0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Bruun Rasmussen
Foto: Bruun Rasmussen

Frederiksberg Runddel dækket af sne. I dag dækket af en kunstig skøjtebane. Fuldstændig som dengang er det et af byens yndede udflugtsmål, og området omkring haven og Frederiksberg Allé overrendes hver weekend af promenerende borgere. Og nu også skøjtende unger. Paul Fischers maleri er fra 1908. Dengang gik man med hat og muffe. Très chic.

Fantasier om hvid vinter i København: Er det sne, der falder på Kongens Nytorv? Eller er det bare flormelis, der drysser over mexicanske churros?

Dengang som nu konstruerer mennesket de billeder af byen, det har brug for. Kunstneren Paul Fischer malede i begyndelsen af 1900-tallet København, som var den en fransk metropol. Vi besøger tre steder, som Fischer malede – klædt i sne – for at undersøge, hvordan vi i dag skaber byen som en sentimental forestilling om vinterlivet og julen: mellem nostalgi og klimakrisemotiveret fremtidsfrygt.

FOR ABONNENTER

Men på med muffen og galochen. I Fischers billede af en borgerlig drøm om det frederiksbergske liv ligger sneen i dynger langs kanten af pladsen, ligesom den i dag ligger som mærkværdige bjerge af afskrabet beskidt slush ice fra den dybfrosne skøjtebane, som kommunens arbejdere i alarm-orange kedeldragter hver morgen skraber af skøjtebanens overflade.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce

For abonnenter

Annonce