0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Christian Falck Wolff
Foto: Christian Falck Wolff

Postdoc Caterina Vigliar fra DTU forsøgte at hacke den kvantekrypterede videoforbindelse uden held og blev opdaget med det samme.

Danske forskere krypterede samtale med kvanteteknologi og en hacker gik i fælden

I denne uge lykkedes det for første gang i danmarkshistorien at føre en videosamtale mellem to mennesker, som ville være umulig for fremmede magter at aflytte uden at blive opdaget. For videosignalet var kvantekrypteret med dansk teknologi, som gør det umuligt at hacke sig ind på.

FOR ABONNENTER

Når man forsøger at gøre begreber som kvanteteknologi og kryptering forståelige for almindelige mennesker, så bruger man ofte en hemmelig samtale mellem de to fiktive personer Alice og Bob som et pædagogisk eksempel, hvor en tredje person i skikkelse af hackeren Eva forsøger at bryde ind i samtalen.

Det var det samme greb, som Niels Bohr Institutet og DTU brugte tirsdag eftermiddag i denne uge, hvor de afviklede den første kvantekrypterede samtale nogensinde på dansk grund med danskudviklet udstyr. De fiktive personer var dog skiftet ud med tre virkelige personer i skikkelse af Natasha, Anders og Caterina.

Få flere sider for kun 1 kr.

Hos Politiken giver vi plads til flere perspektiver, så du kan blive klogere på, hvad andre mener.

Prøv 30 dage for 1 kr.

Læs mere