0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg

Han havde milliondyre malerier i hænderne uden at ane det

Bag museers, galleriers og private samleres lån, køb og salg af kunst findes få specialiserede virksomheder, der lever af at pakke, magasiere og transportere kostbare værker rundt i verden på en sikker måde. Blandt andet det danske firma MTAB Danmark, der håndterer kunstværker i millionklassen i det meste af Europa. Her fortæller fine art manager og ’arthandler’ Trajan John Byrne om arbejdet.

FOR ABONNENTER

»I dag bor jeg i Danmark og er en del af den administrative afdeling hos MTAB Danmark . Vi sidder i alt 20 kunstprojektledere på deres kontorer i Norden. Hvis et museum i New York skal låne 20 værker fra forskellige danske museer til en udstilling, er jeg en af dem, de kontakter. Jeg kender de danske og internationale museers krav og ved, hvad det vil kræve at flytte de enkelte kunstværker. Jeg laver en plan, udregner en pris og vurderer, hvor mange og hvilke typer transportkasser vi skal bygge. Men som arthandler er det faktisk ikke så vigtigt, om værket er dyrt, billigt, nyt eller gammelt. Al kunst skal behandles med samme professionalisme. Det vigtige er, hvad værket er lavet af, og om det kan tåle at blive flyttet. Man skal kigge på strukturerne i værket«.

Prøv 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til vores digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

IBYEN