0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
AP/Ritzau Scanpix
Foto: AP/Ritzau Scanpix

Ferlinghetti fotograferet i 1988 foran sit livsværk, City Lights Books, som han grundlagde i 1953. Modsat alle andre boglader var der åbent til langt ud på natten, og i weekenderne og man kunne sidde ned og snakke og læse i den. Bogtyve blev behandlet nådigt, sådan da. De blev ikke meldt til politiet, men udskammet i butikkens vinduer.. Arkivfoto: Scanpix AP/Ritzau

Portræt: Den sidste beatnik fylder 100, og han tror stadig, at et digt kan ændre alt

Lawrence Ferlinghetti, den eneste af digterne fra beatgenerationen, der stadig lever, fylder 100 år i dag, og San Francisco er på den anden ende for at fejre byens ’heart and soul’. Den gamle digter, maler og forlægger var med, da de allierede gik i land i Normandiet på D-dag, men blev krigsmodstander efter at have besøgt Nagasaki, kort efter at atombomben blev kastet. Hjemme i USA grundlagde han City Lights Books, som blev omdrejningspunkt i beatgenerationens oprør mod det konforme liv.

FOR ABONNENTER

Gennem tiden har han selv skrevet et dusin digtsamlinger og tre romaner – den seneste, ’Little Boy’, er lige udkommet. Og det er med Ferlinghettis poesi, som Francis Ford Coppola rammende har sagt det: »Lawrence får dig først til at grine, men rammer dig så bagefter med sandheden«.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce