0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:




Ankomsten

Der lugter skarpt af saltvand og tang. Små bølger ruller rytmisk og hypnotisk ind på stranden på den nordlige del af Stevns Klint. Vi er tre mand i waders – med tilhørende røve som flodheste – og klargjorte fiskestænger. På udkig efter fisk. Fiskeguiden, grafikeren og skribenten. Alle tre bidt af en gal havørred. Dog med ret så forskellige fangst-cv’er.

Niels Lagergaard Pedersen har været certificeret fiskeguide, siden det første danske hold blev udklækket i 2013, og er desuden projektleder hos Fishing Zealand, en tværkommunal organisation, hvor 11 kommuner på Sjælland samarbejder om bæredygtigt lystfiskeri og bæredygtig lystfiskerturisme. Han har i snit fanget 100 havørreder om året de seneste 25 år.

Grafikeren er praktisk talt vokset op på bredden af Lerkenfeld Å i Nordjylland med det fine optræk af havørred og har også en del kysthavørreder under bæltet.

Og så er der skribenten, en ivrig allroundlystfisker, der aldrig har fanget en kysthavørred, men som heller aldrig har dyrket den type fiskeri. Han er i den grad opsat på at få debut denne smukke morgen på den sjællandske østkyst.





Enestående fiskeri

Den ambition mister langtfra sin glød, da grafikeren i sit første kast lokker en lille Salmo trutta, som den torpedolignende skønhed hedder på latin, på krogen. Den slår fra sig, da den forsigtigt bliver trukket ind på lavt vand og får løsnet krogen fra kæben (mindstemålet for havørred er 40 centimeter), så den igen kan svømme ud.

At der er bid så hurtigt, understreger kun attraktionen i det danske havørredfiskeri, som Niels Lagergaard Pedersen ikke tøver med at kalde helt enestående. For det er kun ganske få steder i verden, blandt andet på den svenske sydkyst og nogle steder i Norge, at det på samme måde er muligt at fiske havørred fra kysten.

»Kystfiskeri er mere eller mindre en dansk opfindelse«, siger Niels Lagergaard Pedersen.

Sammenholdt med naturoplevelsen forstår vi godt, hvad han mener. Der er helt stille på kysten denne klare formiddag, hvor Øresundsbroen kan skimtes mod nord og Sverige på den anden side af vandet. Stevns Klints beigefarvede bløde kalksten rejser sig bag os.

Tidligere på morgenen har vi parkeret vores biler på en lille markvej med æbletræer, stråtækte huse, hane- og fasangal, og vi er gået ned igennem den smukke slugt Kulsti Rende, en smeltevandskløft skabt i istiden, indtil vandet ligger foran vores støvler.

Det er ganske rigtigt enestående.

Hårdt guidearbejde

Det er min fangstsituation til gengæld ikke. Ingen havørred fatter interesse for min kuglepenstynde kystwobler, der skal imitere den lille bundfisk tobis eller flue, der kunstfærdigt er knyttet på linen lidt længere oppe. Og det er selvfølgelig noget, en professionel fiskeguide holder skarpt øje med. Så Niels Lagergaard Pedersen fortæller, hvor jeg skal placere mine kast, og hvilken hastighed jeg skal benytte mig af.

Hvis man tror, at han bare er dukket op her til morgen for at sludre lidt med os andre om, hvor det er godt at høvle sin agn ud og den slags, kan man godt tro om igen. I dagene inden turen har han holdt grundigt øje med, hvordan vinden vil udvikle sig. Nærmest per minut. Han har tjekket tidevand og saltbalancer. Alt sammen, fordi det har betydning for fiskeriet. Han har ændret startsted flere gange, fordi han ville være sikker på, at vi rammer det bedst mulige sted til en succesfuld fisketur.

»Vi har styr på det fiskefaglige«, siger Niels Lagergaard Pedersen om, hvad det er kunderne får ud af at booke en professionel fiskeguide.

»Jeg har nultolerance over for tang i vandet. Men jeg er heller ikke meget for stille, ginklart vand. Der må gerne være lidt rusk. Vandet må gerne være grumset, for så kommer fiskene længere ind mod kysten og finder ly for fjender som sæler og marsvin. Når der er hårdt vejr og turbulens i vandet, bliver alle havørredens byttedyr, der gemmer sig i tangbælterne, slået løs, og så er det nemt at være en sulten havørred. Men der må heller ikke for meget turbulens, for så bliver vandet helt mælkehvidt. Det er sådan noget, jeg fortæller mine kunder«, siger Niels Lagergaard Pedersen.



Nemme at fange, svære at finde

Foruden at han skal være motivator og sjælesørger, når der ikke sker noget. Det er sådan, han denne morgen går til skribenten, der så utrolig gerne vil tage en havørred, men endnu ikke har haft held.

Derfor taler Niels Lagergaard Pedersen hele tiden om de gode steder at prøve. En fin mulighed på den anden side af pynten. Om et specifikt sted, hvor en tange ude i vandet er et særlig godt sted.

»Det er en udfordring, når kunderne ikke fanger noget. Så skal en guide være god til at øse ud af sin viden om lokalområdets historie og komme med generelle tips og tricks«.

Og som Niels Lagergaard Pedersen siger:

»Havørrederne er ikke svære at fange. Det svære er at finde dem«.

Præcis sådan udspiller fiskeriet sig lige inden frokost, hvor skribenten allerede har pakket sammen, da grafikeren og fiskeguiden pludselig får kontakt til en gruppe fisk. Flere napper bare, nogle hugger, og flere kommer på land.




Endelig fangst

På den anden side af frokosten er det begyndt at blæse voldsomt op. Niels Lagergaard Pedersen tager bestik af situationen for at finde det bedste sted. Først kører vi ud til Bosdal på den sydlige del af Stevns Klint, hvor Niels Lagergaard Pedersen hopper ud af bilen og ud til skrænten for at se, hvor hårdt vejret er, hvor meget tang der er blevet hvirvlet op, og hvad det betyder for fiskeriet. Det ser ikke godt ud.

Så vi kører mod Holtug, områdets mest kendte og mest populære havørredsted. Gør stængerne klar og vandrer ned mod vandet. Vinden er taget til, så vi vandrer i vandkanten med 50 til 100 meter imellem os og fisker området koncentreret igennem.

Og så er det, at fiskelykken rammer.

Kun godt seks meter ude giver det pludselig et ryk. Skribentens line bliver trukket sidelæns langs kanten, en havørred har taget kystwobleren. Efter en lille kamp kommer den på land. Til jubelråb og klask fra håndflader, der mødes. Der poseres og fortælles indgående om indspinningshastighed, og hvor fisken huggede.

Om aftenen ender de 47 centimeter havørred i ovnen. Med smør, hvidvin, citron og krydderurter. Og en lykkelig fisker, der kigger ind gennem ovnvinduet og mindes dagen, hvor han tog sin første havørred.

Priserne for en dag på kysten med guide er forskellig, alt efter hvem guiden er. Niels Lagergaard Pedersen tager 2.500 kroner for op til syv timers fiskeri. Dog maksimalt fem personer ad gangen.

REJSEDEKLARATION
Politikens fisketur var betalt af Visitsydsjælland-Møn. Turistorganisationen har ikke haft indflydelse på artiklens indhold.




Tekst: Sune Højrup Bencke

Grafik: Mads Pedersen

Læs mere: