0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard

Som barn i Sydgrønland skilte Niviaq Korneliussen sig ud på to måder: Hun elskede at skrive, og så var hun højere end de fleste andre. Hun så op til de modige, uartige børn, fortæller hun: »Dem, som godt kunne finde på at klatre op i en gammel og virkelig, virkelig høj antenne oppe på toppen af en bakke«.

Stjerneforfatter kender 15 mennesker, der har begået selvmord: »Hver eneste morgen vågnede jeg med alle de døde inde i hovedet«

I Grønland er selvmord det første, mange tænker på, når de hører, at et ungt menneske er væk, siger den 30-årige forfatter Niviaq Korneliussen. Hendes nye roman, ’Blomsterdalen’, handler om Grønlands afgrundsdybe problemer med selvmord. Med debutromanen om unge homoseksuelle i Nuuk gjorde hun Grønland queer. Denne gang har hun skrevet på sit raseri. Over et system, der er i stykker. Og en selvmordsrate, der er verdens højeste.

FOR ABONNENTER

De mange selvmord, der hvert år rammer Grønland, når især unge mennesker vælger at tage deres eget liv. Og som ifølge Korneliussen tog fart fra 1950’erne, da det store moderniseringsprojekt rullede hen over Grønland. Sammen med alkoholmisbruget og de seksuelle overgreb.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce