Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
fra bogen
Illustration: fra bogen

Humboldt tegnet i sit bibliotek. Sammen med Goethe og få tusind andre var han med til at grundlægge den moderne verden.

Stor biografi om Alexander von Humboldt: Han piskede videnskaben frem og gav os en helt ny opfattelse af naturen

Alexander von Humboldt brød med opfattelsen af, at naturen er til for menneskets skyld. Den første biografi om ham på dansk kommer hele vejen rundt om den passionerede videnskabsmand, der måske var til mænd, men frem for alt elskede naturen.

FOR ABONNENTER

Alexander von Humboldt, den store tyske opdager og videnskabsmand, spiller hovedrollen i Daniel Kehlmanns roman ’Opmålingen af verden’ fra 2005. Den tyske naturgransker vælter gennem junglen i Ecuador, bestiger overgroede aztekerpyramider i Mexico med en mine som en erobrer og rider ud over de russiske stepper. Han er barn af oplysningstiden, og det er med visheden om, at han ved at opmåle verden samtidig underlægger sig den, at han gennemlever strabadserne.

Til gengæld er den højt begavede mand underligt udeltagende over for det, der sker blandt menneskene omkring ham. Kehlmann tegner et lettere parodisk billede af videnskabsmanden, der slår streger og iagttager kompasnålens udsving på vegne af en højere – imperialistisk – fornuft, men er blind over for sine medmennesker.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden