Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
P

Du så den på Roskilde: Drugdealer-tasken bæres af både popstjerner, pushere og pæne drenge

14. juli 2019
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lucia Odoom går henover sommeren på jagt i gadebilledet efter mode, der trender, og den kulturhistorie, der ligger bag. På Roskilde Festival fik hun øje på drugdealer-tasken, der oprindelig er udsprunget af britisk narkohandel. Mini-mandetasken kunne både spottes på de musikere, der optrådte på Roskilde Festival, og hos et mylder af drenge i lejrområdet, der kan have et helt liv liggende i deres tasker.

De kommer vrimlende, drengene med taskerne. I begyndelsen var de i 8-17-års alderen med bittesmå ens tasker og næsten ens tøj; smarte kondisko og hættetrøjer og små sporty tasker med flere rum i. Nu har ’drenge’ i alle aldre taget taskerne til sig, selv min 28-årige kollega Simon Roliggaard, men tasken er stadigvæk mest udbredt hos de teenagedrenge, der før døjede med ufrivillig hængerøv i bukserne, fordi lommerne var fyldt med alverdens ragelse.

I stedet har drengene i løbet af de seneste fem år fået deres egen taske, nogle kalder den en murse, andre en man purse, men den har også et mere farligt navn, nemlig drugdealer-tasken. Tasken er lille, men rummelig, og i den bærer man mobiltelefoner og smøger og måske også andre ting, far og mor ikke skal se.

Uanset hvilken prisklasse tasken tilhører, signalerer den noget hemmeligt og samtidig noget fælles, men der er nu ikke stor forskel på teenagedrenge med bittesmå tasker, der øver siger i at ryge og lave narrestreger, og voksne mænd i cykeludstyr, der tonser gennem landskabet og leger Tour de France. De kommer alle med deres markører i flok, som en understregning af samhørighed og en markering af at være noget særligt. Drengene kommer her, siger taskerne, flyt jer, siger lycrabukserne.


Serie

Kulturen bag moden

Lucia Odoom stiller skarpt på nogle af de trends, der hersker om sommeren, og den kulturhistorie, der ligger bag – blandt andet ved at zoome ind på folk på gaden og festivaler.

Dette er anden artikel i serien. Første artikel handlede om hårklemmen og blev bragt 6. juli.

Roskilde-aktuelle musikere som Scarlet Pleasure, TopGunn og Skepta har til tider tasken på, når de optræder; så dingler den lidt, når de hopper. Moden hos mandlige musikere er anarkistisk, uden regler og kønsnormative retningslinjer. Man må nemlig efterhånden alt, kønskoderne flyder, og tasken er den lille hverdagsmanifestation af det faktum. Den britiske rapper Skepta synger for eksempel på sit nummer ’Transvestites’:

»You thought it was a girl cause he had a handbag«.

Herhjemme dukker tasken også ofte op på Emil Goll fra den danske popgruppe Scarlet Pleasure, når han optræder.

I mit lidt for fredelige kvarter på Frederiksberg ser jeg minitaskedrengene rende rundt med indkøbsvogne med kæmpestore soundboks-højttalere i. Soundboks-højttalerne er transportable anlæg, som har fået et gennembrud hos den generation, der for få sekunder siden lyttede til musik direkte fra telefonen, til stor gene for deres hi-fi-kyndige stereoanlæg-forældregeneration, som ikke kan holde larmen ud. Højttalerne fik deres gennembrud på Roskilde Festival i 2015 og dukkede op alle vegne i teltlejrene. De unge mænd, der står bag Soundboks, omsatte i 2017 for 40 millioner kroner.

Man kan have alt i den. Det er ligesom Hermiones taske i ’Harry Potter’, man kan bo i den

De drenge, der kører rundt med deres Soundboks i mit kvarter, hører højlydt dansk, britisk og amerikansk hiphop. Musik med rappere, der holder af at bære rundt på små tasker, efterhånden helst i læder og af dyre mærker som Gucci. Især et af Roskilde Festivals hovednavne, Travis Scott, holder af tasker, både store og små, helst prangende dyre tasker. Danske rappere som Gilli og Benny Jamz har taske på i deres musikvideoer. Benny Jamz har en på af mærket Gucci i videoen til sin single ’Domino’, der udkom i maj.


Tasken signalerer noget hemmelighedsfuldt, måske sender den også signalerne til andre om, at her kommer der en, der har gang i noget spændende.

Narkohandlermode

På årets Roskilde Festival er det let at få øje på taskerne alle steder. Jeg går sammen med fotograf Emma Sejersen en tur ud i det ildelugtende teltområde onsdag eftermiddag. Denne dag har festivalgæsterne allerede været der i tre dage, regnen har rusket landskabet lidt. Der ligger affald alle vegne, nogle hvide pavilloner har kapituleret, men det er i dag, musikken begynder, så alle virker uberørt af rodet, de medtagede telte, lugten og det dårlige vejr.

Emma Sejersen
Foto: Emma Sejersen

En taske kan også bruges som et slags redskabsbælte, man kan binde ekstra ting fast til, som en halsedisse og en drikkedunk for eksempel.

Jacob Thorup er den første, jeg stopper, han bærer en brun minitaske af mærket Carhartt og fortæller, at han oprindelig lånte tasken af sin kæreste. Rundt om remmen har han bundet en trøje, en drikkedunk og en halsedisse. I tasken har han en kuglepen til autografer, en lighter, en pose rulletobak, mobil og oplader.

De små tasker hedder i folkemunde drugdealer-tasker, fordi pushere går med dem, især i engelske storbyer som London og Manchester. Og pusherne ankommer også til de britiske festivaler i fuldt campingudstyr. I en artikel i mediet Vice beskrives pushernes festivaltøj som en blanding af praktisk campisttøj, f.eks. veste med uendeligt mange lommer, og dyre mærker som Stone Island og Versace. Pusherne med de små tasker skal kunne sælge piller og pulvere og løbe hurtigt med deres medbragte lager, hvis politiet kommer, de skal kunne skille sig med af med tingene hurtigt, men have plads til en hel del sorte kolde kontanter. Det er i øvrigt lige så populært på Roskilde Festival at gå med campingvest som at gå med drugdealer-taske.

I musikvideoen til sangen ’Lay Lay’ med de danske rappere Pay og Node ser man en ung mand med en lille taske stige ind i en bil og få overleveret sorte penge, som han putter ned i sin lille taske, inden han løber fra den politibil, der nærmer sig.

Snus, lim og diarrépulver

De hårdeste stoffer, der bliver hevet op af de mange tasker, hvis ejermænd jeg stopper, er snus. En af dem på festivalen, der har absolut flest interessante ting i sin taske, er Jacob Nymann. Han er iklædt smækbukser og hættetrøje og kan veloplagt fortælle en hel roman om sin taske, en avanceret, sort taske med mange rum i.

»Min taske er fra en gadebutik med militærting i Vietnam. Jeg havde oprindelig set mig varm på en vest, men den var alt for dyr, og så har jeg en ting med tasker, så jeg købte denne her. Jeg har en masse solbriller i forreste rum, for jeg har også en ting med solbriller«. Ud over de mange par solbriller har han noget så praktisk og uglamourøst som et pulver, på hvis emballage der står skrevet ’Hydration treatment’.

Emma Sejersen
Foto: Emma Sejersen

Tasken fra en gadebutik i Vietnam var som en tryllehat og kunne rumme de mest utrolige ting.

»Det hjælper imod diarré, det smager fucking dårligt, og jeg fik det af en pige her på festivalen. Derudover har jeg superlim, snus, deo, nøgler, telefon. Man kan have alt i den. Det er ligesom Hermiones taske i ’Harry Potter’, man kan bo i den«, fortæller Jacob Nymann.

Det er dog ikke alle minitasker, der er til at tage bolig i. Taskemoden går nemlig i retning af, at man skal til at overveje, om det er en halskæde eller en amulet, der er tale om.

En af de designere, der har taget den lille taske ud i ekstremerne, er franskmanden Simon Porte Jacquemus, bedst kendt som Jacquemus. I sin sommerkollektion har han en populær taske, der kun lige kan rumme en femmer eller et dankort. Han har lavet en række andre tasker til mænd med en anelse mere plads i, som tyder på, at tasker til mænd er pyntegenstande, ikke bare praktiske.

En festivalgæst, der ikke kun har sin taske på af praktiske årsager, er Kim Phamm, som er iklædt en upraktisk hvid denimjakke og bærer en flot Prada-minitaske. Han fortæller, at han har den på, fordi den skiller sig ud, og fordi han er bedre til at passe på dyre ting end på billige.

Klansamfund

Roskilde Festivals lejrområde ligner mest af alt et postapokalyptisk børnemagt-samfund. Imens jeg går rundt og spotter taskebærende gutter, kommer jeg til at tænke på den australske tv-serie ’The Tribe’, en slags børneudgave af filmen ’Mad Max’. Tv-serien skildrer de sidste børn på kloden, der har overlevet en virus. På ny skal de opbygge samfund, og de danner klaner, maler sig i ansigtet og skal samtidig igennem pubertetens voldsomme computerspilsbaner.

Fayez Bahr er en af dem, hvis lejr ser ud, som om der har blæst en orkan, hans taske hænger næsten nede om benene, og i hans lejr hører de høj metal. I tasken har han deodorant, oplader, sødetabletter, pung, pas og en lighter.

Emma Sejersen
Foto: Emma Sejersen

Taskerne hænger i vidt forskellige længder, som denne her, der hang langt nede og signalerede en mere skødesløs festivalgænger, der til gengæld havde husket sit pas.

Emma Sejersen
Foto: Emma Sejersen

Rasmus Lilledals taske matchede hans shorts. Han havde selv strøget en tiger på sin taske.

Roskilde Festival har altid været en samling af klaner, men på kryds og tværs af typer er der genstande, alle bærer rundt på. Pigerne har bøllehat på, især dem, der skal høre Scarlett Pleasure, og drengene dasker rundt med bæltetasker eller disse bittesmå tasker. Og det er nok ikke dem alle sammen, som er klar over, at det er drugdealer-tasker.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

Forsiden