0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Partnerdrab

Partnerdrab er et stort globalt problem og den største enkeltstående type drab i Danmark. Ifølge tal fra Aarhus Universitet var omkring hvert fjerde drab i Danmark i perioden 1992-2016 et partnerdrab, og FN har opfordret medlemslandene til at oprette et såkaldt ’femicidewatch’, hvor landene overvåger og systematisk indsamler viden om drabene . Det findes ikke i Danmark. Politiken mener, viden er vigtig, hvis vi skal ændre på statistikken. Derfor har vi lanceret en partnerdrabsdatabase, hvor vi beskriver alle sager om partnerdrab på kvinder og mænd i Danmark, i det omfang de kommer til vores kendskab. Derudover laver vi statistik over en række data, der knytter sig til partnerdrab.

Databasen indeholder sager fra den 1.januar 2017 og frem, og vi forpligter os på at opdatere den løbende til 1. januar 2027. Altså i alt ti år.

Find yderligere grafik på metoder, geografi og domme i bunden af artiklen.

Om databasen

Partnerdrab er defineret som et drab begået på enten en nuværende eller tidligere partner - det vil sige ægtefælle, kæreste, samlevende eller fast seksualpartner. Databasen indeholder fakta og information om alle partnerdrab begået på dansk jord fra 1. januar 2017 og frem til dags dato, som har været omtalt i forbindelse med sagsforløbet eller i medierne. Data og fakta er indsamlet af Politiken og undervejs med hjælp fra den private organisation Danner.

Sager, hvor der er rejst tiltale for enten drab eller vold med døden til følge, og hvor den formodede gerningsmand er varetægtsfængslet, er medtaget i databasen. Hvis der ved domsafsigelse sker frikendelse, vil sagen naturligvis straks blive fjernet fra databasen.

Vi har valgt at bringe navne og billeder af ofrene i de sager, hvor det har været muligt at finde og i videst muligt omfang med tilsagn fra pårørende.

Databasen bliver opdateret løbende frem til 1. januar 2027.

Henvendelser vedrørende databasens indhold kan rettes til: line.vaaben@pol.dk

Redaktion

Journalister:
Line Vaaben
Lisa Seidelin
Frank Hvilsom

Data og visualisering:
Peter Jørgensen

Billedbehandling:
Hanne Boock

Piktogrammer:
Jens Mørch

Redaktører:
Peter Schøler, Danmarksredaktionen
Johannes Skov Andersen, Politiken Fortæller

Læs mere:

Annonce