0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Min barndom med
verdens bedste målmand
Hvis jeg kan score fem mål på dig i løbet af denne her træning, så skylder du en sodavand.«

Frederik nikkede og svarede kort: »Og ellers skylder du«.

Jeg var 15 år og i landsholdstruppen, så derfor trænede jeg i 2003 med U16-drengeholdet i Herning –samme hold som dengang 14-årige Frederik Andersen spillede på, selvom han altså var årgangen yngre.

Jeg var ikke i nærheden af at passere ham fem gange i løbet af en hel times træning på isen og måtte give sodavand.

Allerede dengang var han bedre end gennemsnittet.

Men derfor er det stadigvæk helt utroligt, at han i dag spiller for klubben Toronto Maple Leafs til en årsløn på 34 millioner kroner og regnes for en af verdens bedste ishockeymålmænd. Maple Leafs er ishockeysportens svar på Real Madrid i fodboldens verden: den største og mest traditionsrige klub i verdens absolut mest ishockeygale land, Canada.

Men det er langt fra nok for Frederik Andersen at være blandt de bedste.

Han vil være dén bedste målmand i NHL og det allerede, mens han er under Torontos vinger.

»Jeg ved, at jeg har perioder, hvor jeg er den bedste i ligaen, men det gælder om at lære at kunne gøre det over en hel sæson«, siger Frederik Andersen.

Den store målmand på 192 cm og 102 kg har som vanligt en kasket på og sidder afslappet i sit træningstøj i stolen, da jeg møder ham i Scandic-hotellets lobby i Herning, hvor ishockeylandsholdet har indlogeret sig under det aktuelle VM i Danmark. Frederik Andersen er fløjet direkte til Karup, Herning, få døgn efter, at The Maple Leafs er røget ud af det amerikanske slutspil om Stanley Cup-trofæet i den syvende og afgørende kamp mod Boston Bruins.

»Det er det, som gør, at det bliver lidt lettere at stå tidligt op om morgenen, køre ud og træne og så stå i køkkenet bagefter og sørge for at man får noget ordentligt at spise«, siger Frederik Andersen om det at efterleve sin ambition om at blive den bedste.

»Jeg er blevet stærkere, i bedre form og også bedre på isen. Så det er kun noget, man føler, man bliver bedre af«.

Han fremhæver i samme vending opbakningen, han får på holdet i Toronto Maple Leafs. Både fra sin general manager og fra trænerne. De er også blandt årsagerne til, at han tør tage ordene om at blive den allerbedste i sin mund.

Det er nemlig store ord at sige, når de kommer fra en jyde, der har fået sin ishockeyopdragelse i Herning og har benene solidt plantet i den midtjyske muld. Men det er bestemt også realistiske ord.
VM's bedste målmand


Den store målmand har imponeret i denne sæson i NHL, hvor han har stået flest minutter i grundspillet og haft flere redninger end nogen anden. 2.029 gange har han stået i vejen for skud. Han er kendt for at være iskold i afgørende situationer og så rolig i sin stil, at det smitter af på hele holdet.

Flere ishockeyeksperter har slået fast, at Danmark på papiret har den bedste målmand ved dette VM.

’Det sås da også tydeligt, at han stille og roligt pillede de tyske straffeslagsskytter fra hinanden, mens den danske NHL-forward Frans Nielsen scorede i den anden ende, og dermed sikrede den første sejr til Danmark til dette års VM. Tilmed over OL-sølvvinderne fra Tyskland.

Jeg ved også personligt, hvad det betyder for Frederik Andersen at sige disse ord om at ville være den bedste. Udover at jeg selv har trænet med ham på ishockeybanen, er jeg også i familie med ham, da min halvstoresøster Charlotte Clausen Andersen, som jeg selvfølgelig også har spillet ishockey med, er Frederik Andersens mor.


Jeg har derfor fået lov til at stå tæt på sidelinjen og fulgt Frederik Andersens karriere. Lige fra det allerførste skridt fra barndomsklubben Herning til Frederikshavn, der, som det første hold, gav ham chancen som førstemålmand, til turen over sundet og debuten i en af Europas bedste ligaer Sverige.

Hos klubben Frölunda i Göteborg, hvor han i løbet af den ene sæson nåede at sætte rekord i antal kampe, hvor han holdte buret rent, og til han kunne skrive den store underskrift med NHL-klubben Anaheim Ducks og senere det afgørende trade til Toronto Maple Leafs.

Og derfor kan jeg sige det her med sikkerhed: Frederik Andersen har aldrig kastet om sig med store armbevægelser eller mange højtflyvende gloser. Faktisk foretrækker han at bevise sit værd inde på banen, og lade andre snakke om hans præstationer udenfor banen.

Den store drøm


Frederik Andersen har siden han var lille drømt om at spille i NHL og på landsholdet.

Han kommer ud af en ishockeyfamilie og havde derfor skøjter på for første gang som 2-årig.

Frederik Andersens far, Ernst Andersen, har selv været ishockeymålmand og spillet eliteseriehockey i Herning og Odense. Han nåede også at stå et par kampe for landsholdet og er i øjeblikket målmandstræner for U20- og kvindelandsholdet. Ernst Andersen rejser ofte over Atlanten for at besøge sin søn, ser i hvert fald langt de fleste af Torontos kampe på tv og er altid klar til at give sønnen sparring.

Sebastian, Amalie og Valdemar er Frederik Andersens mindre søskende. Sebastian har spillet på ungdomslandshold og eliteseriehockey hos barndomsklubben Herning, hvor Valdemar i øjeblikket er på U13-holdet. Søsteren Amalie Andersen på 18 år spiller til daglig i den stærke svenske liga og på kvindelandsholdet.

Og så har onkel Jan, onkel Kim og faster Birgitte også alle sammen spillet ishockey, ligesom deres børn gør det i dag.

Derfor kommer det heller ikke som en overraskelse, at der altid har ligget udstyr bag i bilen hos familien Andersen med stavene klemt inde mellem sæderne. Den slags giver indvendige ridser og mærker i bilen, men det må nødvendigvis følge med i en ishockeyfamilie.

I en enkelt situation blev det alligevel for meget for storebror Frederik, der skældte ud på lillebror Sebastian, da deres mor satte sig bag rattet for at køre dem.

»Hvorfor gør du det« spurgte mor.

Frederik pegede op i loftet af bilen, som var fuld af de sorte streger, som ishockeystave ofte medfører.

»Det er da ikke ham, der har gjort det. Det er stavene«, irettesatte mor.

»Men de har da ikke skrevet HIK«, svarede Frederik oprevet og pegede igen.

Mor måtte konstatere, at lillebror Sebastian åbenbart havde fået fat i en sort tusch og med store bogstaver skrevet ’HIK’ (Herning Ishockey Klub, red.) i loftet.

Den historie er der blevet grinet af i det rødstensfarvede hus på Laulundgade, hvor Frederik Andersen havde NHL-målmanden Patrick Roy som barndomsidol og senere fik interessen for amerikansk sport i bredere forstand.

Baseball, amerikanske football i NFL og basketball optager ham ved siden af ishockeyen. Hvis den danske målmand skal nævne et sportsidol, som han lader sig inspirere af, så er det derfor den amerikanske NFL-quarterback Tom Brady, der er kendt for sit kølige overblik og har vundet 5 Super Bowl-mesterskaber.

Bagerst fra venstre: Betina Andersen, Kim Andersen med Carl, Peter Nordstrøm, Birgitte Nordstrøm Andersen, Ernst Andersen, Sebastian Andersen foran, Charlotte Andersen.

Forreste fra venstre: Jan Andersen, Victor Andersen, Frederik Andersen (13 år), Amalie Andersen.


NHL-spiller hos Anaheim Ducks


Frederik Andersen tog for alvor det første skridt mod ishockeyens top, da han i 2012 blev draftet af Anaheim Ducks, der tidligere hed The Mighty Ducks, som man kender fra Disney-filmene af samme navn.

Det var surrealistisk dengang at gå fra den varme californiske sommersol ind i en kølig tempererede træningshal, hvor Frederik Andersen havde sin sommerdebut i Ducks træningslejr.

Jeg havde næsten lige set ham stå en kamp i Göteborg i et udsolgt Scandinavian Center med plads til 12.000 tilskuere. Nu stod jeg og så ham træne i den kølige træningshal med de mange NHL-prospects. Efter de havde spillet deres interne træningskamp, kom han ud og hilste på.

Dagen efter tøffede vi rundt på Hollywoods Walk of Fame, mens han modtog et af de mere specielle opkald fra Ducks-organisationen. De kunne også klart se potentialet i den store målmand.

Det er værd at bemærke, at NHL har ændret sig i de senere år. Gennemsnitsalderen i ligaen er faldet markant, så der er mange flere yngre spillere – også som topprofiler – end tidligere.

Slagsmål er blevet sjældnere og sjældnere. Spillet er blevet meget hurtigere, og det har også gjort, at efterspørgslen på målmænd af en vis størrelse, der samtidig kan bevæge sig hurtigt, er blevet meget aktuel. Samtidig sætter NHL i dag også langt højere krav til spillernes fysiske og atletiske formåen.

Turen i AHL-ligaen blev vendepunktet

Frederik Andersen er tidligere i karrieren blevet kritiseret for at være for tung, spille for meget på talentet og ikke være i god nok form til at kunne præstere på topniveau. Flere kommentatorer såede også tvivl om, hvorvidt ishockeymålmanden nogensinde ville kunne klare at spille i den utrolig fysisk krævende NHL-liga, hvor holdene alene i grundspillet spiller 82 kampe.

Det har heller ikke været nemt for Frederik Andersen at få sit gennembrud i verdens bedste ishockeyliga. Han har skulle ændre sin indstilling til tilværelsen som professionel topatlet.

»Jeg lærte, hvor vigtigt det egentligt er, at man skal leve anderledes, når man er professionel og spiller på topniveau. Man skal virkelig gøre sit allerbedste hver gang i enhver situation«, siger han og uddyber:

»Selvfølgelig kan man også godt nyde sommeren og pauser og god mad og så videre. Men langt størstedelen af tiden skal man tænke på, hvad man putter i kroppen som brændstof. Og hvilken form for restitution, man skal have«, siger han.

Frederik Andersen kom inden NHL ellers fra en sæson i den svenske eliteserie, hvor han havde masser af selvtillid i bagagen. Han havde haft stor succes hos den svenske storklub Frölunda Indians uden at have anstrengt sig. Men hos NHL-klubben Anaheim Ducks fik han ikke plads direkte i førsteholdstruppen. Han blev i stedet sendt ned til klubbens farmerhold i den lavere rangerede liga, AHL.

Det blev et afgørende vendepunkt for den danske målmand.

»Da jeg spillede i Danmark og Sverige kunne jeg stadig begå mig, selvom jeg ikke trænede så hårdt, som man burde. Og så kom man jo over og fik ikke chancen direkte i NHL. Selvom det er meget normalt at skulle igennem farmerligaen, så lærte jeg, at der skal mere til end bare at spille. Det gælder om at være foran efter en lang sæson, så gælder det om at arbejde hårdt om sommeren«, siger han.

Gennembruddet


Frederik Andersen blev hurtigt klar over, at der skulle også ske noget uden for isen.

Da sæsonen sluttede i foråret 2013, og holdkammeraterne drog hjem på sommerferie, blev han tilbage i USA hele sommeren og trænede i Californien. Nu ville han være i topform til NHL-sæsonens start i oktober.

Frederik Andersen havde gennem sin gamle målmandstræner fået navnet på en fysisk træner ved navn Scot Prohaska. De indgik et samarbejde, og han trænede hos ham i Californien.

»Jeg lærte at arbejde professionelt, hårdt og dedikeret. Det var som at sætte en streg i sandet, da jeg fik et samarbejde op at køre med ham. Siden har jeg virkelig ændret på, hvordan jeg ser på tingene. Han hjalp med til at gøre mig bedre. Og jeg lærte at lytte til ham og tage de ting han kom med«.

Det rykkede på udviklingen, og Frederik Andersen var klar til at tørne ud for førsteholdet i sæsonen, der fulgte.

Det var ikke uden omkostninger, at han blev alene i USA. Han var i forvejen ikke hjemme til jul eller andre ferier, fordi sæsonen er, som den er i Nordamerika. Så det år var han kun hjemme og besøge familien og vennerne i Danmark i 14 dage i alt.

»Det var selvfølgelig hårdt lige pludselig ikke at skulle være hjemme og se en masse venner og familie, men pludselig kom derover at leve, hvor jeg ikke kender så mange«, siger han.

Frederik Andersen og Scot Prohaska har siden videreført samarbejdet efter skiftet til Toronto Maple Leafs. Den fysiske træner følger ham tæt gennem ishockeysæsonen, og særligt når andre checker ud efter en lang sæson, checker de to ind og går hurtigt i gang med sommertræningen i Californien.

»Nu har jeg ændret det til en livsstil. At jeg godt kan lide at være derovre, og når jeg så er derovre og træne, lever jeg rigtig sundt, for det er ligesom formålet med at være derovre fremfor at have godt vejr og så videre. Altså at man er derovre for virkelig at få noget ud af det«, siger Frederik Andersen.

At han efterhånden fandt sig til rette i USA, kunne man se på resultaterne på banen.

3. marts 2015 blev Frederik Andersen noteret for sin 50. sejr med Anaheim Ducks, hvilket gjorde at han –på linje med Bill Durnan fra Montreal Canadians – blev registreret som den målmand, der hurtigst havde opnået det antal sejre i NHL-historien. Det skete efter en serie med 50 sejre, 5 uafgjorte og kun 13 tabte kampe.

I sæsonen 2015/16 vandt han det fine William M. Jennings-trofæ, der bliver givet til det hold i NHL, som lukker færrest mål ind i de 82 grundspilskampe.

20. juni 2016 blev Frederik Andersen traded til Toronto Maple Leafs. Hos Toronto-klubben underskrev han en 5-årig kontrakt og sagde hermed ja til en plads som sikkert valg til førstemålmand i storklubben.

Her spiller han til daglig foran 19.000 tilskuere i det imponerende Air Canada Center.Landsholdet og nu


Det er et voldsomt karrierespring i forhold til den gang i 2010, da det danske landshold skrev VM-historie ved at nå en kvartfinale for første gang nogensinde.

Det var en af de der rygende varme sommerdage i begyndelsen af maj. Der var ishockeyfest i Køln. På vej til kampen, hvor Danmark skulle møde Finland, kunne jeg ikke undgå at lægge mærke til de mange fantastiske finske fans, som for altid går all-in på VM-outfittet. Særligt en finne med blå/hvid hanekam kom gående mod arenaen i kæmpe buffalosko med gennemsigtig bund, og akvariefisk i bunden. Det var simpelthen imponerende.

Danmarks førstemålmand hed dengang Patrick Galbraith, men den dengang 20-årige Frederik Andersen fik lov til at stå, da Danmark sensationelt slog Finland i den indledende gruppespil med cifrene 4-1. Finnerne vandt skudstatistikken 36-13, men den unge danske målmand lukkede fuldstændig ned for de finske stjerner foran mere end 11.000 tilskuere.

Efter kampen kom Frederik Andersen ud og var ligeså kølig og afslappet, som han altid er, når han har stået en kamp, selvom de fleste danskere fortjent var helt oppe og flyve.

De finske tilskuere havde da også kun roser til overs for danskeren, og stod og klappede af ham, selvom de var betydeligt mere fulde end før kampen.

Derfor var det også en sjov oplevelse at se Danmark slå Finland 3-2 i onsdags, for første gang siden VM i 2010. Og så med Frederik Andersen på mål.Redaktion

Tekst: Anne Sofie Clausen

Privatfotos: Anne Sofie Clausen

Grafik: Asmus Lauridsen

Billedbehandling: Rasmus Kamper Vendrup

Sportfotos: Jens Dresling

Kodeelementer: Jesper Nellemann Jakobsen

Redaktør: Søren-Mikael Hansen

Digital tilrettelægger og animation: Kristian Jensen