og løbeglade københavnere ikke passerer for tæt på hinanden.

Imens – på Bispebjerg Kirkegård – er den kendte kirsebærallé blevet lukket helt for at undgå sammenstimlen. Sikken et sakura, vi fik i år.

Frivillighed

Onsdag 11. marts ud på aftenen traf den 41 år gamle historiker, satiriker, debattør og radiovært Mikkel Andersson i fællesskab med sin kæreste, Marta, en beslutning. Sammen med sønnen Rufus på fem måneder gik de i frivillig isolation i deres villa på Amager.

»Når vi valgte at isolere os, var det mest, fordi vi frygtede, at en af os uforvarende gennem vores sociale adfærd kunne blive årsag til, at et andet menneske længere ude i en smittekæde ville dø«, har han fortalt til Politiken.

Så vidt vi ved, sidder han der endnu. I huset på Amager.

Her kan du læse mere.

Klinisk

Vi måtte ikke komme ind. På det nye corona-hospital på Riget.

Så hvordan kunne vi få dokumenteret det?

Heldigvis hjalp medarbejderne os. Vi instruerede en medarbejder fra hospitalet i, hvad vi godt ville se, og gav ham et kamera med indenfor.

1.500

Er det coronatid, eller er det forår?

Begge dele. Og lige præcis det er problemet: For med godt vejr kommer forsamlinger udendørs. Opsang fra både dronning, statsminister og politi har muligvis hjulpet.

Men, som politiet siger: Virker det ikke, så vanker der. 1.500 kroner i bøde.

En tale, vi vil huske

Som regel lyder der et ‘Gud bevare Danmark’ til sidst, når hun holder tale til nationen.

Men ikke i aften.

Da Dronning Margrethe toner frem på skærmen 17. mart klokken 20, er det med opsang på programmet. En af den slags, der indeholder utvetydige alvorsord

»Nogle holder endda stadig fester og runde fødselsdage. Det synes jeg ikke, man kan være bekendt«, lød det fra regenten - der selv har aflyst fejringen af sin egen runde fødselsdag i april i år.

Unge som gamle skal vi passe på hinanden, lød det i den historiske tale, der er den første af sin slags siden 2. verdenskrig.

»Vi må indse og lære, at det kræver noget af os alle sammen«.

Hverdagens helte

Slut med at gå på bar.

Slut med restaurant.

Slut med, ja… Alt det sjove.

Men så, midt i natten, kommer de kørende med deres blå tasker og frakker. ‘Wolt’-budene. Eller Just Eat-chaufføren i deres små røde biler. Og den lokale pizzamand på en scooter, der har haft sine bedre dage, ham skal vi heller ikke glemme.

Der er endnu ingen tal på, hvor meget danskerne får bragt ud. Men mens restauranter må lukke på stribe, opfordrer mange på sociale medier til at støtte lokale spisesteder og bestille takeaway. Og hos Wolt har man indført en lille knap i bestillings-app’en:

‘Kontaktløs levering - efterlad venligst min bestilling ved døren/indgangen’.

Take away eller ingenting

Klokken er 19, og Statsministeriet har indkaldt til pressemøde.

Rygterne har svirret på sociale medier, avisredaktionen og blandt venner hele dagen. For et pressemøde en time før Dronningens tale, som er annonceret til klokken 20, kan kun betyde en ting:

Tiltag. Flere og omfattende tiltag.

Og tiltag kommer der. Statsminister Mette Frederiksen (S), sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og en række myndigheder gør det klart, at det er slut med forsamlinger på 10+ personer. Alle erhverv, hvor tæt kontakt er uundgåeligt, skal lukke midlertidigt. Og restauranter og barer må vinke farvel til den sidste og stadig skrumpende mængde kunder, der har lagt vejen forbi.

På Atlas Pizza Kebab på Tomsgårdsvej følger de nøje med i pressemødet denne aften. Omsætningen er allerede faldet med 80 procent. Hvordan skal vi tolke de nye regler, spørger pizzamanden vores fotograf: Tjoh. Det er nok take away eller ingenting, svarer han.

Ja, så må jeg vel lukke, svarer han. Og håbe, at forsikringen kan hjælpe.

Pas på jer selv

LUKKET PÅ GRUND AF CORONA.

KOM IKKE IND.

KUN TAKEAWAY.

Du har garanteret set skiltene rundt omkring i bybilledet. Men hvor nogle lukker og slukker, om ikke andet midlertidig, finder andre alternative måder at holde åbent.

I tårnet

Midt i København, oppe i et tårn, sidder med 13 forskere og to vagter.

Netop nu undersøger de, om der kan findes alternative corona-vacciner, og de har fået en millionbevilling til formålet.

I en række lande har man eksperimenteret med forskellige typer vacciner og behandlinger. Men endnu har ingen knækket koden.

Færdsel forbudt

Vi fraråder alle rejser til provinsen Hubei i Kina. Regionerne Piemonte, Lombardiet, Emilia-Romagna, Aostadalen, Veneto og Marche i Italien. Iran. Byen Daegu og provinsen Gyeongbuk. Delstaten Tyrol i Østrig.

Vi fraråder alle ikke-nødvendige rejser til resten af verden.

Sådan lyder det på Udenrigsministeriets hjemmeside, hvor verdenskortet der viser sikkerheden i verdens lande bliver stadig mørkere i farven.

Den 15. marts tog SAS konsekvensen: Ni ud af ti medarbejdere bliver sendt hjem. Imens står flyvemaskinerne stille, som her på rullevejen til bane 22R i Kastrup.

Ikke helt som Italien…

… Men det var jo også første dag. Nørrebro Lokaludvalg havde taget initiativ til opmuntrende fællessang, og rundt om i bydelens gader hang folk ud af vinduerne.

Mon hele byen kommer med, når den første uge er gået?

En for alle

Efter blot 24 timers forhandling mellem arbejdsgivere og lønmodtagere, præsenterede parterne en trepartsaftale, der giver lønkompensation til private virksomheders ansatte.

»Et lukket Danmark er en sand katastrofe for danske lønmodtagere, arbejdsgivere og dermed for hele landets fremtidige økonomiske grundlag«, lød det senere i Politikens leder.

Om tiltaget er nok? Det vil tiden vise.

I mellemtiden har nogle virksomheder givet op, og er begyndt at fyre, for at undgå konkurs.

Foderbræt

Der var ikke bare tomt. Men HELT tomt denne søndag formiddag kl. 10 på Rådhuspladsen i København, fortæller Politikens fotograf. Selv pølsevognen, der ellers har holdt åbent, var lukket.

Mon fuglene undrer sig over, hvor vi bliver af?

Ufri

Det er i dag. Det er klokken 12. Det er virkelighed: Danmarks grænser lukker i en måned. Indtil videre. Og hvis du er ude og rejse, så er det på tide at vende hjem, lyder den klare opfordring fra myndighederne. »Der findes ikke betydelig videnskabelig dokumentation for, hvor stor en effekt det vil have«, siger en ekspert. Imens, I Sverige, tager man lettere på tingene. Er det os, der er galt på den? Det vil tiden vise.

Grænseland

Det er ikke til at tage fejl af: Beton på asfalt. Skilte med rød kant. STOP - KONTROL. Syd for grænsen er man bekymrede. Er dette enden på Schengensamarbejdet og den fri bevægelighed? En bilist har købt toiletpapir til den helt store guldmedalje, men når for sent frem til en af de nye afspærringer og må vende om - og finde en anden vej.

Lys i mørket

Mathæus Bech går svære tider i møde. Han er musiker, og det betyder, at så godt som hele hans livsgrundlag er sat på pause. Sådan da. For hvor andre måske ville kaste sig på sofaen i afmagt har han startet konceptet coronakoncerter.dk - livestreaming af koncerter hjemme fra sin egen stue.

Alene

Fire legepladser. I Indre København. Så godt som ikke et øje. »Nok regnede det. Men hvor er børnene?«, undrede en af vores fotografer sig, mens han gik tur med sin søn fredag formiddag. Flere indendørs legepladser lukkede tidligere på ugen, herunder Remisen på Østerbro i København.

Centerkrise

Der sidder et par og drikker en kaffe. Nogen får en pizza. Enkelte handler mad. Men ellers er der tomt i City2 i Taastrup. Butikkerne bestemmer selv, om de holder åbent eller lukket. Men alt, der ligner et offentligt arrangement, er aflyst.

Sammenhold

Det er formiddag, og en besked tikker ind på Charlotte Fabienkes telefon: en indkøbsliste. Og så går turen til supermarkedet. Varerne, dem leverer hun til en karantæneramt. For Charlotte Fabienke har meldt sig som hjælper hos Røde Kors, som er gået i nødberedskab. Både globalt. Og helt nært.

»Som i en westernfilm«

På gågaden i Frederiksværk prøver butikker at holde åbent. Mest på forsøgsbasis. For giver det overhovedet mening? Hos en frisør har de kun haft tre kunder. Den lokale tøjmand har det mindst lige så svært. En ting er kunderne. En anden er leverancer.

Kort før vores fotograf trykker på udløseren, lyder et kniiiiirk. Og så et knirk til. Det er vinden, der har fået fat i værtshuset ‘Generalens’ metalskilt.

Her kan du læse mere om besøget i Frederiksværk.

Tomhed og tvungen komfort

Her, under jorden, midt i København, er der stille. Enkelte passagerer – ofte spredt. Metroen kører, og foreløbig er det sådan, det bliver ved med at være. Hos DSB er meldingen den samme. Men pladsbillet skal der til for at køre med – for at undgå, at menneskemængderne bliver for tætte.

Tomme borde

Ninni Barone er fra Palermo. Sammen med Angelo Barbetta fra Milano driver han en italiensk restaurant på Blegdamsvej i København – lige ved siden af Panum og Rigshospitalet. Da aflysningerne begyndte at løbe ind, blev makkerparret bekymrede. Nu er de opgivende. »Vi har prøvet mange ting. Det er gået op og ned. Vi har overlevet kartoffelkuren og finanskriser, men vi har aldrig oplevet noget som det her. Hvis det fortsætter sådan her, så lukker vi efter lørdag«.

Den store bagedyst?

I Bilka i Fields er det dagen derpå. Onsdag aften blev butikken oversvømmet med kunder, der hamstrede varer. »I dag er der masser af varer. Bare ikke lige gær«, fortæller vores fotograf.

Senere, ude foran Lidl i Herlev, er billedet det samme. Kunder er der nok af. Men roen har indfundet sig.

Flyvemad

Uden mad og drikke duer helten ikke. I Politikens kantine, der normalt har åben buffet, har man taget nye midler i brug for at undgå smittespredning. »Indpakning a la economy class-flymad«, som en medarbejder beskriver det.

Sprit og sprut

Christianshavn. Kanal Bodegaen. Lige nu er det ikke sprut, men sprit, der bliver serveret – og gæsterne rækker pænt hænderne frem og tager imod, når bodegamutter Mette Risdal kommer forbi.

Kaos og kø

Klokken er 22:15, og Politikens fotografer er rundt om i byen for at dokumentere situationen. En af dem er taget i Lidl. »Det var helt sindssygt. Jeg mødte nogle drenge, der var blevet sendt ud af deres forældre for at købe hvad som helst. De havde fyldt flere kurve. En af dem var blevet fyldt op til toppen med havregryn – måske op mod 30 pakker«. En anden af husets fotografer er i Brugsen. Kø, kø og mere kø. Men på sin vis ganske stille og rolig. I hvert fald lige her: »De fleste skulle have det, jeg selv skulle. Bleer«, siger han.

Freelancejournalist Kristian Trojaborg var også ude denne onsdag aften. For at handle. »Nu føler jeg mig som en idiot«, skriver han i en klumme, som du kan læse her.

Nedlukning

Kalenderen siger 11. marts. Klokken er 20.30. Statsministeren går på.

Det offentlige Danmark lukker ned. Det er nu, det sker.

Historisk beslutning

Onsdag den 11 marts 2020 tog Statsminister Mette Frederiksen efter flere møder med ministre, myndigheder og embedsmænd den store beslutning, at lukke Danmark ned, for at beskytte danskerne mod den dødelige corona-virus. I Egetræsværelset i Statsministeriet sidder i bagerste række fra venstre Statsministeriets departementschef Barbara Bertelsen, statsminister Mette Frederiksen, stabschef Martin Rossen og særlig rådgiver Sara Vad Sørensen. Forrest fra venstre sidder Finansministeriets departementschef Peter Stensgaard Mørch, finansminister Nicolai Wammen, særlig rådgiver Martin Justesen, justitsminister Nick Hækkerup og departementschef i Justitsministeriet Johan Kristian Legarth. Foto: Mads Nissen.

Særlig sårbar

Hun meldte afbud til et middagsselskab i lørdags. En i selskabet havde lige været syg, og en anden var kommet hjem fra skiferie. I mandags droppede hun strikkeklubben, og middagen med sin kusine i morgen har hun udskudt. For 56-årige Dorte Chabert er lungesyg og tager ingen chancer. »Jeg har ikke været ude i 14 dage. Jeg kan godt blive lidt desperat, men jeg ved, hvad der er på spil«, siger hun.

Stanginterview og stoledans

Normalt sidder de tæt. Helt tæt. Og gerne med armene viftende ivrigt og til tider ind over hinanden. Men ikke længere. Én meter er der mellem stolene, ikke mindre. På gulvet ligger en ’boom’-mikrofon fastgjort på en stang, som går rundt, når journalisterne stiller spørgsmål under statsministerens pressemøder. På den måde undgår de at dele en håndholdt mikrofon – og mindsker dermed risikoen for smitte.