0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Kan du sortere pizzabakken, kaffekapslen og mælkekartonen i den rigtige spand?

Tag testen her, og få styr på dit affald.

Fra i år skal alle danskere sortere deres affald på samme måde, uanset hvor i landet de bor.

Fremover skal du altså have styr på hele ni affaldsgrupper – fraktioner. Men i hvilken affaldsspand skal dine bøtter, batterier og blomster lande?

Få en guide til de ni affaldstyper - og test dig selv i bunden af artiklen.

1. MADAFFALD

Både affald fra grøntsager, kød og fisk skal i bøtten med madaffald. Det gælder fødevarer, der er blevet for gamle, skræller og fraskær, kaffefiltre og lignende. Men smid ikke uønskede stoffer, der kan forurene landbrugsjord, eller noget, der er svært at nedbryde i madaffaldet, f.eks. emballage, cigaretskod og aske.

2. PAPIR

Her lægger du rent og tørt papir. Aviser, reklamer, kontorpapir. Men ikke papir med uønskede stoffer, for eksempel med perfluorerede stoffer. Heller ikke vådt eller snavset papir.

3. PAP

Rent og tørt pap, f.eks papkasser, paprør fra køkken- og toiletruller og karton fra emballage, hører hjemme her. Undgå vådt pap, flamingo eller pap med uønskede stoffer, det kan give problemer i genanvendelsen.

4. GLAS

Vinflasker, syltetøjsglas og andre glasemballager skal i glascontaineren. Sørg for at tømme og skrabe dem fri for madrester. Også almindelige drikkeglas og glasskår fra dem kan genbruges. Men undgå glastyper som ildfaste fade, spejle eller planglas fra vinduer – de kan give problemer med at genanvende glasset.

5. METAL

Sorter tømte og renskrabede konservesdåser, dåser fra drikkevarer og mindre metalgenstande som metalaffald. Selv om der kan være belægninger af plast, skal en dåse stadig i metalspanden. Undgå affald som elektronik, trykflasker og emballager til farligt affald.

6. PLAST

Her smider du plastik ud, som ikke kan genbruges. Plastflasker, bakker, bøtter, fryse- eller indkøbsposer. Affaldet skal overvejende bestå af plast, og har der været mad eller drikke i, skal det være tømt og skrabet rent. Smid ikke emballage, der har indeholdt plante- eller insektgift, pvc-plast, plastprodukter med elektronik og presenninger i spanden.

7. MAD-& DRIKKEKARTONER

Som noget nyt skal mad- og drikkekartoner sorteres for sig selv og genanvendes. Det gælder mælke- og juicekartoner og kartoner, som har indeholdt mad som flåede tomater, supper eller kikærter. Kartonerne skal være tømt for indhold. Smid ikke såkaldte kompositemballager i her, det kan være chipsposer, kaffeposer eller lignende.

8. FARLIGT AFFALD

Farligt affald er affald, der skal bortskaffes, så det ikke gør skade på mennesker, dyr og naturen. Det gælder affald, der er markeret på listen over farligt affald i affaldsbekendtgørelsen, f.eks. klorholdige rengøringsmidler, maling og spraydåser. Smid ikke trykflasker, fyrværkeri eller andet i, som vil skabe fare under indsamling og behandling af affaldet.

9. RESTAFFALD

Og så er der resten: Alt det, der ikke er farligt, som ikke egner sig til genbrug eller genanvendelse, og som ikke skal indsamles af en producent, som har ansvar for de materialer, der bliver smidt ud. Alt det skal i restspanden.

Klar til quiz?

Annonce

Mere fra os

Annonce