0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Peter Hove Olesen
Foto: Peter Hove Olesen

Hans Blix er tidligere leder af FN's våbeninspektører.

20 år efter Irakkrigens begyndelse: Ifølge berømt diplomat var det Vesten og ikke Putin, der indledte opgøret med vor tids verdensorden

Den tidligere FN-våbeninspektør Hans Blix ser krigen i Irak som det første store angreb på den regelbaserede verdensorden. Selv Anders Fogh Rasmussen burde måske for en domstol, mener han.

FOR ABONNENTER

Stop myten om, at det er Rusland, der med angrebet på Ukraine har åbnet for nedbrydningen af den såkaldt regelbaserede verdensorden efter Anden Verdenskrig. Det var Vesten selv, der tog det første skridt med krigen i Irak for 20 år siden, lyder det fra den verdensberømte diplomat og tidligere FN-våbeninspektør Hans Blix. Han støtter ligefrem krigsforbrydersager mod USA’s tidligere præsident George W. Bush og Storbritanniens Tony Blair samt – for medvirken – blandt andet tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V).

Vi skal præcis 20 år tilbage, til natten til 20. marts 2003, da USA og Storbritannien med støtte fra blandt andet Danmark og Australien og i strid med FN’s regler invaderede Irak.

Få flere sider for kun 1 kr.

Hos Politiken giver vi plads til flere perspektiver, så du kan blive klogere på, hvad andre mener.

Prøv 30 dage for 1 kr.

Annonce