0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Hotelreceptionisten faldt i staver over stemplerne i gæsternes pas: Michael så pludselig sig selv i Mortens pas og satsede hele sin tilværelse

I næste uge er det 30 år siden, at den østtyske mur mod Vesten blev væltet af en fredelig revolution. Det indvarslede afslutningen på mere end fire årtiers kold krig i Europa. I Tyskland er jubilæumsfesten dog blandet med skuffelse. Politiken har talt med to østtyskere – en daværende hotelreceptionist og en fodboldspiller – der stak af til Vesten inden og oplevede Murens fald fra den anden side. For begge spillede Danmark tilfældigvis en særlig rolle. Det her er Michael Schneiders historie.

FOR ABONNENTER


Når man først har fået færten af frihed, er det svært at finde sig i tvang.

Sådan var det for den unge Michael Schneider. Han voksede op i Østberlin få meter fra den mur, som det kommunistiske regime havde ladet bygge rundt om Vestberlin i 1961. Fra legepladsen i det noble kvarter i Pankow kunne man se grænsevagterne. Man skulle holde sig mindst 10 meter væk. Sådan var hverdagen bare, når man var barn i Østberlin. Men Michaels barndom var ikke helt som de andre børns. Hans far var musiker. En lille berømthed blandt jazzinteresserede i hvert fald, der spillede med stjerner fra Vesten som Shirley Bassey og Etta Cameron og havde særlige privilegier. Han tjente penge nok til, at Michaels mor ikke arbejdede ligesom de andre børns mødre. Men først og fremmest havde faren lov til at rejse med bandet. Når han kom hjem fra turné, fortalte han Michael om fremmede byer og fremmede lande. Om hoteller og grænseovergange.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden