0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Mikkel Hørlyck
Foto: Mikkel Hørlyck

Grænserne er lukkede, ensomhed og isolation ligger over marsklandet ved Højer i disse dage.

»Det her skulle være så stort. Og så bliver det så småt. Det er forfærdelig synd for Sønderjylland«

For 100 år siden blev Sønderjylland dansk igen ved genforeningen, som skulle fejres i år. Just nu, da festen skulle kulminere, tog vi en tur langs den lukkede grænse for at lede efter festen, der blev væk. Vi mødte stor skuffelse på begge sider og nogle tyskere, som glæder sig til at besøge Danmark, når grænsen åbner igen midt i juni.

FOR ABONNENTER

Lederen af Historisk Center ved Dybbøl Mølle kigger fra vores udkigsposition på skanse 4 ned ad de skrænter, der lagde terræn til det brutale slag 18. april 1864. Danskerne tabte ikke krigen den dag. Det skete først ved det endnu blodigere og lidet ærefulde slag på Als et par måneder senere. Nederlaget betød, at Danmark mistede store dele af sin befolkning og sit areal.

På en blank og vårfrisk majdag, hvor kun gule mælkebøtter, gumlende køer og brægende får forstyrrer en idyl så lækker, at man får lyst til at skære stykker af de grønne enge i blødt bakkede fald ned mod det blå vand og placere dem på det store sønderjyske kagebord, er Dybbøl Banke smuk som et maleri i guldramme.

Få flere sider for kun 1 kr.

Hos Politiken giver vi plads til flere perspektiver, så du kan blive klogere på, hvad andre mener.

Prøv 30 dage for 1 kr.

Annonce