Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

1585. Det ældste danske generalkort udarbejdet af professor i matematik Marcus Jordan.

Mordanklaget spion gav Danmark sin endelige form

Få personer er så ukendte og samtidig så tæt viklet ind i danmarkshistorien som Jens Sørensen, der i slutningen af 1600- og starten af 1700-tallet udarbejdede imponerende præcise kort. Med flid og stædighed vandt han en magtkamp over datidens førende danske videnskabsmand, Ole Rømer, og opnåede kongens vedvarende støtte på trods af en anklage om mord. Jens Sørensens historie bliver fortalt i det nye gennemillustrerede pragtværk ’Kortlægningen af Danmark’. Vi bringer her et bearbejdet uddrag fra bogen.

FOR ABONNENTER

Et af de mere imponerende spionkort er af netop Karlskrona og omegn fra 1686. Karlskrona var blevet grundlagt i 1680 som en central flådestation og købstad for at befæste den svenske stilling i de erobrede provinser og med henblik på en eventuel ny krig mod Danmark. Danmark havde kun få oplysninger om den nyetablerede bastion, og med sit lokalkendskab, sin funktion som skibsreder samt sin evne til at tegne kort havde Sørensen de bedste muligheder for at levere gode informationer.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden