0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann

Georgi Gospodinov er Bulgariens nok mest kendte forfatter. I sin nye roman, 'Tidsskjul', sætter han ord på sin egen og andres trang til at skue tilbage i tiden - noget, som ifølge ham hænger sammen med, at der hænger en angst og usikkerhed i luften.

Vi lever i en verden uden fremtid. Og det er ABBA et bevis på

Georgi Gospodinov tilhører superligaen af europæiske forfattere. Han har aldrig brudt sig om store fremtidsfortællinger. I sin nye roman, ’Tidsskjul’, forsøger han at udforske alternativet: Den nostalgi, som lige nu hjemsøger vores politiske liv. Måske kan fortiden kurere et enkelt individ, siger han, men for et helt samfund er det utroligt farligt.

FOR ABONNENTER

Da jeg og en kollega for knap to år siden interviewede den berømte bulgarske politolog Ivan Krastev om de seneste års politiske udvikling i Østeuropa, drejede samtalen pludselig ind på hans ven, Bulgariens nok mest kendte forfatter, Georgi Gospodinov, og hans seneste roman, ’Tidsskjul’.

Bogen var dengang endnu ikke udkommet, men Krastev havde allerede fået nys om en fantastisk detalje, som i hans øjne talte direkte ind i vores samtid: I Gospodinovs roman går en væsentlig del af handlingen ud på, at de europæiske ledere ikke kan enes om fremtiden. Så i stedet for at finde ud af, hvor de gerne vil hen, beslutter de sig for at udskrive en folkeafstemning, hvor landene selv må afgøre, hvilket årti de vil tilbage til.

Prøv 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til vores digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu