0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Ilden var så voldsom, at bilerne simpelthen smeltede: Se alle vinderbillederne fra World Press Photo 2020

16. april 2020
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Her er samtlige 45 billeder og billedserier, der har vundet priser i World Press Photo 2020.

I år sendte over 4.000 fotografer mere end 70.000 billeder ind til bedømmelse i World Press Photo, verdens største og mest prestigefyldte fotokonkurrence..

Hovedprisen, årets bedste pressefoto over dem alle – World Press Photo of the Year – gik til den japanske fotograf Yasuyoshi Chiba for sit billede af en ung demonstrant i Sudan, som midt i et uroligt mørke stiller sig op og råber et digt. Se dette billede her.

Men der blev også fundet vinderbilleder i kategorier som natur, mennesker, nyheder, sport og miljø – fotografier af vilde brande, ubærlig sorg, syge sejrsmål, kølige hvalfangere og en enkelt bevidstløs orangutang.

Her er de – alle vinderne:

Vi skal advare om, at der kan være stærke motiver blandt billederne.

Vinderne i ’Miljø’, enkeltbilleder:

1. pris En isbjørnemor og hendes unge nærmer sig nogle flag og udstyr, som forskere fra skibet Polarstern har sat op på en isflage i forbindelse med en ekspedition, som undersøger konsekvenser af klimaforandringer i Ishavet (også kaldet ’Det Arktiske Ocean’).
Fotograf: Esther Horvath, Ungarn
2. pris Amerikanske brandfolk kæmper mod flammerne tæt på byen Brantwood i Contra Costa County i Californien. Ildebranden ved Marsh Complex brød ud 3. august og varede til 7. august og ødelagde over 300 hektar land.
Fotograf: Noah Berger, USA
3. pris En fisker, der bedriver krybfiskeri på Victoriasøen, hiver sin båd, som han i løbet af dagen gemmer under træerne, op af vandet, før han skal ud at fiske med en kollega i Murchinson-bugten i Uganda. De fisker langs kysten med et net, som er forbudt, fordi dets masker er mindre, end loven tillader.
Fotograf: Frederic Noy, FrankrigVinderne i ’Miljø’, billedserier:

1. pris De industrialiserede lande har i flere århundreder haft en brug og smid væk-økonomi, hvor virksomheder indsamler råstoffer og laver dem om til produkter, som sælges for så at blive smidt ud som affald. Verden over iværksætter landmænd, fremstillingsvirksomheder og regeringer forsøg med cirkulær økonomi som en del af indsatsen for at gøre noget ved klimakrisen.
Fotograf: Luca Locatelli, Italien
2. pris Søen Urmia i det nordvestlige Iran, der er en af verdens største saltvandssøer, er ved at tørre ud. I 2014 viste en international forskningsundersøgelse, at søen er skrumpet ind til et areal på blot 12 procent af dens størrelse i 1970’erne. Mange beboere i området flytter væk, og udtørringen går hårdt ud over landbruget og fødekilder for trækfugle som flamingoer, hejrer og ænder.
Fotograf: Maximilian Mann, Tyskland
3. pris Efter en vellykket fangst holder den unge hvalfanger Josiah Olemaun en lille pause, mens han manøvrerer hvalkødet ned i sin familiens iskælder, der er hugget ud i permafrosten i Utqiagvik i delstaten Alaska. Visse steder tør permafrosten, hvilket betyder oversvømmede kældre, og nogle steder bliver der så varmt i kældrene, at de ikke kan bruges til opbevaring af hvalkød og andre former for jagtbytte.
Fotograf: Katie Orlinsky, USAVinderne i ’Aktuelle temaer’, enkeltbilleder:


1. pris En forretningsmand låser et par raketstyr inde efter at de har været del af salgsudstillingen på en af verdens største våbenmesser. ’International Defence Exhibition and Conference’ i Abu Dhabi, De Forenede Arabiske Emirater har årligt omkring 1.300 udstillere og mere end 105.000 besøgende.
Fotograf: Nikita Teryoshin, Rusland
2. pris Abigail Ferris (med maske for munden) leger med nogle venner i en midlertidig lejr i Bega i delstaten New South Wales, som de er blevet evakueret til i december 2019. Tørke, usædvanligt høje temperaturer og stærke vinde medvirkede til, at en lang række ødelæggende brande brød ud i New South Wales og andre egne i Australien. Inden udgangen af januar 2020 havde de kostet over 30 mennesker livet.
Fotograf: Sean Davey, Australien
3. pris Medlemmer af den racistiske gruppe Shield Wall Network i den amerikanske delstat Arkansas fejrer Hitlers fødselsdag 20. april med en sejltur på Lake Dardanelle.
Fotograf: Mark Peterson, USAVinderne i ’Aktuelle temaer’, billedserier:

1. pris Oprørere fra Taleban fremviser deres våben ved et afsides skjulested i distriktet Khogiani i provinsen Nangarhar i Afghanistan.
Fotograf: Lorenzo Tugnoli, Italien
2. pris Gregg Woody præsenterer sit show, Woody’s Menagerie, på markedet Ogle County Fair i Oregon i den amerikanske delstat Illinois. Der er mange forskellige dyr med i hans forestilling – blandt andet en lille tigerunge. Gregg Woody har også to ligers, krydsninger mellem en løve og en tiger. Til sidst får tilskuerne lov til at tage en selfie med tigerungen.
Fotograf: Steve Winter, USA
3. pris Omkring 4,5 millioner mennesker har ifølge UNHCR forladt Venezuela i perioden 2016-2019 på grund af den politiske og økonomiske krise i landet. Omkring 1,6 millioner af disse opholder sig i Colombia, som er det land, der har mærket mest til den massive udvandring fra Venezuela.
Fotograf: Nicolò Filippo Rosso, Italien
Vinderne i ’Generelle nyheder’, enkeltbilleder:

1. pris Mens en ung mand i et mørkelagt Khartoum, hovedstaden i Sudan, læser et revolutionært digt op i lyset fra mobiltelefoner, råber en gruppe mennesker slagord og kræver revolution og civilt styre, 19. juni 2019. Billedet er også blevet kåret til ’World Press Photo of the Year’.
Fotograf: Yasuyoshi Chiba, Japan
2. pris En russisk kvinde holder sit barn i favnen, mens hun står i kø foran det midlertidige hospital i det såkaldte Annekset i flygtningelejren al-Hol i det nordlige Syrien.
Fotograf: Alessio Mamo, Italien
3. pris En demonstrant undsætter en anden demonstrant, som har mistet bevidstheden, efter at regeringsstyrker har affyret tåregas og røggranater under en demonstration i Bagdad, Iraks hovedstad, i november.
Fotograf: Ricardo García Vilanova, SpanienVinderne i ’Generelle nyheder’, billedserier:


1. pris En kvinde rækker en paraply (som er et protestsymbol) og en nummerplade med påskriften ’LOVE’ i vejret under en demonstration i oktober 2019. Demonstrationen udviklede sig voldeligt og fandt sted i distriktet Causeway Bay i Hongkong på den officielle nationaldag, som skulle markere fejringen af det kommunistiske Kinas grundlæggelse. Demonstranterne kaldte derimod dagen for ’Sorgens dag’.
Fotograf: Nicolas Asfouri, Danmark
2. pris Chile blev i 2019 rystet af de mest omfattende uroligheder i nyere tid og protester over den økonomiske ulighed i landet. Ifølge en FN-rapport råder den rigeste procent af landets befolkning over en tredjedel af den samlede formue. Urolighederne blev i første omgang udløst, da landets præsident, Sebastián Piñera, forlangte prisstigninger på den offentlige transport. Fotograf: Fabio Bucciarelli, Italien