0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Peter Hove Olesen
Foto: Peter Hove Olesen

Gennem næsten 20 år var Lars Findsen medlem af regeringens sikkerhedsudvalg som først PET-chef, siden departementschef i Forsvarsministeriet og senest FE-chef frem til 2020. Nu er han tiltalt for landsskadelig virksomhed i en efterretningsskandale uden historisk sidestykke.

Et ufatteligt lyd­materiale fik nærmest spionledelsen og top­embedsmændene til at falde ned af stolene

Forhistorien, der ledte frem til fængslingen af FE-chef Lars Findsen, er næsten mere utrolig end selve sagen. Det begyndte på Amager, hvor en kritisk it-ekspert optog sine samtaler med chefer for at afsløre et overvågningssamarbejde med USA. Her følger et tilrettet uddrag af Hans Davidsen-Nielsens nye bog ’Spion blandt venner’.

FOR ABONNENTER

Den ene er en yngre it-specialist kendt som whistlebloweren. Jeg har valgt at udelade hans navn, fordi han hverken har ledelsesansvar eller lader til at have delt sin fortrolige viden med andre end dem, der er sat i verden af myndighederne for at kontrollere efterretningstjenesterne. Han forlod frivilligt FE i 2018 og er i modsætning til blandt andre den suspenderede FE-chef Lars Findsen hverken sigtet eller tiltalt for brud på sin tavshedspligt.

Prøv 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til vores digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce