0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Philip Ytournel/POLITIKEN
Foto: Philip Ytournel/POLITIKEN

H.C. Andersen prøvede sine eventyr af ved at læse dem højt, og han lyttede gerne til feedback. Hvis kritikken var kvalificeret nok, skrev han om. Igen og igen.

Han kaldte det guddommelig inspiration, men: H.C. Andersen slettede, skrev om og tilføjede til det sidste i sine eventyr

Selv yndede H.C. Andersen at give den som det fødte geni, der trak eventyr ud af ærmet på ren, guddommelig inspiration. Men når man undersøger det nærmere, viser det sig, at han svedte over teksterne. Researchede, rettede og skrev om. Nu vil forskere gøre det lettere at studere hans tilløb og tilføjelser på indklistrede papirlapper i ulæselig gotisk håndskrift ved at samle det hele digitalt.

FOR ABONNENTER

Det skete for eksempel, da H.C. Andersen læste sin nye historie ‘Isjomfruen’ op for sin ven salmedigteren B.S. Ingeman, som fandt slutningen lovlig grum, hvorfor Andersen skrev den om, så læseren får en slags forklaring på, hvorfor helten må dø på sin bryllupsnat.

Prøv 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til vores digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce