0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Noget af det, som undersøgelsen på SMK har kortlagt, er, at det nederlandske maleri rejste fra Rosenborg til Christiansborg Slot i midten af 1700-tallet og videre til Fredensborg Slot i 1824, hvor det befandt sig i Kronprinsens Spisegemak. Her kunne de kongelige så løfte gaflen til munden, mens de kiggede på den fede mand, der angribes af det udsultede par, og fundere lidt over farerne ved både overdrevet fråseri og faste. Tematikken kender man i forvejen fra tre andre af Breugel den Ældres værker. Foto: SMK

Pludselig viste tal og bogstaver sig i det øverste højre hjørne af det forkætrede gamle maleri

I mere end hundrede år har Statens Museum for Kunst skrevet Pieter Bruegel den ældre under et af deres malerier. Men siden 1930’erne har internationale Bruegel-connaisseurs på stribe afvist, at den store nederlandske mester skulle have malet olieskitsen. Sidste år besluttede museet i København sig for at underkaste maleriet en større undersøgelse for at få sagen afklaret. En skjult signatur er pludselig dukket op, og nu mener museet at have bevis for, at der ER tale om en ægte Bruegel.

FOR ABONNENTER

I 120 år har et ganske besynderligt maleri befundet sig i samlingen på Statens Museum for Kunst i København: En fed mand med et kødfuldt ansigt angribes af to magre personer, en kvinde og en mand. Den magre mand har bidt sig fast i den fede mands kind, mens kvindens letåbne gab tyder på, at hun snart vil gøre det samme.

Maleriet ligger på et bord foran os, helt blottet. Det er taget ud af sin enorme træramme, den brunlige fernis og gamle retoucheringer er fjernet, og når man bukker sig over bordet, kan man fornemme hvert et hårstrå i lokkerne, der falder ved den udsultede kvindes kyse og mandens tænder, der er fremhævet med blyhvidt.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Artiklen er låst – Sådan kommer du videre:
Du er her
Vil du have adgang?
NEJ
JA
Vil du tillade dataindsamling?
NEJ
JA
Køb abonnement

Som abonnent kan du tilpasse hvilken data, der indsamles.

Du kan altid trække dit samtykke tilbage.