0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Hvem skal have titlen som Årets Restaurant, Årets Café, Årets Bar, Årets Idé og Årets Københavner? Du bestemmer.

Hvad hedder Københavns bedste restaurant? Hvem laver byens lækreste sjus? Og hvem er årets vigtigste københavner?

Det skal vi til at finde ud af, når vi nu for 12. gang uddeler IBYEN PRISEN. Og her kommer du ind i billedet. Det er nemlig Ibyens læsere, der suverænt bestemmer, hvem af de 25 nominerede, der løber med sejren.

Som altid er hovedprisen Årets københavner. Her hylder vi dem, som har sat deres særlige præg på byen og gjort den til et dejligere sted at leve.

Vinderne afsløres ved en kæmpe fest 25. maj på Refshaleøen – og du er inviteret.

Men først kan du møde alle de nominerede her, og stemme på dine favoritter. Afstemningen slutter søndag 22. maj klokken 22.

DU STEMMER VED AT TRYKKE HER


 • Det er Ibyen Prisens jury, der har udvalgt de i alt 25 nominerede i fem kategorier. Det er alene læsernes stemmer, der afgør, hvem der vinder årets priser. Du kan stemme frem til 22. maj klokken 22.


 • Juryen består af:

  Anmelder Joakim Grundahl (restauranter)

  Anmelder Lærke Kløvedal (restauranter)

  Anmelder Birgitte Kjær (cafeer)

  Anmelder David Dyrholm (barer)

  Anmelder Karsten R.S. Ifversen (arkitektur)

  Anmelder Pernille Jensen (musik)

  Anmelder Mathias Kryger (kunst)

  Anmelder Alexander Vesterlund (teater)

  Anmelder Eva Eistrup (film & tv)

  Anmelder Lars Hedebo (design)

  Redaktør Kristoffer Hegnsvad (film og tv)

  Redaktør Lise Garsdal (bøger)

  Anmelder og Ibyens brevkasseredaktør Felix Thorsen Katzenelson

  Kulturredaktør Mette Davidsen-Nielsen

  Ibyen Weekend-redaktør Helene Navne

  Ibyen-redaktør Morten Hjortshøj
Valdemar Ren
Foto: Valdemar Ren

Silberbauers Bistro

I en by, der gastronomisk har alt, er det lykkedes Mathias Silberbauer at skabe et spisested, som man ikke vidste, at København manglede. Silberbauers Bistro, som har overtaget Manfreds lokaler i Jægersborggade 40, rammer den helt præcise, meget svære blanding af en laissez faire-stemning og et håndværk, der står knivskarpt, når de serverer muslinger og orangevin på de rødternede borde i det lille kælderlokale på Nørrebro.

Jægersborggade 40, København N


Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg

Bistro Lupa

Hvordan kan det lade sig gøre? Bistro Lupa på Østerbro perfektionerer den grønne madlavning med vegansk alkymi, der tilfredsstiller krav om både aroma, smag og tekstur på råvarernes egne præmisser, så du slet ikke savner kød eller smør. Og så er stedets fingerlicking-lækre svampe endda plukket fra egen plantefarm i Nordvest. Bravo!

Marstalsgade 8, København Ø


Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg

Kanalhuset

Timingen kunne ikke være bedre efter flere år i coronahi. Kanalhuset har med deres prisvenlige fællesspisning i de store lyse lokaler ved Christianshavns Kanal skabt et moderne Huset på Christianshavn, hvor fællesskab og forskellighed er i fokus ved de store langborde hos Tiger-milliardæren Lennart Lajboschitz’ nyeste koncept, hvor maden er i særklasse for sin genre.

Overgaden Oven Vandet 62A, København K


Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard

Jatak

Byens måske mest hypede restaurant er et af de steder, man helst vil inviteres ud til i øjeblikket. Der dufter af yakitorigrill og træ, og stemningen er usnobbet og med en fornemmelse af, at personalet ville gå til deres yderste for at give gæsterne en rar aften. Køkkenchef Jonathan Tam har skabt et overlegent madunivers med inspiration fra sit arbejde i det nordiske køkken og sin canadisk-vietnamesisk-kinesiske baggrund.

Rantzausgade 39, København N


Jacob Ehrbahn
Foto: Jacob Ehrbahn

Koan

På den koreansk inspirerede restaurant, der midlertidigt holder til i Relæs gamle lokaler i Jægersborggade, får man virkelig meget gourmet for pengene. Med Kristian Baumann (tidl. Restaurant 108) i spidsen er Koan en nyskabende og eksperimenterende restaurantoplevelse, der bevæger sig ind i de sydkoreanske gastronomiske traditioner. Et køkken, der primært bruger nordiske råvarer, men i smag og udtryk synes langt derfra.

Jægersborggade 41, København N

Valdemar Ren
Foto: Valdemar Ren

Cadence

Hvis Michelins inspektører gav cafeer stjerner, ville Cadence i Carlsberg Byen utvivlsomt være på kandidatlisten. For det her er en luksuriøs version af den klassiske caféoplevelse, hvor menukortet bugner af ekstravagante, mundvandsdrivende fortolkninger af klassikere og tidens hits. Atmosfæren er tjekket og indbydende med højt til loftet. Man tager på Cadence for at tage revanche for alle de morgener, hvor man har siddet med havregryn og Nescafé Gold derhjemme.

Ny Carlsberg Vej 40, København V


Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg

Dzidra

En ny perle på Nørrebro. Skramlet på en hyggelig måde med glimrende frokostanretninger og lækkert bagværk. Dzidra er opkaldt efter indehaverens lettiske farmor, hvis navn på dansk udtales ’si-dra’ og dagen lang serveres der stramt komponeret mad i venskabelige omgivelser i charmerende lokaler, der engang husede et billetkontor til byens sporvogne.

Baldersgade 8, København N


PR
Foto: PR

Minas

Det er her, det sker. Minas gule kaffebar på Nørrebrogade har på kort tid formået at blive en institution i bydelen. Nok både fordi det er svært at finde noget, der koster over 20 kroner derinde, men også fordi det med sin beliggenhed og safer space-kultur favner et bredt publikum. At man også kan få fremragende tunsandwich, iskaffe og orangevin fra Vinhanen, mens man sidder i solen og holder øje med færdslen langs Nørrebrogade, gør ikke stedet mindre attraktivt.

Nørrebrogade 72, København N


Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Amar

Med højt til loftet, grønne planter og 70’er-musik i højtalerne er stemningen varm hos Amar i det ellers gamle industrikvarterpå Strandlodsvej. Man bliver vel modtaget og godt bespist med ærlige retter uden dikkedarer, og særligt deres amagermad excellerer. Alt sammen på en adresse på Amager, der stadig er pletvist vindblæst og halvøde, men takket være Amar nu er en omvej værd.

Strandlodsvej 11B, København S


Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Flere Fugle

De har været med til at gøre Rentemestervej smart igen. Og så bager de velsmagende brød i afslappede, hippe omgivelser. Bag porten til Demokrati Garage er det gamle, højloftede smedje- og autoværksted omdannet til den travle bager Flere Fugle, som både laver gedigen morgenmad og frokost til enhver, der vil have solidt bagværk og hyggelig langbordsstemning i baggården.

Rentemestervej 57, København N

Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard

Bird

Med Bird på Gl. Kongevej har byen fået sig en cocktailbar i absolut verdensklasse. Her er tænkt på alle elementer af oplevelsen, så ud over de fænomenale cocktails fremstillet af alskens hjemmelavede infusioner er der investeret i toptunet akustisk dæmpning og et anlæg, der kan få enhver hifi-nørd til at besvime af akut opstået iltmangel. En helhedsoplevelse af de sjældne.

Gl. Kongevej 102, Frederiksberg


Marcus Emil Christensen
Foto: Marcus Emil Christensen

Jojo

Jojo i Sundevedsgade lykkes med noget nær det umulige: At servere virkelig gode cocktails af virkelig gode ingredienser til virkelig gode priser. Dankortet bliver ikke rødglødende, fordi alle drinks blandes på forhånd og derefter skænkes fra fad – uden at det går ud over kvaliteten. Halløj, for et hit! Samtidig er betjeningen imødekommende og stedet virkelig hyggeligt, så hvad mere kan man egentlig bede om?

Sundevedsgade 4, København V


Åben
Pr-foto: Åben

Åben

Indtil videre eksisterer Åben ikke som ’rigtig’ bar ... faktisk kun som pop op i sommerhalvåret, mens bryggeriet bag bygger løs inde i de enorme lokaler, der med tiden skal skal blive bryghus, restaurant og altså også bar. Så på en måde er det lidt tidligt at have Åben med i puljen, havde det ikke været for den smittende energi, det jyske bryggeri er kommet til byen med. Med deres pop op-ølbar i Den Brune Kødby er pladsen foran Åben blevet et af de fedeste steder i byen, og de mange arrangementer og fester under parasollerne og mellem havebordene har trukket tusindvis af københavnere til.

Slagtehusgade 15, København V


Peter Hove Olesen
Foto: Peter Hove Olesen

Bar Poldo

Det italienske makkerpar bag disken på Bar Poldo er nogle af de mest gæstfri og varme værter i den københavnske serviceindustri. Her er masser af overskud, så man kan ikke andet end at overgive sig – især fordi de nøje udvalgte vine og den virkelig gode mad bare løfter niveauet yderligere.

