Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard

Guldaldermalerne har gjort gjort bølgende kornmarker lig natur i vores bevidsthed, men vores landskabsopfattelse står til at forandres, hvis vi ønsker en grøn omstilling. For solfangere og vindmøller fylder.

Rie Toft sukker dybt over godsejers grønne markplaner: »Se farverne. Her er røde farver. Her er gule nuancer. Her er okker. Fremover risikerer vi i stedet at skulle se på en enorm gold flade – af sort«

Med guldalderen lærte vi at tro på, at retvinklede marker med ens afgrøder var natur. Nu dukker nye ’afgrøder’ op: På de dårligste jorder begynder større jordejere at dyrke solenergi, og vindmøllerne bliver større. Spørgsmålet er, om vi kan komme til at opfatte de nye konstruktioner som nyttige og derfor rare at se på? På Samsø er der planer om et stort solcelleanlæg, og naboerne er ikke glade.

FOR ABONNENTER

Vi går op ad den smalle trappe til Rie Tofts førstesal. Hendes hjemmelavede keramik er udstillet på nogle af trinnene, så vi balancerer udenom for at komme op til det bedste overblik over det anlæg, hun frygter. Her fra det store nordvendte værelse udpeger hun, hvor anlægget formentlig skal placeres.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden