0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Ilden var så voldsom, at bilerne simpelthen smeltede: Se alle vinderbillederne fra World Press Photo 2020

16. april 2020
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Her er samtlige 45 billeder og billedserier, der har vundet priser i World Press Photo 2020.

I år sendte over 4.000 fotografer mere end 70.000 billeder ind til bedømmelse i World Press Photo, verdens største og mest prestigefyldte fotokonkurrence..

Hovedprisen, årets bedste pressefoto over dem alle – World Press Photo of the Year – gik til den japanske fotograf Yasuyoshi Chiba for sit billede af en ung demonstrant i Sudan, som midt i et uroligt mørke stiller sig op og råber et digt. Se dette billede her.

Men der blev også fundet vinderbilleder i kategorier som natur, mennesker, nyheder, sport og miljø – fotografier af vilde brande, ubærlig sorg, syge sejrsmål, kølige hvalfangere og en enkelt bevidstløs orangutang.

Her er de – alle vinderne:

Vi skal advare om, at der kan være stærke motiver blandt billederne.

Vinderne i ’Miljø’, enkeltbilleder:

1. pris En isbjørnemor og hendes unge nærmer sig nogle flag og udstyr, som forskere fra skibet Polarstern har sat op på en isflage i forbindelse med en ekspedition, som undersøger konsekvenser af klimaforandringer i Ishavet (også kaldet ’Det Arktiske Ocean’).
Fotograf: Esther Horvath, Ungarn
2. pris Amerikanske brandfolk kæmper mod flammerne tæt på byen Brantwood i Contra Costa County i Californien. Ildebranden ved Marsh Complex brød ud 3. august og varede til 7. august og ødelagde over 300 hektar land.
Fotograf: Noah Berger, USA
3. pris En fisker, der bedriver krybfiskeri på Victoriasøen, hiver sin båd, som han i løbet af dagen gemmer under træerne, op af vandet, før han skal ud at fiske med en kollega i Murchinson-bugten i Uganda. De fisker langs kysten med et net, som er forbudt, fordi dets masker er mindre, end loven tillader.
Fotograf: Frederic Noy, FrankrigVinderne i ’Miljø’, billedserier:

1. pris De industrialiserede lande har i flere århundreder haft en brug og smid væk-økonomi, hvor virksomheder indsamler råstoffer og laver dem om til produkter, som sælges for så at blive smidt ud som affald. Verden over iværksætter landmænd, fremstillingsvirksomheder og regeringer forsøg med cirkulær økonomi som en del af indsatsen for at gøre noget ved klimakrisen.
Fotograf: Luca Locatelli, Italien
2. pris Søen Urmia i det nordvestlige Iran, der er en af verdens største saltvandssøer, er ved at tørre ud. I 2014 viste en international forskningsundersøgelse, at søen er skrumpet ind til et areal på blot 12 procent af dens størrelse i 1970’erne. Mange beboere i området flytter væk, og udtørringen går hårdt ud over landbruget og fødekilder for trækfugle som flamingoer, hejrer og ænder.
Fotograf: Maximilian Mann, Tyskland
3. pris Efter en vellykket fangst holder den unge hvalfanger Josiah Olemaun en lille pause, mens han manøvrerer hvalkødet ned i sin familiens iskælder, der er hugget ud i permafrosten i Utqiagvik i delstaten Alaska. Visse steder tør permafrosten, hvilket betyder oversvømmede kældre, og nogle steder bliver der så varmt i kældrene, at de ikke kan bruges til opbevaring af hvalkød og andre former for jagtbytte.
Fotograf: Katie Orlinsky, USAVinderne i ’Aktuelle temaer’, enkeltbilleder:


1. pris En forretningsmand låser et par raketstyr inde efter at de har været del af salgsudstillingen på en af verdens største våbenmesser. ’International Defence Exhibition and Conference’ i Abu Dhabi, De Forenede Arabiske Emirater har årligt omkring 1.300 udstillere og mere end 105.000 besøgende.
Fotograf: Nikita Teryoshin, Rusland
2. pris Abigail Ferris (med maske for munden) leger med nogle venner i en midlertidig lejr i Bega i delstaten New South Wales, som de er blevet evakueret til i december 2019. Tørke, usædvanligt høje temperaturer og stærke vinde medvirkede til, at en lang række ødelæggende brande brød ud i New South Wales og andre egne i Australien. Inden udgangen af januar 2020 havde de kostet over 30 mennesker livet.
Fotograf: Sean Davey, Australien
3. pris Medlemmer af den racistiske gruppe Shield Wall Network i den amerikanske delstat Arkansas fejrer Hitlers fødselsdag 20. april med en sejltur på Lake Dardanelle.
Fotograf: Mark Peterson, USAVinderne i ’Aktuelle temaer’, billedserier:

1. pris Oprørere fra Taleban fremviser deres våben ved et afsides skjulested i distriktet Khogiani i provinsen Nangarhar i Afghanistan.
Fotograf: Lorenzo Tugnoli, Italien
2. pris Gregg Woody præsenterer sit show, Woody’s Menagerie, på markedet Ogle County Fair i Oregon i den amerikanske delstat Illinois. Der er mange forskellige dyr med i hans forestilling – blandt andet en lille tigerunge. Gregg Woody har også to ligers, krydsninger mellem en løve og en tiger. Til sidst får tilskuerne lov til at tage en selfie med tigerungen.
Fotograf: Steve Winter, USA
3. pris Omkring 4,5 millioner mennesker har ifølge UNHCR forladt Venezuela i perioden 2016-2019 på grund af den politiske og økonomiske krise i landet. Omkring 1,6 millioner af disse opholder sig i Colombia, som er det land, der har mærket mest til den massive udvandring fra Venezuela.
Fotograf: Nicolò Filippo Rosso, Italien
Vinderne i ’Generelle nyheder’, enkeltbilleder:

1. pris Mens en ung mand i et mørkelagt Khartoum, hovedstaden i Sudan, læser et revolutionært digt op i lyset fra mobiltelefoner, råber en gruppe mennesker slagord og kræver revolution og civilt styre, 19. juni 2019. Billedet er også blevet kåret til ’World Press Photo of the Year’.
Fotograf: Yasuyoshi Chiba, Japan
2. pris En russisk kvinde holder sit barn i favnen, mens hun står i kø foran det midlertidige hospital i det såkaldte Annekset i flygtningelejren al-Hol i det nordlige Syrien.
Fotograf: Alessio Mamo, Italien
3. pris En demonstrant undsætter en anden demonstrant, som har mistet bevidstheden, efter at regeringsstyrker har affyret tåregas og røggranater under en demonstration i Bagdad, Iraks hovedstad, i november.
Fotograf: Ricardo García Vilanova, SpanienVinderne i ’Generelle nyheder’, billedserier:


1. pris En kvinde rækker en paraply (som er et protestsymbol) og en nummerplade med påskriften ’LOVE’ i vejret under en demonstration i oktober 2019. Demonstrationen udviklede sig voldeligt og fandt sted i distriktet Causeway Bay i Hongkong på den officielle nationaldag, som skulle markere fejringen af det kommunistiske Kinas grundlæggelse. Demonstranterne kaldte derimod dagen for ’Sorgens dag’.
Fotograf: Nicolas Asfouri, Danmark
2. pris Chile blev i 2019 rystet af de mest omfattende uroligheder i nyere tid og protester over den økonomiske ulighed i landet. Ifølge en FN-rapport råder den rigeste procent af landets befolkning over en tredjedel af den samlede formue. Urolighederne blev i første omgang udløst, da landets præsident, Sebastián Piñera, forlangte prisstigninger på den offentlige transport. Fotograf: Fabio Bucciarelli, Italien
3. pris Kvinder og børn i afdelingen for udlændinge i lejren al-Hol i det nordlige Syrien presser på for at få lov til at komme ud fra deres aflukkede område, så de kan komme hen til lejrens største marked, som ligger i et andet område.
Fotograf: Ivor Prickett, IrlandVinderne i ’Længerevarende fotoprojekter’:

1. pris Fodboldfans synger under et lokalopgør i Algier, hovedstaden i Algeriet. Grundet tidligere voldsepisoder bliver kampen afviklet for lukkede døre, så disse fans må mødes foran kirken Notre Dame d’Afrique, hvorfra de har udsyn til stadion. Billedserien på otte billeder om Algeriets unge er også kåret til ’World Press Photo Story of the Year’.
Fotograf: Romain Laurendeau, Frankrig
2. pris En pige, der er elev på en koranskole, hvor pigerne skal lære at citere hele Koranen korrekt for at få lov til at bruge betegnelsen ’Hafiz’ foran deres navn. I Tyrkiet findes tusindvis af koranskoler, og mange af dem er for piger. Eleverne er mellem 8 og 17 år gamle, og for de fleste tager det tre-fire år at gennemføre opgaven, som kræver, at de er både disciplinerede, hengivne og koncentrerede.
Fotograf: Sabiha Cimen, Tyrkiet
3. pris En udgravning i Xe’Xuxcap ved byen Nebaj i Guatemala, hvor antropologer og retsmedicinere har fundet over 30 lig på noget, der i det skjulte har fungeret som en kirkegård. I begyndelsen af 1980’erne var Ixil-folket under borgerkrigen i Guatemala offer et folkemord og udsat for systematisk forfølgelse, voldtægter, tvangsforflyttelse og udsultning.
Fotograf: Daniele Volpe, ItalienVinderne i ’Natur’, enkeltbilleder:

1. pris En blot én måned gammel orangutang ligger død på et operationsklæde i en dyrlægeklinik efter at være blevet fundet sammen med sin tilskadekomne mor i en palmeplantage tæt på byen Subulussalam på Sumatra i Indonesien. Ungens mor, som redningsfolkene valgte at kalde Hope, var totalt blind og havde et brækket kraveben og var blevet ramt 74 gange af skud fra en luftbøsse. Landsbyboerne havde skudt efter hende, fordi hun spiste frugt fra deres haver.
Fotograf: Alain Schroeder, Belgien
2. pris En jordgøg nærmer sig grænsemuren mellem USA og Mexico ved Naco i delstaten Arizona. Den grænsemur, som præsident Donald Trump har gjort sig til forkæmper for, kommer til at løbe gennem nogle af Nordamerikas biologisk mest mangfoldige egne og vil afskære flere dyrearter fra deres normale stier, habitater og fra deres adgang til føde og vand.
Fotograf: Alejandro Prieto, Mexico
3. pris To losser lytter frygtsomt efter at have hørt skud fra et jagtgevær nær byen Aznalcázar i det sydlige Spanien. Den iberiske los, som findes i Spanien og Portugal, er ifølge WWF verdens mest truede katteart. Populationen, der i begyndelsen af 1960’erne talte omtrent 5.000 eksemplarer, er nede på et par hundrede eksemplarer, men ifølge WWF er beskyttelsesindsatsen så småt ved at føre til en svag stigning i antallet.
Fotograf: Antonio Pizarro Rodriguez, SpanienVinderne i ’Natur’, billedserier:

1. pris Orangutangen Fahrzen får et rutinemæssigt helbredstjek på karantænecenteret i Sibolangit på det nordlige Sumatra i Indonesien. Fahrzen er 30 år gammel og kommer fra en zoo i Malaysia, hvor han har boet, siden han var spæd. Han er sund og rask, men mangler kompetencerne til at overleve i naturen.
Fotograf: Alain Schroeder, Belgien
2. pris En mand forsøger at forhindre fotografen i at tage billeder af skældyr, der sælges på et marked for bush meat i Yaonde i Cameroun. På bordet ligger der eksemplarer af yderlige fem truede dyrearter. Selv om skældyr er på den officielle liste over stærkt truede dyrearter, handles de ivrigt her på markedet. Cameroun er et af meget få lande i verden, hvor der stadig er så mange skældyr, at jægere kan finde og nedlægge dem.
Fotograf: Brent Stirton, Sydafrika
3. pris Biologen Tom Glass tager et billede af en jærvs tænder i forbindelse med GPS-mærkning af dyrene. Billedet skal bruges til identifikation og et sundhedstjek. En jærvs tænder og kæber er stærke nok til at knuse store knogler hos byttedyr. Denne enestående evne giver dem mulighed for at æde resterne af ulves og bjørnes måltider.
Fotograf: Peter Mather, CanadaVinderne i ’Portrætter’, enkeltbilleder:


1. pris På et asylcenter i Podkowa Leśna i Polen sidder en 15-årig armensk pige i en kørestol omgivet af sine forældre. Hun er diagnosticeret med det omdiskuterede resignationssyndrom, hvor patienten er passiv, ubevægelig, stum og ikke spiser og drikker, inkontinent og uimodtagelig for fysiske stimuli.
Fotograf: Tomek Kaczor, Polen
2. pris Belinda Qaqamba Ka-Fassie, der er drag-kunstner og aktivist, poserer på en shisanyama, et lokalt kulturcenter, hvor kvinder tilbereder og sælger kød. Centeret ligger i Khayelitsha, en township uden for Cape Town i Sydafrika. Sammen med fotografen og andre sorte med en ikke-konform kønsidentitet deltager Belinda i et projekt, der skal afkolonisere drag-kulturen og finde frem til et særligt afrikansk drag-udtryk.
Fotograf: Lee-Ann Olwage, Sydafrika
3. pris Den professionelle danser Musa Motha, der danser på krykker, poserer efter en øvetime i Newtown, Johannesburg i Sydafrika. Musa var en lovende fodboldspiller, da han som 11-årig fik konstateret en form for knoglekræft, der især rammer børn og unge. Sygdommen betød, at hans ben måtte amputeres under knæet. Musa måtte finde nye mål, og han udnyttede sin kærlighed til musik til at blive danser. Han er tilknyttet Vuyani Dance Theatre i Johannesburg.
Fotograf: Alon Skuy, SydafrikaVinderne i ’Portrætter’, billedserier:


1. pris 60-årige Noora Ali Abbas sidder sammen med sit 6-årige barnebarn Harreth i deres telt i en lejr for internt fordrevne i Nineveh-provinsen i Irak. Noora lider af depression og angst på grund af de traumatiske oplevelser, hun har været igennem. Hun siger, at hendes mand og søn blev taget som gidsler af Islamisk Stat i 2015.
Fotograf: Adam Ferguson, Australien
2. pris Hviderusland har nogle af de mest liberale abortregler i Europa. Alligevel er abort stadig et tabu for kvinder, og mange vil helst undgå at fortælle, at de har fået foretaget indgrebet. 62-årige Natalia har et barn og har fået en abort. Hun var gravid, da ulykken på atomkraftværket i Tjernobyl skete i 1986. Hvis ikke det havde været hendes første graviditet, ville gynækologen have frarådet hende at få barnet. Hun fødte barnet, der var sundt og raskt. Næste gang, hun blev gravid, valgte hun at få en abort.
Fotograf: Tatsiana Tkachova, Hviderusland
3. pris Den Kuriske Landtange er en 98 km lang tange af sand, der adskiller Den Kuriske Lagune. Den sydlige del ligger i Kaliningrad, den nordlige i Litauen. Klitterne er blandt de højeste i Europa, og stedet har tiltrukket kunstnere i flere hundrede år. Fotografen forsøger at formidle, at rum skal høres, lugtes og absorberes, fordi øjnene ikke giver et fyldestgørende indtryk. Personerne på billederne har selv valgt, hvor de ville fotograferes.
Fotograf: Tadas Kazakevicius, Litauen
Vinderne i ’Sport’, enkeltbilleder:

1. pris Kawhi Leonard (på hug, i midten) fra Toronto Raptors ser sit skud gå i kurven, samtidig med at slutsignalet lyder i kampen mod Philadelphia 76’ers. Dermed vinder Raptors kampen.
Fotograf: Mark Blinch, CanadaSilvia Izquierdo/AP
Foto: Silvia Izquierdo/AP


