0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Corona

En virus kommer til byen

Uden for Lidl står en mand med vognen fuld af toiletpapir.


På en rulletrappe spritter en kvinde sine hænder af. Advarselssedler dukker op her, der og allevegne og råber: KOM IKKE IND.


Og ved metroen på Rådhuspladsen midt i myldretiden er der … tomt.


Danmark er lige så langsomt ved at gå i stå for øjnene af os alle sammen.


Her er en række indtryk fra et land i krisetilstand.

Særlig sårbar

Hun meldte afbud til et middagsselskab i lørdags. En i selskabet havde lige været syg, og en anden var kommet hjem fra skiferie. I mandags droppede hun strikkeklubben, og middagen med sin kusine i morgen har hun udskudt. For 56-årige Dorte Chabert er lungesyg og tager ingen chancer. »Jeg har ikke været ude i 14 dage. Jeg kan godt blive lidt desperat, men jeg ved, hvad der er på spil«, siger hun.

Læs hendes historie her

Stanginterview og stoledans

Normalt sidder de tæt. Helt tæt. Og gerne med armene viftende ivrigt og til tider ind over hinanden. Men ikke længere. Én meter er der mellem stolene, ikke mindre. På gulvet ligger en ’boommikrofon’ på stang, som går rundt, når journalisterne stiller spørgsmål under statsministerens pressemøder. På den måde undgår de at dele en håndholdt mikrofon – og mindsker dermed risikoen for smitte.

Kollage

Sundhedsstyrelsens små blå sedler er at finde overalt. Printet og omdelt. Hængt op og lagt på borde. Og – som her – klistret op og anrettet med gaffertape på en toiletdør på Nørreport i København.

Maskeret

Først var de få, og flest var turister. Men nu er de flere, maskebærerne.

»Det er mest ældre og folk med hjerte-kar- eller lungesygdomme«, der har købt maskerne, har apoteker Peer Nørkjær fra Tårnby tidligere fortalt til Politiken.

Det er svært at opspore masker. Men på Facebook er nye reklamer dukket op. »Corona mask for sale«, lyder det. Og i børneshopping-appen Reshopper sælges der også masker. »Maske/mundbind. Helt ny (ubrugt). Corona. Maske. Mundbind. Virus. 75 kroner«.

Vingeskudt

Virustruslen begyndte allerede i februar at kunne spores i passagertallene i Københavns Lufthavn. Og i marts er antallet af rejsende faldet med en tredjedel den første halvanden uge. Nu frygter fagforeningen 3F fyringer.

Læs mere her

Hurtigt ude

’Ken’ fra København er egentlig på arbejde. Men han har brudt reglerne og har taget midlertidig fri for at hamstre toiletpapir i Lidl under Bispeengbuen i København allerede den 10. marts »Man ved jo aldrig«, siger han. Han er ingen enlig svale. Inde i butikken undrer kassemedarbejderen sig højlydt. »Der er jo masser af toiletpapir tilbage!«. Kunder har også hamstret mel. Historien gentager sig i en anden Lidl lidt derfra. Senere, den 11. marts, står folk i kø kort efter statsministerens budskab om, at det offentlige Danmark lukker. Supermarkederne maner til besindighed: Der er varer nok.

Spisebordskontor

Lektor og lærebogsforfatter Jesper Skov er historie- og samfundsfagslærer på Rysensteen Gymnasium. Og ikke synderlig digital, hvis han selv skal sige det. Nu er hans spisebord forvandlet til virtuelt klasseværelse. Ikke fordi han er syg. Men for en sikkerheds skyld. Eleverne analyserer film, læser lektier nogenlunde som de plejer og besvarer så arbejdsspørgsmål i et onlinesystem – lidt som om de havde tavleundervisning. »Eleverne er seriøse og flittige til at aflevere«, siger han. »Og så har jeg fået tid til at læse i den nye bog af Piketty«.

Og fra fredag den 13. marts er Jesper Skov bestemt ikke alene om at sidde derhjemme, når alle landets uddannelsesinstitutioner lukker. Få et overblik over regeringens tiltag her.

Lugten af hospital

Håndsprit er overalt i bybilledet. På borde. Hængt op på vægge. I folks hænder. Og her – på en metrostation – i gang med at blive påført. Mærket ’Apotekets’, der er apotekernes eget mærke, solgte 50 gange så meget håndsprit som ellers, da statsministeren gav sin første krisemeddelelse, fortæller de til Politiken. Og hos en anden fabrikant, Dermapharm, har man syvdoblet produktionen.

Stilhed på stadion

Det er søndag 8. marts, og FC Nordsjælland møder Brøndby. Men fans er der ingen af. De må blive hjemme.

I høj kurs

Det kan godt lade sig gøre at finde håndsprit, men man skal være hurtig. Her, i en Rema 1000, var der udsolgt allerede før 6. marts. Men spritten skal nok komme tilbage. »Coronavirussen har ramt os, og den forandrer os. Hvor galt alting ender, kan vi ikke vide, men alene vores hygiejnekultur har på få uger ændret sig markant«, skriver journalist Camilla Stockmann i en klumme.

Få dage, der gør en forskel

Da vores fotograf 6. marts var i metroen for at se, om folk nu også tog coronavirussen seriøst var det svært at se en forandring ...

Få dage, der gør en forskel

... Men blot fem dage senere er historien en helt anden. Alene 11. marts er metroens passagertal faldet med en tredjedel.

Maskerade

Lynn Atrouni er arkitekt og fra Libanon – og i Københavns Lufthavn i første uge af marts. »Jeg tror, at masken beskytter mig mod smitten. Jeg har også gummihandsker med, men allermest tror jeg på, at min håndsprit er det vigtigste for ikke at få corona«, fortalte hun til vores fotograf.

Skål

De er her, der og allevegne – hvis blot man kigger efter. På kassebåndet, i poser og her i metroen. Hvor mange Corona Extra der sælges herhjemme, ved vi ikke. Men i USA var salgstallet steget med 5 procent fra midten af januar og en måned frem, lyder det i en pressemeddelelse.

Nedlukning

Kalenderen siger 11. marts. Klokken er 20.30. Statsministeren går på.

Det offentlige Danmark lukker ned. Det er nu, det sker.

Kort efter bliver supermarkeder fyldt. Kø, kø og mere kø. Men på sin vis ganske stille og rolig. I hvert fald der, hvor vores fotograf befinder sig: »De fleste skulle have det, jeg selv skulle. Bleer«, siger han.

Redaktion

Idé og tekst: Alexander Sjöberg

Foto (i rækkefølge): Johannes Skov Andersen, Miriam Dalsgaard, Miriam Dalsgaard, Alexander Sjöberg, Jens Dresling, Jens Hartmann Schmidt, Alexander Sjöberg, Alexander Sjöberg, Andreas Merrald, Jens Dresling, Mads Nissen, Alexander Sjöberg, Andreas Merrald, Johannes Skov Andersen, Martin Lehmann, Alexander Sjöberg, Peter Hove Olesen, Mads Nissen

Layout og redaktør: Johannes Skov Andersen

Læs mere

Læs mere

Annonce