Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
P
AP/Ritzau Scanpix
Foto: AP/Ritzau Scanpix

Ferlinghetti fotograferet i 1988 foran sit livsværk, City Lights Books, som han grundlagde i 1953. Modsat alle andre boglader var der åbent til langt ud på natten, og i weekenderne og man kunne sidde ned og snakke og læse i den. Bogtyve blev behandlet nådigt, sådan da. De blev ikke meldt til politiet, men udskammet i butikkens vinduer.. Arkivfoto: Scanpix AP/Ritzau

Portræt: Den sidste beatnik fylder 100, og han tror stadig, at et digt kan ændre alt

Lawrence Ferlinghetti, den eneste af digterne fra beatgenerationen, der stadig lever, fylder 100 år i dag, og San Francisco er på den anden ende for at fejre byens ’heart and soul’. Den gamle digter, maler og forlægger var med, da de allierede gik i land i Normandiet på D-dag, men blev krigsmodstander efter at have besøgt Nagasaki, kort efter at atombomben blev kastet. Hjemme i USA grundlagde han City Lights Books, som blev omdrejningspunkt i beatgenerationens oprør mod det konforme liv.

FOR ABONNENTER

Gennem tiden har han selv skrevet et dusin digtsamlinger og tre romaner – den seneste, ’Little Boy’, er lige udkommet. Og det er med Ferlinghettis poesi, som Francis Ford Coppola rammende har sagt det: »Lawrence får dig først til at grine, men rammer dig så bagefter med sandheden«.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden