0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Tæt og snævert smyger rummene sig omkring museumsgæsternes kroppe.

Japansk tegnestue har fået et stort byggeri til at blive en myldrende rig oplevelse

Bag ved H.C. Andersens fødehus er vokset et skønt museum i en have fuld af pavilloner i flere niveauer. Japanske Kengo Kuma står sammen med danske Cornelius + Vöge og Masu Planning bag designet, der konsekvent blander have og bygninger i en tæt og rig oplevelsesarkitektur.

FOR ABONNENTER

H.C. Andersens hus har jeg kendt indgående siden min barndom. Ja, jeg har holdt det mellem mine hænder utallige gange i en plastikmodel størrelse H0, 1:87. Det var det første hus, jeg fik til min modeljernbane. Et vinkelhus med et stort rødt tegltag over et bindingsværk malet gult over stok og sten. Jeg tænkte, at det da ikke var så ringe en bolig endda, og havde svært ved at helt at forene det med udpræget fattigdom. Indtil jeg ved en behjertet museumsinspektørs mellemkomst i dag forstår, at hele fem familier, 19 mennesker i alt, boede til leje der på Andersens tid. Der må have været trangt i andegården.

Eventyret om ’Den grimme ælling’ udlægges normalt som et af H.C. Andersens selvportrætter. Den umage skabning, som ikke passede ind i den hjemlige småtskårne andegård, og som først efter megen fortrædelig modgang fandt sin lige blandt smukke svaner.

Få flere sider for kun 1 kr.

Hos Politiken giver vi plads til flere perspektiver, så du kan blive klogere på, hvad andre mener.

Prøv 30 dage for 1 kr.

Annonce