0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Kan hun få skovlen under Trump?

19. august 2020
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For fem måneder siden forsøgte Sarah Cooper at gøre karriere som standupkomiker. Nu har hendes videoer med parodier af Trump fået flere millioner af visninger. Men hendes far frygter, at Trump vil deportere familien på grund af videoerne, siger hun i dette interview.

En ny stjerne i amerikansk komik er født. Berømte komikere som Jimmy Fallon er ellevilde med hendes videoer, hvor hun laver mundbevægelser, mens man hører Donald Trump på lydsporet. Da hun for nylig optrådte i Jimmy Fallons ’The Tonight Show’, måtte han udbryde: »Jeg er kæmpe fan af dig. Hold da op, hvor kan du få mig til at grine«.

Hendes navn er Sarah Cooper, og lige nu bliver hun hyldet i hele USA som satirikeren, der kan få skovlen under Trump. Hende er det, om nogen, lykkedes at spidde præsidenten.

I første omgang forekom Donald Trump at være et let offer for satirikere. Han har dog vist sig at være særdeles svær at få ram på. Med sin frisure, brovtende fremfærd og rablende enetaler lod Trump umiddelbart til at være en gave til landets komikere. Problemet var bare, at det var umuligt at hamle op med originalen. Alec Baldwin parodierede ham i showet ’Saturday Night Live’. Stephen Colbert gik til angreb på Trump med underholdende monologer. Det irriterede nok alt sammen Donald Trump, men alligevel var det, som om det meste prellede af

Men nu er Sarah Cooper dukket op. Jeg kan høre hende rumstere i et fotostudie her i Brooklyn, mens hun giver den som ’The Donald’. Så dukker hun op klædt i rød buksedragt og med en fotograf i hælene. Der bliver spillet høj musik, og vi har begge mundbind på, hvilket gør det lidt svært at kommunikere. »Er det dig, der skriver?«, spørger hun mig og giver sig med store håndbevægelser til at mime, at hun grifler noget ned på en notesblok. Da jeg derefter faktisk hiver min notesblok frem og vifter manisk med den, slår hun en latter op.

Brutal ydmygelse

Mens hun gør klar til endnu en fotosession, spørger jeg fotografen, der hedder Kareem Black, om han virkelig tror, at hun kan vippe Trump af pinden. Han nikker bekræftende. »Der er en tradition med komikere, hvis spiddende imitationer for alvor har bidt sig fast«, siger han.

I sin tid blev daværende præsident Gerald Ford udstillet af Chevy Chase. Siden fik Sarah Palins drøm om at blive vicepræsident et skud for boven af Tina Fey. Om Sarah Coopers imitationer af Trump siger fotografen, at de »hører til blandt de mest brutale ydmygelser« af præsidenten.

Det her bliver så sjovt, fordi hun ikke selv synes, hun laver sjov

42-årige Sarah Cooper var før i tiden ansat hos Google og har skrevet to satiriske bøger om takt og tone i erhvervslivet. En aften i april postede hun en video af sig selv. I videoen laver hun mundbevægelser til en af præsidentens taler. På lydsiden hører man præsidenten påstå, at det kan fungere som en kur mod corona, hvis man sprøjter desinficerende midler direkte ind i kroppen. Samtidig ser man hende sidde derhjemme og kramme en dunk med blegemiddel.

Hun efterligner egentlig ikke præsidenten som sådan, for han er ofte tom i blikket, mens han taler. Det var også sådan, Alec Baldwin parodierede Trump, altså med et stift og udtryksløst blik. Sarah Cooper udfylder derimod tomrummet. Hun ser skiftevis undrende eller tvivlende ud for derefter at virke fuldkommen overbevist om det geniale i sine egne udtalelser. Hendes blik farer forvildet rundt, som om hun leder efter sin næste tanke.

Hendes video skabte en sær form for afklaring. I årevis havde folk sagt, at ingen anden kunne slippe af sted med at sige de ting, som Trump sagde. På hendes videoer så man dog de samme ting blive sagt af en anden, denne gang af en ung sort kvinde. Hun klædte sig ikke ud som Trump. Hun var bare sig selv.

Jerry Seinfeld, der gerne bryster sig af sin nærmest videnskabelige tilgang til at lave skæg, udtalte sig om hende til The New York Times: »Det her bliver så sjovt, fordi hun ikke selv synes, hun laver sjov«.

Blå bog

Sarah CooperJamaicansk-amerikansk forfatter og komiker.

Født 19. december 1977 på Jamaica, men bosat i USA siden 1980. Hun er universitetsuddannet i økonomi og digitalt design og har arbejdet i virksomheder som Yahoo! og Google.

Siden april 2020, hvor Cooper gik viralt med den 50 sekunder lange video ‘How to Medical’ på TikTok, er den set omkring 25 mio. gange på diverse sociale medier.

Sarah Cooperhar netop lavet en aftale om et show til Netflix og arbejder sideløbende på en ny bog, der skal udkomme i 2021.

Sarah Cooper optog videoen med blegemidlet i al hast og var hele tiden nervøs for, at »den var for fjollet«, siger hun, da vi sætter os ned, efter at fotograferingen er overstået. Vi sidder for hver sin bordende og taler gennem vores mundbind, mens teknikerne pakker deres grej sammen. »Jeg prøvede bare at være en person, som præsenterede de der vanvittige ting så ærligt som muligt«, siger hun. »Jeg tror, det fungerer, fordi jeg som person hverken har magt eller høj status, men laver grin med en, der er så magtfuld«.

Jeg nikker, men føler så på grund af mit mundbind et ekstra behov for at gøre det helt klart, at det ikke er mig, der siger, at hun har lav status.

Ingen respekt

»Nej, men sådan er det jo bare. Særligt da jeg begyndte, havde jeg meget lav status og gjorde nar ad en, der har meget magt«. Hun fortsætter og siger om Trump: »Han har ikke særlig meget respekt for kvinder. Han har heller ikke meget respekt for sorte kvinder«. Sarah Cooper, der er født i Jamaica, mener heller ikke, at præsident Trump »har særlig meget respekt for indvandrere, selv om hans kone er indvandrer«.

Det ser ud til, at jeg skal lave noget for dem, når der er partikonvent

Det er også en af grundene til, at folk er så vilde med hendes videoer, tror hun. »De hader manden så meget, og de ved, hvor meget han må hade det her«, siger hun. »Der er bare et eller andet vildt tilfredsstillende ved, at han bliver overtrumfet af en person, som han ikke selv har respekt for«.

Efter at videoen med det desinficerende middel var gået rent ind på nettet, postede Sarah Cooper jævnligt klip af sig selv, hvor hun laver mundbevægelser, mens man hører stumper af Trumps taler til nationen. De blev efterhånden set af mange millioner mennesker.

Den kendte journalist Dan Rather skrev på Twitter: »Donald Trump er jo så glad for at tale om seertal. Men er der så ikke en, der gider fortælle ham, at Sarah Cooper tilsyneladende bliver fulgt af flere end Hannity (Trumps nære allierede på Fox News Sean Hannity, red.)?«.

Nu er hun vel så blevet kontaktet af Joe Bidens stab, siger jeg. Det er mest for sjov, men hun nikker. »Jeps. Det ser ud til, at jeg skal lave noget for dem, når der er partikonvent«.

Hun er også blevet bedt om at overtage værtsrollen i Jimmy Kimmels talkshow, når han skal have ferie. »Det er jo helt vanvittigt«, siger hun. I begyndelsen af året prøvede hun stadig at slå igennem som standupkomiker ved open mic-arrangementer. »I begyndelsen af 2020 håbede jeg at få mulighed for at optræde med et par numre i et show. Nu skal jeg selv være vært i et«.

I dag er min far for alvor bange for, at Trump vil deportere os på grund af mine videoer

Hun kom til USA som 3-årig takket være bedstemoren, som i sin tid flyttede fra Jamaica til Washington, D.C., for at arbejde som husholderske, og som for nylig døde i en alder af 99. »Hun var egentlig kineser, men talte med tyk jamaicansk accent«, fortæller Sarah Cooper. »Hun sørgede for os alle sammen«.

»I dag er min far for alvor bange for, at Trump vil deportere os på grund af mine videoer«. Hele familien har amerikansk statsborgerskab. »Altså, jeg tror faktisk ikke, at han kan gøre det, men manden har på den anden side gjort en masse ting, som jeg ikke troede, han kunne tillade sig. Vi ville i det mindste blive deporteret til Jamaica«, siger hun med et grin. »Der findes værre steder at blive sendt hen, vil jeg tro«.

Hendes far arbejdede som tekniker i transportsektoren i Washington, D.C., og hendes mor i sundhedssektoren. I sommerferien hjalp hun altid moren med at dele skemaer ud, som folk skulle udfylde til deres sygesikringsordninger. »Min mor sagde gerne noget i stil med »Alle skal udfylde dem med alle deres oplysninger«, og jeg skulle dele dem ud. Jeg syntes, det var spændende«, siger hun.

Hun er den yngste i en søskendeflok på fire. En af hendes storesøstre blev født med en lidelse, der påvirker udviklingen af knoglerne i ansigtet. »Hun tilbragte så stor en del af sin tid på hospitalet, at hun selv endte som sygeplejerske«. Hendes anden storesøster har indlæringsvanskeligheder og bor stadig hos sine forældre, som nu har slået sig ned i Florida. Hun har også en bror, som arbejder med it for den amerikanske flåde.

Hos Google var jeg kendt for mine bløde kompetencer. Jeg gjorde det godt til møderne. Jeg nød det, fordi jeg ikke rigtig tog noget af det alvorligt

Sarah Cooper har længe ønsket sig at optræde. I sin første tid på universitetet læste hun teater, men siden skiftede hun til økonomistudiet på opfordring af faren. »Hver gang jeg er i tvivl om noget med penge, siger min far: »Du er jo økonom«. Så svarer jeg: »Nej far, den uddannelse tog jeg for din skyld««. I sit sidste år på universitetet tog hun også et kursus, hvor hun lærte at bruge programmet Photoshop. »Jeg var vild med Photoshop«, siger hun. Derfor begyndte hun på en ph.d. i digitalt design på Georgia Tech og bosatte sig i Atlanta, hvor hun arbejdede i reklamebranchen og for Yahoo, inden hun som 30-årig besluttede at forsøge sig som skuespiller igen.

»Det gik ikke særlig godt. Så prøvede jeg standup. Jeg flyttede til New York og blev ludfattig«, siger hun. »Og så var det, jeg havnede hos Google«.

Der arbejdede hun med design og fik efterhånden ledelsesansvar. »Jeg er vild med de mennesker, der arbejder der, jeg er vild med arbejdspladsen og den gratis mad. Jeg fik mange venner. Jeg mødte min mand der«, siger hun. »Hos Google var jeg kendt for mine bløde kompetencer. Jeg gjorde det godt til møderne. Jeg nød det, fordi jeg ikke rigtig tog noget af det alvorligt«.

Mens hun arbejdede der, skrev hun en humoristisk artikel med titlen ’10 Tricks to Appear Smart in Meetings’ (’10 tips til at virke klog til et møde’, red.). Det blev senere udvidet til 100 tips – til Sarah Coopers første bog. Hun opfordrede folk til at rejse sig midt under møder og tegne et Venn-diagram på whiteboardet. Selv hvis det var dårligt tegnet, ville de andre mødedeltagere kommentere og bidrage til det, og det ville se ud, som om man havde tjek på situationen. Hun havde set det virke. Af samme grund anbefalede hun, at man afbrød en præsentation og bad om at se det seneste slide igen. Hun mente også, at det var en god idé at rejse sig op og vandre rundt i mødelokalet.


»Det var baseret på, hvad mine kolleger gjorde«, siger hun. Artiklen blev en succes på nettet. »Via Google kunne jeg spore, hvordan læserne havde fundet frem til min artikel. De havde søgt på ’hvordan virker jeg klog til et møde?’«.

Hun var bange for, at hendes kolleger hos Google ville tage det ilde op. »Jeg ville jo ikke have, at folk skulle tro, at jeg gjorde grin med dem, men det viste sig, at de var vilde med det«, siger hun. »På et møde et par uger senere begyndte en af selskabets vicedirektører at vandre rundt i lokalet og bad om at måtte se det seneste slide igen. Så kiggede han på mig og blinkede«, siger hun. »Det var virkelig sjovt«.

Hun skrev endnu en bog, der fik titlen ’How to be Successful Without Hurting Men’s Feelings’ (’Sådan får du succes uden at såre mænds følelser’ red.). Den giver råd om, hvordan man selv kan sørge for at holde en god tone og »tale som en mand, men alligevel blive opfattet som en kvinde«. Hun skriver: »Hvor meget skal man smile ved en jobsamtale?«. Svaret er: »Ikke for meget og endelig heller ikke for lidt. Man kan prøve at øve sig på et smil, der er sådan midt imellem, også selv om man kommer til at ligne én, der har haft et slagtilfælde. Det er den bedste løsning«.

Han er rig og ældre, og han er hvid, og han er Trump, og han har jakkesæt på, og derfor tænker man: »Okay, han må vide, hvad han taler om

Bogen lader forstå, at brovtende adfærd og total mangel på selvkritik kan hjælpe mænd til at få succes, og den opfattelse har tilsyneladende også været med til at forme hendes syn på Donald Trump. »Han er rig og ældre, og han er hvid, og han er Trump, og han har jakkesæt på, og derfor tænker man: »Okay, han må vide, hvad han taler om««, siger hun. »Men det gør han jo ikke. Det er det samme i erhvervslivet. En fyr træder ind i lokalet, han lyder, som om han ved, hvad han taler om, og han bruger nogle smarte ord, og så tænker man: »Jo, det må være rigtigt««, siger hun. »Det er et mønster, vi lærer: Sådan ser succes ud. Så hvis man passer ind i mønsteret, er man en succes. Men det passer jo ikke. Der findes andre mennesker, som ikke ser sådan ud, og som ikke taler på den måde, men som sagtens kunne være gode ledere alligevel«.

»Jeg er jo sort«

Standup har også været en mandsdomineret verden. Hun begyndte på standup igen, mens hun var hos Google, og endte med at sige op for at gøre komikken til et fuldtidsarbejde. Der var sådan en forestilling om, at »hvis man ser godt ud, behøver man ikke være sjov. Forestillingen om, at hvis en kvinde, især en attraktiv kvinde, kaster sig ud i sådan en mandeting, så trænger hun ind på deres territorium«, siger hun. »Jeg tror bare, at mænd godt kan lide at være de sjove. Det baserer jeg på min egen mand. Han er det sjoveste menneske, jeg har kendt i mit liv. Hvis jeg får ham til at grine, ved jeg, at det er sjovt«.

Hun mener, at kvinder selv bærer en del af skylden, fordi de »griner ad mænds vittigheder, selv om de ikke er sjove. De er lidt mere gavmilde med deres smil. Det er noget, vi er opdraget til«.

I sine standupshows taler Sarah Cooper om race, køn og den arbejdsplads, hun forlod. »Det mærkeligste ved at være jamaicaner i USA er, at jeg er sort, men så på den anden side: Er jeg nu også det?«, sagde hun, da hun optrådte i en klub i New York. Da hun arbejdede for Google, sagde hendes chef: »Sarah, jeg er ved at skrive vores rapport om mangfoldighed. Er det okay, at jeg skriver, at du er sort?«. »Og jeg svarede: »Jeg er jo sort«. Så sagde han: »Super. Det er endnu bedre så««.

Hun var på vej frem, da alle klubberne måtte lukke på grund af coronapandemien, og så gik hun pludselig derhjemme hele dagen sammen med sin virkelig sjove mand, Jeff Palm, som hun blev gift med i 2015. »Jeg og alle mine komikervenner afprøvede alt muligt. Vi lagde videoer på TikTok og forsøgte os med standup på Zoom«.

Og jeg tænkte: »Du sagde jo ikke noget som helst«, men han fik det til at lyde, som om han lige havde opfundet noget, der hed et udvalg

Hendes nevø lærte hende at bruge videodelingsappen TikTok sidste sommer. Hun blev dengang enig med sig selv om, at hun var for gammel til det. Men nu vendte hun tilbage til TikTok. De mest iøjnefaldende nyhedsindslag dengang var præsidentens og hans coronaeksperters daglige briefinger. »Jeg lyttede til hans pressemøder, og de spurgte ham, hvordan han ville få gennemført noget. Og så svarede han: »Jeg nedsætter et udvalg. Nemlig. Vi kalder det et udvalg. Og så træffer vi beslutninger, og vi vil træffe beslutninger ret hurtigt, og jeg tror, at det bliver de rigtige beslutninger«. Og jeg tænkte: »Du sagde jo ikke noget som helst«, men han fik det til at lyde, som om han lige havde opfundet noget, der hed et udvalg«.

I sin første video, der blev lagt op 15. april, er Cooper iført en grå hættetrøje og læner sig helt frem mod kameraet med tænksom mine, mens øjnene flakker fra side til side. Hun gør grimasser, fordi hun koncentrerer sig så meget om at komme i tanker om ordet udvalg, og da det endelig lykkes, slapper hun af og er tydeligt tilfreds med bedriften.

»Jeg har altid en indre stemme, der siger: »Det her er ikke godt nok«. Han har en indre stemme, der siger: »Det her er genialt! Det er det bedste, jeg nogensinde har fundet på! Jeg er klogere end alle andre. Jeg er klogere end generalerne. Jeg er klogere end forskerne. Jeg kunne være blevet læge««.

Den første video gik ikke viralt. Men de fans, der havde opdaget Sarah Cooper, før hun blev berømt, opfordrede hende til at blive ved og sendte hende forslag til andre Trump-udtalelser, som hun kunne mime til.

En uges tid senere, det var om aftenen 23. april, sagde hende mand, at hun var nødt til at se et klip fra dagens pressemøde. »Jeg var ellers holdt op med at se pressemøderne, fordi de gjorde mig så frustreret«, siger hun.

Så mens manden lavede mad, filmede hun sig selv med telefonen, mens hun stod ved siden af en lampe og mimede til Trumps forelæsning om, hvordan vi måske kunne »ramme kroppen« med et »meget kraftigt lys«. Han fortsatte: »Og hvis man så førte lyset ind i kroppen, hvilket man enten kan gøre gennem huden, eller, øh, på en anden måde« ... her pegede Sarah Cooper på sin mund, sine ører og sin bagdel. Hun mimede også til den opgivende forsker, som Trump nikkede til under briefingen og sagde: »Det må du hellere lige tjekke op på«.

En studievært på MSNBC har sagt, at han helst vil se hendes udlægning af en Trump-udtalelse, før han selv beslutter, hvad han mener om den.

Jeg er nødt til at lytte til det igen og igen«, siger hun. »Og så forstår jeg, hvad det er, han prøver at sige

Demokraterne har længe beklaget sig over, at journalisterne får Trump til at lyde mere fornuftig, end han er, ved at trække de bedste citater ud af ellers usammenhængende taler. Det gør Sarah Cooper ikke. »Jeg er nødt til at lytte til det igen og igen«, siger hun. »Og så forstår jeg, hvad det er, han prøver at sige«.

Hun har lavet en version af Trump, der påstår, at »hvis vi ikke testede, ville vi have meget få tilfælde« (af coronavirus, red.). Så tilføjer han: »Sydkorea hører man om«. Sarah Cooper gætter på, at han sikkert prøvede at sige, at Sydkorea havde færre tilfælde, fordi landet samlet set har gennemført færre tests. »Jeg tror, at det var det, han prøvede at sige, men så glemte han sammenhængen«. På nogle måder kan hendes videoer virke mere forståelige end den oprindelige fremførelse.

Sjov mand

Og videoerne har skabt en helt ny genre. En kvinde på den amerikanske vestkyst har specialiseret sig i at mime til Trump, mens hun optræder som beruset bargæst med slørede øjne og et glas i hånden. En komikerkollega fra New York er begyndt at mime til højdepunkter i guvernør Andrew Cuomos briefinger.

Det må være svært for Sarah Coopers mand, at hun får så meget opmærksomhed. Det kan ikke være nemt at opretholde sin status som husstandens sjoveste person, når ens kone bliver bedt om at være ferieafløser for Jimmy Kimmel.

»I mine øjne er det stadig ham, der er den sjove«, svarer hun. »Men jeg har den brede folkelige appel, som han nok aldrig får«.

Hvad med det politiske? Vil vi se en Sarah Cooper-effekt? Joe Biden og hans folk må betragte hende som et aktiv. Hun er også blevet kontaktet af senator Kamala Harris. Da vi taler sammen, er hun ved at forberede en samtale med Kamala Harris på Instagram Live. »Hun er også delvis jamaicaner«, siger Sarah Cooper og tilføjer: »Min mand har lige sendt mig en sjov vittighed. Vil du høre den? Den siger lidt om, hvad det er for en humor, han har«.

Hun læser op: »Hvad får man, når man kombinerer Kamala Harris’ lederskab med Sarah Coopers humor? En hel sort kvinde«.

Jeg ved ikke, om jeg skal grine eller ej. Men Sarah Cooper er ved at gå til af latter. »Til sammen udgør vi en hel sort kvinde«, hulker hun. »Det er genialt. Det er genialt«.

Sarah Cooper vil ikke tillægge sine videoer for stor indflydelse. »Jeg tror ikke, at jeg kan få hans mest overbeviste tilhængere til at ombestemme sig«, siger hun. »Jeg tror, at nogle af de mennesker, der har stemt på Trump, bare accepterer, hvordan han er. Men på den anden side kunne det jo være, at de så en video og tænkte: »Det der er jo ikke i orden«. Måske. Man kan aldrig vide«, siger hun.

Jeg gætter på, at hun ikke selv har stemt på Trump.

Han er ikke en leder, og vi havde brug for en leder. Det ville bogstavelig talt være bedre, hvis han undlod at sige noget, for han siger ting, der er usande, og som gør os skade.

»Jeg stemte på Hillary Clinton, og det er jeg stolt af«, siger hun. »Jeg tror ikke, at vi ville befinde os i sådan en forfærdelig situation med denne pandemi, hvis hun havde været præsident. Han er ikke en leder, og vi havde brug for en leder. Det ville bogstavelig talt være bedre, hvis han undlod at sige noget, for han siger ting, der er usande, og som gør os skade. Jeg er bekymret for min mor. Min mor er 70. Hun har astma. Hun bor i Florida. Hun er virkelig i risikogruppen«. Begge hendes søstre har handikap, og dem er hun også bekymret for. »Indtil den dag jeg dør, vil jeg ærgre mig over, at vi ikke fik vores kvindelige præsident«, siger hun.

Trump ser sandsynligvis ikke hendes videoer, for han har blokeret hende på grund af noget, hun skrev på Twitter i 2017. »Jeg skrev: »Falsk nyhed: Donald Trump er ikke længere egnet til at bestride sin post. Sand nyhed: Donald Trump har aldrig været egnet til at bestride sin post«. Det var ikke engang særlig sjovt«.

Måske var det en af hans medarbejdere, der blokerede for hendes tweets?

Hun ryster på hovedet. »Det er ham selv, der gør det. Han er på sin telefon. Han tweeter og ser tv. Det er det eneste, han laver«, siger hun.

Jeg spørger, hvor længe hun har tænkt sig at blive ved med at lave videoerne. Hun svarer, at de måske ikke vil fungere længere, hvis hun bliver alt for berømt. »Jo mere folk synes, at jeg er cool, desto mindre fungerer det«, siger hun.

Og hvad så hvis Trump bliver genvalgt til november?

»Uanset om han vinder eller taber, holder jeg nok op«, siger hun. »På et eller andet tidspunkt vil jeg gerne bruge min egen stemme igen«.

Oversættelse: Jacob Giese og Tonny Pedersen

Copyright: The Times/The Interview People

Animation: Sandra Bertelsen, arkivfoto: Mindy Tucker og Ritzau Scanpix

Mindy Tucker
Foto: Mindy Tucker


Læs mere:

Annonce