2. pris Tilhængere af det brasilianske fodboldhold Flamengo jubler, da Gabriel Barbosa scorer sejrsmålet mod River Plate fra Argentina i finalen i turneringen Copa Libertadores i november 2019. Billedet er taget på Maracana-stadion i Rio de Janeiro, hvor kampen blev vist på storskærm. Drengens påmalede skæg er muligvis en hyldest til Barabosa.
Fotograf: Silvia Izquierdo, Peru
3. pris En pokal-formet ballon svæver over menneskemængden i Liverpool i England, da fodboldfans 2. juni hylder Liverpool FC’s spillere, der kører gennem byen i en åben bus efter at have vundet Champions League-finalen mod Tottenham.
Fotograf: Oli Scarff, EnglandVinderne i ’Sport’, billedserier:

1. pris Lukas Hartley (i midten) lytter til sin træner, der giver en peptalk før Paradise Bobcats’ første kamp i sæsonen. I 2018 brændte stort set hele byen Paradise i Californien ned til grunden under en voldsom naturbrand, men flammerne nåede lige netop ikke frem til det lokale gymnasiums football-bane. Næsten alle holdets spillere mistede deres hjem, men de vendte alligevel tilbage, da træningen blev genoptaget.
Fotograf: Wally Skalij, USA
2. pris Belasse Tchari, der bor i landsbyen Gouande i Beinin, arbejder hårdt for at tjene penge nok til, at datteren Virginie og hendes søster kan gå i skole ligesom deres brødre. Hun er også blandt de første mødre, der har støttet sin datter i ønsket om at spille fodbold, der ellers betragtes som en sport for drenge.
Fotograf: Olivier Papegnies, Belgien
3. pris Spillere fra Fuwaku Rugby Club strækker ud før en venskabskamp i Fukaya i Japan i juni 2019. Klubben er en af omkring 150 klubber i Japan, der afvikler kampe for spillere over 40 år, hvor fuld kropskontakt er tilladt.
Fotograf: Kim Kyung-Hoon, SydkoreaVinderne i ’Nyhedsspot’, enkeltbilleder:

1. pris Studerende støder sammen med kampklædt politi under en demonstration mod regeringen i Algier i maj. Algeriet havde på det tidspunkt været ramt af protestdemonstrationer siden februar.
Fotograf: Farouk Batiche, Algeriet
2. pris En gruppe kvinder evakueres fra luksushotellet og erhvervscenteret DusitD2 i Nairobi i Kenya i januar 2019. DusitD2 blev udsat for en selvmordsbombe og flere andre bomber. Den islamistiske gruppe al-Shabab tog ansvaret for attentatet.
Fotograf: Dai Kurokawa, Japan
3. pris Frivillige vader gennem vandmasserne på en oversvømmet vej i Freeport, Grand Bahama, 3. september, efter at orkanen Dorian havde ramt øen.
Fotograf: Ramon Espinosa, SpanienOg til sidst ...


Vinderne i ’Nyhedsspot’, billedserier:

1. pris Pårørende til passagerer sørger på det sted, hvor et Boeing 737 Max 8-fly styrtede ned 10. marts kort efter starten fra Etiopiens hovedstad, Addis Ababa. Alle 157 personer om bord mistede livet.
Fotograf: Mulugeta Ayene, Etiopien
2. pris De årlige naturbrande i Australien var usædvanligt voldsomme i 2019 og 2020. Her ses en ødelagt bil på et gadehjørne i Conjola Park. Branden afgav så meget varme, at adskillige biler simpelthen smeltede.
Fotograf: Matthew Abbott, Australien
3. pris Folk stimler sammen om liget af en person, der omkom ved en eksplosion foran Det Nationale Cancercenter i Kairo. Mindst 20 mennesker blev dræbt, og 26 såret ved terrorangrebet, som den egyptiske regering beskylder den islamistiske Hasm-bevægelse for at stå bag.
Fotograf: Oliver Weiken, Tyskland


Redaktion

Tekst: Henriette Lind

Oversættelse: Jacob Giese og Tonny Pedersen

Layout: Christine Vierø Larsen

Redaktør: Henriette LindLæs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden