0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
© Munchmuseet
Foto: © Munchmuseet

'Madonna' fra 1894 er en del af Munchs såkaldte 'Livsfrise', en serie, som rummer nogle af hans mest berømte malerier. Modellen er forfatteren Dagny Juel-Przybyszewska.

5 hjerter til ny udstilling: Det er den frydefulde frygt, der gør, at Munch er og bliver en af de største malere i verden

Edvard Munch har fået sig et ordentligt højhus af et museum, hvorfra man både kan glo langt ind i skønheden og dybt ned i det grimmeste i mennesket. Mødet med Munch er stadig fyldt med frydefuld frygt.

FOR ABONNENTER

’Skriget’, dette ikon for eksistentialismen – den moderne kunsts ’Mona Lisa’ – findes i otte versioner på Munch-museet: Den første udgave, Munch laver, er i farvekridt og farveblyant på papir og fra 1893. Så har museet seks litografier fra 1896, hvoraf en er håndkoloreret. Og så den vigtigste i samlingen, fra 1910, malet med tempera på pap – den overhovedet blødeste og mest organisk flydende af Munchs versioner af ’Skrig’, som det hedder på norsk.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce

For abonnenter

Annonce