0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Vilhelm Hammershøi: ’Kunstnerens hustru Ida Hammershøi med en tekop’ (1907). SMK, København. Foto: Scanpix/
Illustration: Vilhelm Hammershøi: ’Kunstnerens hustru Ida Hammershøi med en tekop’ (1907). SMK, København. Foto: Scanpix/

Vilhelm Hammershøi: ’Kunstnerens hustru Ida Hammershøi med en tekop’ (1907). SMK, København. Foto: Ritzau Scanpix

Jesper Wung-Sung drejer kvinden med Danmarks mest berømte nakke 180 grader

Ida Hammershøi er blevet beundret og nærstuderet på de fineste museer verden over. Men hvem var kvinden, der med bøjet hoved brugte sit liv på at stå model for sin mand, maleren Vilhelm Hammershøi? Jesper Wung-Sung giver hende hjerte og stemme i sin nye roman, ’Kvinde set fra ryggen’.

FOR ABONNENTER

Dér står hun. Foran et vindue som en mørk silhuet mod det blege grå lys. Og dér. Ved siden af klaveret, med knold bag på hovedet og igen i sort kjole og med smalt liv. Også når hun sidder, er det med bortvendt ansigt. Ved et skrivebord eller på en stol lidt kejtet stillet ud på gulvet i et bart rum med smukke paneler. Det er Ida Hammerhøi, en verdenskendt ryg. En vidt berømt bleg nakke, der er repræsenteret på Musée d’Orsay, Tate og The National Museum of Western Art i Tokyo.

Og det er også hende, der er afbildet på det maleri, som i 2019 satte rekord for et hammerslag på et kunstværk hos Bruun Rasmussen, da ’Interiør fra Strandgade 30’ blev solgt for ikke mindre end 31,5 millioner kroner efter en intens budkrig.

Prøv 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til vores digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce