0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
FOTO

De riges lykkelige verden – eller det, det koster at få den til at se sådan ud ...

De lader sig gerne fotografere. Og det er ikke penge, der er deres problem.

Det sidste er i hvert fald svært at forestille sig, når man er typen, der sender sin dobermann til plastikkirurg for at få hundens underlæbe strammet op, så den ikke hænger så slapt og ufotogent nedad.

Eller når dét der emalje pludselig ikke er coolt nok, og man derfor smækker for 300.000 kroner diamanter og platin uden på sine fortænder. Som rapperen og dj’en Lil Jon på billedet ovenfor.

Den amerikanske fotograf Lauren Greenfield har gjort det til sit speciale at fotografere ’de rige’. Eller rettere: den gruppe af velhavende, som i udpræget grad bærer deres cashflow udenpå.

I bogen ’Generation Wealth’, der udkom i 2017, har hun samlet mere end 25 års fotografier – over 600 i alt – og blandt dem er også portrættet herunder – af den tidligere Mrs. Florida, Jackie Siegel, gift med timeshare-kongen David Siegel, der for nogle år siden påbegyndte opførelsen af USA’s største privatbolig til 100 millioner kroner med 11 køkkener, 30 badeværelser og plads til lige så mange – altså 30 – biler i garagen.

På billedet sidder Jackie med et par af sine otte børn – i et væsentligt mindre hjem med kun 17 badeværelser:

I ’Generation Wealth’ siger Jackie blandt andet om sit pengeforbrug: »Når jeg bruger flest penge på mig selv, ryger der lidt over 1 million dollars om året. Jeg har et par Gucci støvler til 17.000 dollars og et par bukser til omkring 10.000 dollars. Og tonsvis af tasker. En taske er en god investering. Hvis man nogensinde kommer i knibe, kan man sælge dem på eBay«.

I den anden ende af landet, i Californien, bor ejendomsmægleren Brian, som her ses sammen med søn - det er Brian på vej ned i poolen med armene i vejret. Villaens ’tropiske baghave’ har han anlagt inspireret af et hotel, som familien boede på under en ferierejse til Maui. Brians hus ligger i Canyon Lake, en af statens fem indhegnede byer, der bevogtes døgnet rundt. Billedet er taget i 2008.


En helt almindelig aften på natklubben Park i New York, 2003. En knælende dukke holder bordet oppe:


Livvagter venter uden for en såkaldt debutantfest. De har ansvar for at beskytte teenagerne, der bærer Chanel-smykker ved Tatler-ballet i Moskva, 2014.


Som det ses, er der ikke ligefrem mangel på dyre vaner eller skinnende sko, tasker og ansigtsudtryk blandt Lauren Greenfields billeder i ’Generation Wealth’. Men hun har gennem de 25 år også haft et særligt øje for den skare af lemlæstede, som man nogle gange finder i slipstrømmen af et meget stort forbrug – i form af børn, ægtefæller, ansatte, kæledyr ...

Her er for eksempel Matthew på 11 år, med et af sine kæledyr, en albinoslange, på sit værelse i Bel-Air, Los Angeles, 1994.

Et andet af Matthews dyr, en to en halv meter lang boa-kvælerslange, blev mast flad, da den rullede sig rundt om et løbebånd, og Matthews far tændte for det for at træne.


Lindsey nedenfor er 18 år og fotograferet til en fejring af USA’s uafhængighedsdag, i Calabasas, Californien – tre dage efter en skønhedsoperation. Fem af hendes nærmeste venner på den lokale high school har allerede fået foretaget plastikkirurgiske indgreb. Hun ved ikke, hvad hendes nye næse har kostet – forældrene har betalt. »Men den kostede mindre end min bedste venindes nye bryster«, som hun siger i ’Generation Wealth’. Her fortæller hun også, at operationen har ændret hendes liv: »Den har givet mig selvtilliden tilbage. Nu står jeg ikke længere foran spejlet hver dag og tjekker mit udseende«:


Herunder fejrer tyske forretningsmænd købet af et oliefelt i Alaska på en klub uden for De Forenede Arabiske Emiraters hovedstad, Abu Dhabi. På hjemmesiden præsenterede klubben Plastik sig selv som et sted »forbeholdt svinerige og æstetisk perfekte mennesker«. Billedet er taget i 2009:


Poseidon-suiten til 50.000 kroner pr. nat på ferieresortet Atlantis i Dubai. Ved indvielsesfesten i 2008 til den nette sum af 130 millioner kroner blev 2.000 gæster beværtet med hummer og champagne, og ifølge organisatorerne kunne fyrværkeriet ses fra det ydre rum:


Herunder ses en garage, som den amerikanske dj Ikon har omdannet til et lager for sin skosamling. Han siger selv, at han kan tjene op til 2,5 millioner kroner på en enkelt aften. Las Vegas, Nevada, 2013:


Suzanne Rogers, hvis stilling i bogen blot er angivet som socialite – ses her i sit hjem i Toronto. Den 40-åriges relativt specielle stil skyldes, at hun som barn var vildt fascineret af en filmen ’Chitty Chitty Bang Bang’. I filmen er en af rollerne arving til en bolsjefabrik på Edward VII’s tid - en periode, der efter Suzanne Rogers opfattelse er »selve indbegrebet af elegance«:


Den næsten 200 meter høje lobby i Burj Al Arab-hotellet i Dubai har en reception på hver etage:


På billedet herunder spiser en patient frokost på et luksuriøst rekonvalescenthjem i Santa Monica, Californien efter at have været igennem en omfattende ansigtsløftning med laser- og plastikkirurgi. Klinikken tilbyder private kokke, spabade og sygepleje døgnet rundt:


Men. Men ...

Lauren Greenfield insisterer på, at hendes fotobog og de 25 års arbejde ikke kun handler om ’dem’. Den handler også om ... os. Om trangen til at ligne de kapitalstærke ... lidt. Lysten til at eje ... lidt mere. Abonnere – om ikke andet så bare momentvist – på ideen om, at der ligger en vis lykke i materiel oprustning.

Christina, der til daglig er farmaceut i butikskæden Walmart, ville i hvert fald gerne ligne en prinsesse på sin bryllupsdag. Det kunne – for et ikke kendt beløb – opnås hos Disney World i Florida, og det var endda inklusive glaskaret, miniponyer og en ekstra bister kusk:

Den dag trådte Christina to vogntrin op – og ind i en anden verden.

Ikke fordi hun nødvendigvis var lykkeligere eller mere velstillet end parret i baggrunden med klapvogn og onesize-T-shirts. Men – må man gå ud fra – fordi det føltes godt, at det så sådan ud.

Lauren Greenfield er overbevist om, at det almindelige menneske stadig bliver mere og mere optaget af rigdom og velstand. Det skyldes ikke mindst, at vi - udtrykt med danske ord - i dag sammenligner os mere med The Kardashians end familien Knudsen. Eller som hun formulerer det i et interview med The Atlantic:

I dag får de ekstremt velstående meget mere opmærksomhed på tv og i medierne, og det tror jeg puster til lysten til at være som dem

»Der var engang, hvor dem, vi gik og holdt øje med, var vores naboer. Hvor det, vi stræbte efter, var at få et lidt bedre liv, et lidt finere hus eller en lidt større bil - lige som den familie på vejen, som var lidt bedre stillet end de andre. Men så kom tv, og pludselig kom vi til at kende folk inde i fjernsynet bedre end vores naboer – så nu er det dem, vi sammenligner os med. I dag får de ekstremt velstående meget mere opmærksomhed på tv og i medierne, og det tror jeg puster til lysten til at være som dem«.


På billedet nedenfor er Stephanie og Rebecca, gymnasieelever i Los Angeles, på vej til koncert med U2 i en limousine, 1992:


Aya på 16 år prøver at finde noget tøj på sit værelse, som hun kan have på i skole. San Francisco, 1999:


Herunder er Ari, 13 år, fotograferet sammen med sin mor, stedfar og bror i deres nye hjem i Encino, Los Angeles, 1995. Huset er fire gange større end familiens forrige bolig og har både swimmingpool og basketballbane:


Og så er der Limo Bob ...

Lauren Greenfields billede nedenfor er et portræt, som hun har taget af ham på hans kontor i Chicago i 2008. Bob er blevet rig på at eje en hel flåde af limousiner, som han hyrer ud til andre mennesker, der gerne vil se velhavende ud. I ’Generation Wealth’ siger han: »For første gang i mit liv er jeg blevet interesseret i politik. Trump minder meget om mig. Han elsker alt sit guld – som mig. Og han taler, som om han går i 3. klasse – som mig. Han vil gerne bestemme over hele verden, og det eneste, jeg godt kan være lidt bange for, er, at han skal blive mere en diktator end en præsident«.


I 2014 var fotografen med, da der blev solgt designertasker af mærker som Givenchy, Ferragamo, Prada og Fendi ved den årlige ’Bag Lunch’ i et hus i Beverly Hills til støtte for underprivilegerede unge:


Og herunder ses fem-årige Lily i en tøjbutik i Los Angeles, 2001:


På det sidste billede kører Ruby og hendes ‘damas’ (en slags selskabsdamer, red.) fra kirken til receptionen i forbindelse med Rubys quinceañera, ’15-årsfest’ - en mexicansk tradition, som markerer indgangen til voksenlivet. Rubys fest kostede 100.000 kroner:


Den 15-åriges forældre havde sparet op, siden Ruby var 5. »Folk så festen, og sagde: »Ej, I må have mange penge«, fortæller Ruby i ’Generation Wealth’. »Men min far er arbejdsløs, og min mor er babysitter, og vi har ikke købt noget til os selv i over et år. Det betød meget for mig med den fest. Jeg synes, at det er svært at være pige og tro på sig selv. Tro på, at man er pæn nok, og at man nok skal klare sig i livet. Festen hjalp mig med det – fordi den var så perfekt. Nu føler jeg, at jeg kan dét, jeg vil«.


Redaktion

Tekst: Henriette Lind

Foto: Lauren Greenfield/INSTITUTE

Art Director: Liv AjseBilleder fra ’Generation Wealth’ blev første gang bragt i forbindelse med Politikens særsektion FOTO i september 2017. Se flere fotoserier fra sektionen her.

Læs mere:

Læs mere