Lille Kongensgade 6, København K


Mads Nissen
Foto: Mads Nissen

Bar Vivant

Det skorter ikke ligefrem på naturvinbarer i mellemprisklassen i de københavnske brokvarterer, men det er til at forstå, hvorfor lige netop Bar Vivant i Elmegade på ganske kort tid er blevet et hotspot på Nørrebro. Det norske makkerpar bag baren er gået benhårdt efter at opbygge et publikum af stamgæster fra nabolaget, og derfor har de holdt priserne i bund og kvaliteten i top. Forbilledligt.

Elmegade 4, København N

Katrine Hørup Noer
Foto: Katrine Hørup Noer

The Red Van

The Red Van er en ombygget varevogn, der fungerer som et mobilt rum, hvor byens sexarbejdere kan arbejde i tryggere rammer end på gaden. Bag The Red Van står en uafhængig, aktivistisk forening drevet af frivillige, der også arbejder for at forbedre sexarbejderes vilkår generelt med fokus på sikkerhed, værdighed og sundhed.


Adam Klixbüll Eisenhardt
Foto: Adam Klixbüll Eisenhardt

BaneGaarden

I det gamle jernbaneterræn mellem Vesterbro og Sydhavnen ligger det idylliske BaneGaarden, hvor man både kan spise, handle i økologisk gårdbutik, tage til fest og til workshop. Takket være initiativtagerne bag er området omkring DSB’s gamle trælader forvandlet til grønt åndehul, hvor københavnerne nu flokkes.


William Green/Erik-Mortensen.dk/PR
Foto: William Green/Erik-Mortensen.dk/PR

@blaagaarden

15.000 mennesker følger hver dag med i Blaagaardens litteraturmemes på Instagram, hvor Blågårdens Bibliotek med litterære citater og betragtninger gør grin med både kendte mennesker, almindelige mennesker og ikke mindst forfattere lige fra Herman Bang til Olga Ravn. Fremragende folkeoplysning anno 2022.


Together We Push

Non-profit organisation, der organiserer hjælp til flygtninge på udrejsecentre som Sjælsmark. Via flere tusinde følgere på sociale medier, hvor meget af arbejdet udspringer fra, søger Together We Push alt fra tøj og mad til folk, der kan give massage – alt sammen med fokus på at gøre livet mere udholdeligt for flygtningefamilier i Danmark.Foreningen Kunst og Mental Sundhed

Gennem blandt andet fortælleværksteder og kunstudstillinger åbner Foreningen Kunst og Mental Sundhed rum mellem psykiatrien og kunsten. I samarbejdet mellem psykiatribrugere, sundhedsfaglige og professionelle kunstnere samt forfattere viser foreningen, hvordan kunst kan bruges som en del af behandlingen af psykiatriske lidelser.

Valdemar Ren
Foto: Valdemar Ren

Emma Sehested Høeg

Skuespiller og sanger Emma Sehested Høeg blæser nyt liv i byens teaterscene som et overvældende, intenst powerhouse af en multikunstner. Hun både skriver, spiller skuespil, synger og komponerer musik og får en ny generation af teatergængere til at stå i kø til forestillinger som ’Lolita for altid’ lavet i samarbejde kollegaen Jennifer Vedsted Christiansen i How To Kill A Dog.


Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard

Ditlev Tamm

Konservativ og woke. Sådan beskriver Ditlev Tamm sig selv. Juraprofessoren og forfatteren, der for nylig udgav bogen ’Skabt som mand og kvinde’, der handler om crossdressing på Solkongens tid, har igen og igen vist sig som en skarp stemme i debatten om køn, identitet og queerness.


Mads Nissen
Foto: Mads Nissen

Selma Montgomery

Med sine bare 16 år kæmper klimaaktivist Selma Montgomery en brav kamp for vores fælles fremtid, når hun diskuterer klima med toppolitikere, skriver kronikker, optræder i dokumentarfilmen ’70/30’ og deltager i demonstrationer, debatter, talks og tv-programmer om klodens fremtid.


Mikkel Hørlyck
Foto: Mikkel Hørlyck

Aydin Soei

Sociolog, forfatter og foredragsholder Aydin Soie markerer sig gang på gang med vigtige bidrag til den offentlig samtale om etniske minoriteter, integration og kampen for et godt liv i udsatte boligområder. Gennem bøger, debatter og initiativer er han især kendt for sin store viden om kriminalitetstruede unge, bandefællesskaber og social mobilitet.


Peter Hove Olesen
Foto: Peter Hove Olesen

Lene Tranberg

Som leder af tegnestuen Lundgaard & Tranberg har arkitekt Lene Tranberg været med til at forme en række af Københavns mest originale byggerier i nyere tid – fra Skuespilhuset og Tietgenkollegiet til Axel Towers samt det meget ambitiøse Statens Naturhistoriske Museum, der åbner i Botanisk Have i 2027.

DU STEMMER VED AT TRYKKE HER